Investiţii de peste 170 milioane euro în sectorul avicol

 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) a anunţat pentru perioada 2006-2007, un program de investiţii de 170 milioane euro. Mai mult de jumătate din această sumă, mai exact 90 milioane euro, vor fi alocaţi pentru modernizarea abatoarelor şi fabricilor de procesare, în timp ce diferenţa de 80 milioane euro va ajuta la modernizarea fermelor de păsări.
 
În perioada 2002-2005, volumul investiţiilor realizate în sectorul avicol a fost de 115 milioane euro, din care 60 milioane euro în abatoare, iar 55 milioane euro în ferme.
 
Sectorul avicol este o componentă importantă a economiei româneşti, asigurând peste 30.000 de locuri de muncă în activităţile avicole directe şi alte 100.000 de locuri de muncă în activităţile conexe. În anul 2005, cifra de afaceri cumulată a membrilor UCPR a fost de aproximativ 700 milioane euro, cu o contribuţie totală la bugetul de stat de aproximativ 135 milioane euro, prin plata taxelor şi impozitelor.
 
Anul trecut, producţia de carne de pasăre în viu, realizată de societăţile din evidenţa UCPR, a fost de 235,5 mii tone, din care au rezultat aproximativ 183 mii tone carne tăiată – un randament de 78%. În primele şase luni ale anului 2006, producţia de carne de pasăre în viu a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 99,17 mii tone la 108,9 mii tone.
 
De asemenea, producţia de ouă de consum în anul 2005 a fost de 1.166,22 milioane ouă, iar pe primele 6 luni ale acestui an a fost de 558,51 milioane ouă. „Din punct de vedere al performanţelor de producţie realizate de crescătorii de păsări, creşterea industrială a puilor de carne din România se situează pe locul 4 în lume (cu IEE – Indicele European de Eficienţă – 251,65), fiind devansată doar de Olanda (IEE 293), Australia (IEE 272) şi Germania (IEE 270)”, a declarat domnul Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.
 
„Legislaţia internă este armonizată cu legislaţia UE. Avicultura din România se află   într-un moment în care are nevoie de susţinerea de către guvern a unei politici echidistante, concretizată într-o reală protecţie a produselor româneşti, sprijinirea apariţiei micilor producători avicoli, crearea unui cadru legislativ care să permită dezvoltarea exporturilor de produse avicole”, a continuat preşedintele UCPR.
 
Ca şi construcţie, amplasare, tehnologii de creştere, tehnologii de furajare şi confortul păsărilor, fermele membre ale UCPR sunt deja aliniate la standardele UE, indiferent de dimensiunea lor. De asemenea, fermele îndeplinesc aceleaşi condiţii de funcţionare prin autorizaţia acordată anual de DSV (Direcţia Sanitar-Veterinară).
 
„Membrii UCPR nu folosesc în hrana păsărilor făinuri proteice de origine animală, hormoni de creştere, antibiotice ca factori de creştere şi respectă legislaţia internă cu privire la utilizarea organismelor modificate genetic,  de aceea ouăle şi carnea de pasăre livrate pe piaţa autohtonă de către producătorii interni sunt conforme tuturor standardelor de calitate şi de siguranţă alimentară prevăzute de lege”, a precizat domnul Ilie Van.
 
Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) este o asociaţie cu caracter profesional, fără scop lucrativ, non-guvernamentală, autonomă, cu personalitate juridică, construită pe criteriul specificului activităţii de ramură avicolă.
 
Constituită în anul 1993 cu scopul realizării unităţii organizatorice a crescătorilor de păsări din România, UCPR este alcătuită din 100 de membri, din care 75 societăţi avicole şi 25 membri neavicultori. Membrii UCPR deţin 90% din totalul producţiei de carne de pasăre realizate în sistem industrial în România şi 80% din totalul producţiei ouălor de consum.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.