Cum va arăta Select-ul?

0
 
Clădirea veche a complexului „Select”, pe care specialiştii o plasează în jurul anului 1870, suferă chiar în această perioadă o foarte serioasă transformare, reabilitare şi modernizare. Imobilul din inima Iaşului, cunoscut pentru restaurantul, cazinoul şi patiseria sa, va căpăta o nouă faţă şi funcţionalitate prin construirea unui etaj suplimentar unde se va deschide un hotel de 27 de camere cu dotări de patru stele.
 
„Nu ştiu încă dacă voi solicita licenţă pentru patru stele, însă, dotările şi finisajele vor fi elegante şi moderne la nivelul celor patru stele. Mă gândesc să clasez hotelul la trei stele pentru că majoritatea persoanelor care vin în delegaţie sau în interes de serviciu în Iaşi primesc sarcină să se cazeze la trei stele, nu li se impune neapărat o sumă maximă în care să se încadreze. Bineînţeles că nu vom exagera nici cu preţul cazării astfel că ne gândim că 70-75 de euro pe cameră nu va fi foarte mult având în vedere dotările”, ne-a spus domnul Constantin Benţa, manager general al SC „Select Group” SRL.

Restaurant, rotiserie, patiserie, săli de conferinţe, toate în stil clasic-elegant

 
Conform planurilor, în hotel se va pătrunde prin intrarea de pe strada 14 Decembrie 1989, unde se va afla recepţia. Din holul principal se va putea intra, la stânga, în rotisseria care va fi amenajată în locul fostei cofetării, iar în partea opusă se va afla noua cofetărie şi patiserie. Clădirea îşi va păstra însă şi intrarea dinspre Piaţa Unirii, astfel încât va exista o comunicare între toate facilităţile de la parter.
 
La etajul întâi, se va afla restaurantul pe o suprafaţă de 280 de metri pătraţi, dar şi două săli de recepţie, de câte 90 de metri pătraţi fiecare. Aceste săli vor fi dotate cu instalaţie video şi de sonorizare pentru organizarea de simpozioane, întruniri profesionale de anvergură medie, dar se vor putea transforma, în câteva minute, în săli de recepţii, cocktail-uri sau alte evenimente.
 
„De asemenea, tot la etajul întâi va exista un salon de mic dejun, de 60 de metri pătraţi, un bar de zi, dar şi o sală de aşteptare cu fotolii şi măsuţe pentru servirea unei cafele, unde turiştii pot poposi până la primirea cheilor sau unde se poate aştepta un partener de afaceri cu care s-a fixat o întâlnire la restaurant. Toate acestea vor fi amenajate cu mobilier, tâmplărie şi decoraţiuni din lemn masiv în stil clasic-elegant”, ne-a creionat domnul Benţa cum va arăta o parte importantă a investiţiei sale. Tot la etajul întâi, bucătăria va ocupa un loc generos, la care se adaugă încăperile administrative, vestiarele, duşurile pentru personal şi holurile de acces.     

Plasmă, mobilier din lemn masiv şi instalaţie audio până şi în baie

În ceea ce priveşte dotările interioare, investitorul a dezvăluit faptul că fiecare cameră va fi amenajată cu mobilier din lemn masiv în stil clasic-elegant, televizor cu plasmă, frigider, internet, seif, instalaţie audio şi telefon atât în dormitor, cât şi în baie.

 
Întrucât întreg etajul doi va măsura 1.170 de metri pătraţi, celor 27 de camere li s-a oferit un spaţiu generos, cuprins între 22 şi 24 de metri pătraţi, la care se adaugă sălile de baie şi holurile de acces. Vor fi camere cu paturi matrimoniale, dar şi camere cu două paturi separate, iar băile vor avea în dotare fie căzi, fie cabine de duş.
 
„Tot la etajul doi, pe lângă liftul de persoane, se va afla un lift mic pentru lenjerie, de tipul moncharge, o cameră pentru rufe curate, una pentru rufe murdare şi una pentru materialele cu curăţenie şi întreţinere. Pe lângă toate acesta, va trona o scară monumentală, foarte elegantă, realizată din materiale preţioase. Aerul condiţionat nu va lipsi din nici o încăpere a complexului. Nu vom pune PAL, aluminiu şi PVC nicăieri, nici măcar la ferestre, astfel că am ales ca tâmplăria exterioară să fie din lemn stratificat. Am ales lemnul nature pentru că dă o notă deosebită de eleganţă şi respect faţă de client. De altfel, eu personal mă simt bine în interioarele amenjate cu lemn masiv pentru căldura pe care o emană şi cred că şi turiştii noştri se vor simţi la fel”, ne-a mai spus domnul Constantin Benţa.

„Iniţiativa mea are suficient loc pe piaţă”

Aşa cum se obişnuieşte în toate hotelurile care se respectă, în camere, clienţii vor găsi prosoape, lenjerie, săpunuri şi tuburi cu produse de igienă personală toate personalizate cu sigla complexului „Select”.

 
„Avem deja oferte din partea unor firme care se oferă să se ocupe de partea de inscripţionare a acestor materiale, fără a încărca foarte mult nota. Noi am mai recurs la sistemul de personalizare pentru pliculeţele de zahăr brun, de exemplu. Însă am oprit inscripţionarea întrucât dorim să schimbăm design-ul. Vrem să facem sigla noastră, S-ul cu coroană regală, mai vizibilă şi nu vom uita nici sloganul nostru «Nu e mai scump, e mai Select»”, ne-a dezvăluit managerul complexului. Acesta a mărturisit faptul că nu se teme de concurenţă, cu toate că în centrul Iaşului, chiar în imediata apropiere mai există trei hoteluri mari.
 
„Studiile de piaţă arată că cererea de locuri de cazare în Iaşi nu este acoperită de oferta hotelieră decât în proporţie de 40%. Aceasta înseamnă că iniţiativa mea are suficient loc pe piaţă. De altfel, chiar zilele acestea m-am putut convinge singur de acest fapt, când am fost pus în situaţia de a căuta loc de cazare pentru nişte parteneri de afaceri şi abia am găsit la un hotel în zona Dancu. În orice caz, concurenţa este pozitivă întrucât duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor”, a afirmat domnul Constantin Benţa.

Renovare totală, de la cărămidă până la instalaţii

Lucrările de reamenajare şi chiar restaurare a clădirii au început pe data de 6 martie a anului 2006 cu atacarea etajului întâi. „Atunci când am obţinut autorizaţia de construcţie s-a prevăzut ca arhitectura exterioară să nu sufere modificări, în schimb, la interior totul va fi dotat, compartimentat şi înnoit conform normelor europene. Mai clar, doar pereţii la stadiul de cărămidă mai rămân. În rest, totul, inclusiv canalizarea, reţeaua electrică, de căldură, de ventilaţie şi de apă, va fi schimbat şi adus la cele mai înalte standarde. Aşa cum se cere în domeniu”, ne-a explicat domnul Benţa.

 
Chiar din prima zi a lucrărilor au fost evacuate toate mijloacele fixe de la etajul întâi unde ocazional funcţiona un restaurant, alături de un casino electronic şi o casă de pariuri sportive. „S-a demontat apoi planşeul de la etajul întâi care era făcut din grinzi de lemn, după cum se construia în acea epocă.
 
A fost o muncă titanică pentru că a fost evacuată peste o tonă de moloz. Apoi s-a montat un planşeu rigid din beton armat cu grinzi metalice peste care am avut posibilitatea să începem ridicarea etajului doi, care nu exista iniţial. Acesta este înălţat deja şi este format din pereţi pe structură metalică, peste care s-a montat acoperişul din panouri termo-fono-hidroizolante, de tip sandwich, iar la interior au fost compartimentate camerele”, a descris domnul Benţa una din etapele de lucru ale proiectului.

„Surprizele” rezervate de o clădire veche de 137 de ani

Începând cu 1 august a fost întreruptă activitatea comercială şi la parter, demarându-se astfel construcţia în întreaga clădire, după cum se poate vedea în prezent. În primul rând au fost decopertaţi pereţii până la cărămidă.

 
„Atunci a început necazul. După decopertare, s-a constatat că, din cauza vechimii clădirii, pereţii au avut mult de suferit şi erau brăzdaţi de crăpături. Am contactat o firmă specializată care, pentru refacerea rezistenţei pereţilor, au făcut găuri din 50 în 50 de centimetri în care au introdus tuburi de plastic. Apoi au injectat o soluţie specială care a pătruns prin toate crăpăturile şi în mortarul vechi dându-i soliditate. Deasupra au fost montate plase de oţel, peste care s-a venit cu tencuială groasă de 6-8 centimetri. Tot procesul a fost executat şi la interiorul şi la exteriorul pereţilor, astfel încât aceştia sunt bine prinşi ca într-un sarcofag armat”, a precizat managerul complexului.
 
Lucrările de la „Select” nu au fost nici pe departe la fel de uşoare pe cât s-ar crede, întrucât au apărut nenumărate evenimente neprevăzute care au dat de furcă specialiştilor. „De exemplu, bolţile de deasupra intrărilor s-au dovedit a fi foarte şubrede întrucât zidăria de deasupra cheii de boltă apăsa peste elementele arhitecturale ornamentale riscând să se desprindă. De aceea, toate bolţile au fost dărâmate şi refăcute după tehnologia actuală.
 
Abia după ce au fost remediate toate problemele cauzate de vechimea clădirii s-a putut trece la compartimentarea şi crearea fluxurilor şi circuitelor interioare, îmbinarea pereţilor despărţitori”, ne-a explicat domnul Benţa. Acesta a dezvăluit faptul că, din cauza problemelor neprevăzute, valoarea investiţiei a crescut de la 1,2 milioane euro, la 1,5 milioane euro.  

Lucrările au ajuns la stadiul de montare a instalaţiei de curenţi slabi

În prezent, se lucrează la realizarea instalaţiei electrice, sanitare, de canalizare şi la cea de curenţi slabi. Adică se montează firele de internet, telefon, tv, instalaţia de sonorizare, supraveghere video.

 
De asemenea, se montează instalaţia de climatizare, de aer condiţionat şi cea de avertizare în caz de incendiu, întrucât fiecare încăpere va fi dotată cu senzori pentru fum şi căldură. Senzorii respectivi se topesc şi declanşează pulverizarea apei pentru stingerea incendiilor care va fi direcţionată din tavan printr-o reţea separată de conducte.

Clienţi la terase, în mânecă scurtă, la -10 grade Celsius

Constructorii se grăbesc pentru ca, până la venirea frigului să termine lucrările exterioare, inclusiv finisajele şi tâmplăria geamurilor, astfel ca în timpul iernii să se poată lucra la interioare.

 
La sfârşit, se va cosmetiza şi Café Boema, care, fiind modernizată în urmă cu doi ani, va primi doar un var nou în nuaţă de bej, o nouă instalaţie de climatizare şi un lustru perfect pentru tâmplătie şi mobilier.
 
„Dorim ca în martie, exact la un an de la demararea lucrărilor, să realizăm inaugurarea. Este foarte greu să fixezi un termen exact la o clădire veche întrucât intervin tot felul de evenimente neprevăzute. Cu toate acestea, vrem să realizăm ceva deosebit, pe măsura importanţei istorice şi arhitecturale a clădirii”, a precizat managerul complexului.
 
Şi pentru terase există un plan îndrăzneţ, investitorul fiind hotărât să monteze copertine permanente mari, pe structură din metal uşor, precum şi instalaţii cu arzător, care să încălzească aerul la patru metri în diametru.  „Vor fi create toate condiţiile astfel încât să avem clienţi la terase şi la -10 grade Celsius, îmbrăcaţi în mânecă scurtă, aşa cum am văzut la Paris sau Viena. În special când ninge atmosfera pe astfel de terase încălzite este feerică”, ne-a descris domnul Constantin Benţa.
 
Iluminatul artificial va fi un alt „ingredient” care va transforma clădirea „Select” într-o bijuterie a centrului Iaşului. Potrivit inevstitorului, se analizează posibilitatea de a monta lămpi speciale, încastrate în trotuar, pentru a scoate în evidenţă clădirea pe timp de noapte.
 
De asemenea, se studiază posibilitatea de a ilumina clădirea cu şapte culori diferite, câte una singură pe seară. Pentru turn, care reprezintă de altfel clădirea din punct de vedere architectural, şi zona de atic (ambele porţiuni urmând să fie modificate şi acoperite cu tablă din cupru) va fi utilizat un design luminos aparte. Acum se realizează instalaţia de alimentare cu energie electrică, după care va urma montarea de leduri foarte discrete care, pe timp de zi, nu vor dăuna aspectului clădirii.

Ce spun normele europene?

Domnul Constantin Benţa a specificat faptul că a planificat în mod expres această lucrare pentru a fi gata în preajma aderării României la Uniunea Europeană. Astfel, în luna martie 2007, când este planificată inaugurarea, totul va fi conform normelor UE.

 
„Dorinţa mea este ca această unitate să fie un etalon la nivelul Iaşului. De aceea am consultat specialişti în domeniul siguranţei alimentare care ne-au consiliat cu privire la compartimentarea încăperilor pentru a respecta circuitele alimentelor, la alegerea materialelor pentru finisaje şi altele”, a dezvăluit managerul complexului „Select”.
 
Astfel, în bucătăria restaurantului, pe pereţi şi pe pardoseală, nu se va utiliza gresia şi faianţa clasică, ci se va folosi zugrăveală cu vopsea epoxilică. Aceasta întrucât are o structură care permite curăţarea şi dezinfectarea facilă spre deosebire de faianţă, care reţine în rosturile dintre plăci reziduuri ce pot fi îndepărtate mai greu.
 
Colţurile pereţilor, mai ales cele interne, nu trebuie să fie drepte, ci rotunjite pentru a permite curăţarea. Suprafeţele de lucru şi ustensilele trebuie să fie neapărat din inox special. De asemenea, circuitul intern, fluxul tehnologic se va proiecta separat.
 
Chelnerii vor intra cu preparatele culinare pe un circuit, iar debarasarea se va face pe un alt circuit, complet separat, astfel încât tacâmurile şi vesela folosite să nu intre în contact cu locul de preparare a hranei. Mai mult, personalul intră la începerea lucrului la vestiar, face duş obligatoriu, iar până la terminarea programului nu are voie să părăsească incinta.
 
„Nu mai vorbim de normele generale de siguranţă alimentară, asigurarea de frigidere separate pentru carne congelată, peşte, ouă, legume. Cu toate acestea, vom încerca să folosim cât mai mult posibil produse proaspete, mai ales că sunt firme care îţi asigură aprovizionarea zilnică, fără probleme”, a precizat domnul Constantin Benţa.  
 
 
Scurt istoric al clădirii
Anul construcţiei clădirii „Select” nu se cunoaşte cu exactitate, însă specialiştii o plasează în jurul anului 1870. Se ştie însă că a fost construită de o familie de evrei ieşeni, iar cea mai veche atestare documentară datează de la 1906.  De-a lungul timpului, clădirea din centrul Iaşului actual a jucat şi un rol important în istoria oficială a ţării întrucât aici a funcţionat o parte din Guvernul României, în anul 1914, în timpul retragerii din Primul Război Mondial.
 
Iniţial, clădirea era complet despărţită de Palatul Brawnstein, unde funcţionează CEC-ul. Abia după anul 1940 s-a realizat aliniamentul dintre cele două vechi construcţii. Astfel, a apărut corpul de clădire unde, în prezent, se află Café Boema, despărţit print-un gang de construcţia de bază. „În perioada 1948-1968, aici a funcţionat Starea Civilă, iar apoi clădirea a fost transformată în magazin de îmbrăcăminte.
 
Abia din 1974 i s-a dat funcţiunea de alimentaţie publică sub denumirea de «Restaurant Moldova»”, ne-a povestit domnul Benţa.
 
La cutremurul din 1977, clădirea a suferit serioase avarii şi a intrat într-un proces de renovare, timp de patru ani. „Anul 1981 a însemnat redeschiderea unităţii sub noua denumire, pe care am păstrat-o până în prezent, şi anume cea de «Restaurant Select».
 
După un alt eveniment neplăcut, un incendiu în podul clădirii, din fericire minor, am fost numit aici, în august 1984, şef de unitate. De atunci au trecut 22 de ani, timp în care m-am legat foarte mult de numele «Select» şi de clădire, la care ţin ca la un copil. O iubesc aşa cum este şi nu aş schimba sub nici o formă arhitectura exterioară, ce aminteşte de Iaşul vechi”, ne-a dezvăluit managerul complexului.
 
După 1990, a început procesul lung şi greoi de privatizare a restaurantului „Select”. La început, a funcţionat ca şi locaţie pe gestiune, apoi reprezentantul actualei conduceri a complexului a achiziţionat 40% din pachetul de acţiuni al unităţii de la FPS.
 
„Pe lângă mine, mai erau şi foarte mulţi acţionari cu cupoane, pe care am început să le cumpăr treptat. Procesul de privatizare s-a încheiat prin cumpărarea pachetului de acţiuni de la SIF Moldova, abia în anul 2001, după 11 ani de eforturi”, a afirmat domnul Constatin Benţa.
 
Cu toate acestea, procesele şi problemele nu s-au rezumat la întregirea pachetului de acţiuni, ci s-au extins şi la partea de recuperare a întregii clădirii. „În corpul de clădire în care funcţionează «Café Boema», se aflau cinci birouri ale CEC pe care regimul comunist le-a oferit prin închiriere.
 
După Revoluţie, CEC nu a vrut să părăsească de bună-voie clădirea, astfel că a trebuit să recurgem la instanţa de judecată. După o singură înfăţişare, am obţinut hotărârea judecătorească, în anul 1999. După aceea am demolat vechile birouri funcţionăreşti şi am transformat spaţiul în «Café Boema»”, a relatat managerul SC „Select Grup” SRL.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.