Centrul Cultural German a fost retrocedat

 
După discuţii aprinse cu privire la oportunitatea cedării unei clădiri în care s-au făcut investiţii importante din bani publici, consilierii judeţeni au decis în cadrul şedinţei ordinare de săptămâna trecută să retrocedeze imobilul în care îşi desfăşoară activitatea Centrul Cultural German.
 
Clădirea, cu o arhitectură deosebită şi situată în zona rezidenţială Copou, a fost evaluată de agenţii imobiliari la un milion de euro. Astfel, mai mult de teama unui proces costisitor decât din convingere şi datorită faptului că Uniunea Europeană este foarte sensibilă la subiectul respectării legilor proprietăţii, consilierii au căzut de acord, după 14 ani de discuţii, să retrocedeze imobilul în cauză către doamna Esmeralda Despina Simionescu şi domnul Călin Simionescu.

 
Acestora li s-a acordat reconstituirea dreptului la proprietate încă din anul 1992, însă nu au fost puşi în posesie până acum. „Plenul CJ a trecut din domeniul public al judeţului Iaşi în domeniul privat imobilul situat în bulevardul Copou nr 21. Restituirea în natură se va face prin emiterea dispoziţiei de către preşedintele CJ”, a declarat Sebastian Tătaru, purtătorul de cuvânt al CJ Iaşi.
 
Imobilul din Copou şi terenul aferent, în suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi, au fost câştigate în instanţă, după 12 ani de procese, prin decizia definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Iaşi, în luna iunie a acestui an. Potrivit autorităţilor locale, Centrul Cultural German îşi va desfăşura activitatea în incinta Palatului Culturii.

Consilierii cer toţi banii înapoi de la „Poli“

Pe ordinea de zi a şedinţei s-a aflat, pe lângă alte 23 de hotărâri, proiectul privind rectificarea bugetului propriu al CJ Iaşi şi repartizarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat alocate judeţului Iaşi pe anul 2006.

 
De asemenea, consilierii au răspuns la contestaţia Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi, cu privire la finanţarea fotbalului, prin aducerea de modificări la prevederile articolelor 10 şi 11 din contractul de asociere. „Am convenit să cerem rambursarea sumei alocate Clubului de Fotbal Poli, indiferent dacă acesta va realiza profit sau nu. Menţionăm că această formă de contract va fi una singulară, întrucât, de la anul viitor, intenţionăm să acordăm bani tuturor cluburilor sportive performante, însă numai pe bază de proiecte şi dacă îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor organizaţii non-profit”, a precizat domnul Liviu Filip, liderul grupului consilierilor judeţeni PNL.

Aeroportul Iaşi vrea să utilizeze banii din excedent pentru dotarea cu utilaje

Un nou pas pentru modernizarea Aeroportului Internaţuonal Iaşi a fost făcut prin votarea în unanimitate a proiectului de hotărâre privind întocmirea documentaţiei tehnico-economice, a caietului de sarcini necesar demarării licitaţiei prin care se va desemna firma care va realiza studiul de fezabilitate.

 
Următoarea etapă va fi licitaţia pentru alegerea firmei care va face atât proiectul tehnic, cât şi lucrarea propriu-zisă. Dacă pentru partea scriptică, CJ a primit deja 100 miliarde ROL de la Guvern, în ceea ce priveşte banii necesari construcţiei, estimată la 200 milioane euro, nu se ştie încă ce sursă de finanţare se va găsi.
 
În schimb, conducerea Aeroportului Internaţional Iaşi se gândeşte ca, până la modernizarea cu fonduri de la Guvern, să înceapă dotarea unităţii din banii rezultaţi ca profit excedentar pe anul 2006.
 
„Până în prezent, am înregistrat un excedent bugetar de 9,5 miliarde ROL. Până la sfârşitul anului estimăm să ajungem la 14,5 miliarde ROL. De aceea ne gândim să prezentăm consilierilor un proiect de achiziţionare de utilaje pentru pistă. Este vorba despre o bandă autopropulsată pentru bagaje, absolut indispensabilă unui aeroport civilizat, şi o motostivuitoare care să ne ajute să urcăm greutăţile aşa cum este firesc în anii în care trăim şi nu manual, ca în epoca de dinaintea motorizării”, ne-a spus domnul Dumitru Rebegea, comandantul Aeroportului Internaţional Iaşi.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.