EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

La creditele în valută trebuie să ai… cord sănătos

0
 
Un număr destul de restrâns de oameni de afaceri şi politicieni ieşeni au luat parte la întâlnirea cu guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, sosit la Iaşi la invitaţia senatorului PNL Varujan Vosganian.
 
După un real curs de economie privind politica monetară a BNR şi trecerea la moneda euro, ţinut în faţa cadrelor didactice şi a studenţilor economişti de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, Isărescu, fost prim-ministru al României, a răspuns întrebărilor şi curiozităţilor venite din partea investitorilor, dar şi de la autorităţile locale.
 
Cele mai multe întrebări au fost legate de facilităţile de accesare a creditelor preferenţiale, pentru întreprinzătorii aflaţi la început de drum, însă curiozitatea ieşenilor s-a îndreptat şi spre politica monetară a ţării pentru următoarea perioadă.
 

Printre amintiri legate de începuturile sale ca şi cercetător în domeniul economiei, Mugur Isărescu a prezentat principalele realizări ale BNR în orientarea politicii monetare în perioada 2005-2006. Unul din rezultatele marcate în acest interval este scăderea inflaţiei.
 
Concret, nivelul ratei inflaţiei în anul 2005 a fost de 8,6%, iar pentru sfârşitul acestui an ţinta de inflaţie este de 5%. O altă realizare pe care guvernatorul BNR şi-a ajudecat-o este şi creşterea rezervelor naţionale, în 2005 acestea înregistrând o valoare de 18,3 miliarde de euro.
 
„În aceşti doi ani, s-a înregistrat un nivel record al rezervelor naţionale, iar acest lucru este foarte important pentru că asigură o mai mare credibilitate pe plan internaţional. De asemenea, va atrage creşterea investiţiilor străine în România”, a declarat Mugur Isărescu. Sintetizând, acesta a subliniat că în ultimii doi ani, BNR a reuşit să realizeze patru mari obiective.
 
„Este vorba despre sistemul electronic de plăţi, denominarea monedei naţionale, liberalizarea contului de capital şi trecerea la regimul de ţintire a inflaţiei”, a amintit guvernatorul BNR.

3,8% – ţinta inflaţiei pentru 2008

Odată cu trecerea la ţintirea inflaţiei, BNR trebuie să creeze condiţiile pentru asigurarea stabilităţii preţurilor, ceea ce reprezintă obiectivul principal al politicii monetare a BNR. „Trebuie să excludem oricare alte obiective, cum ar fi creşterea economică sau cursul de schimb, care trebuie să se stabilească în mod independent pe piaţă în funcţie de cerere şi ofertă şi să vizăm în principal asigurarea stabilităţii preţurilor.

 
Aşa cum arată cifrele, implementarea regimului de ţintire a inflaţiei în România a fost un succes. Anul trecut, am depăşit foarte puţin ţinta, acest lucru fiind determinat de faptul că au crescut foarte mult preţurile administrate. Pentru 2007, ţinta inflaţiei este stabilită la 4%, iar pentru 2008, la 3,8%”, a afirmat Isărescu.

Românii – vitezomani periculoşi pe „autostrada creditelor”

Cu toate că a ezitat să răspundă în mod explicit la întrebarea „cât de avantajoase sunt creditele în valută la acest moment?”, Mugur Isărescu a preferat să spună, mai în glumă mai în serios, că „cei care fac împrumuturi în valută se expun unor riscuri şi trebuie să aibă inima bună pentru a rezista 20 de ani emoţiilor cu privire la variaţiile cursului valutar”.

 
Dar pentru că orice faptă este mai grăitoare decât mii de vorbe, guvernatorul BNR se poate da drept exemplu, întrucât de curând a achiziţionat un imobil prin credit în lei. „Politica de descurajare a împrumuturilor bancare va mai continua o perioadă. Aceasta întrucât românii s-au dovedit a fi «vitezomani» în acest sens, rata de îndatorare crescând extrem de repede. Situaţia seamănă foarte bine cu cea în care un automobilist goneşte cu o viteză incredibilă pe o şosea îngustă, plină de gropi şi foarte aglomerată. BNR, în postura sa de poliţist responsabil, are obligaţia de a-l face pe vitezoman să încetinească pentru a scădea riscul de accidente”, a explicat plastic Isărescu.
 
Întrebat când vor scădea dobânzile la creditele bancare la nivelul celor din vestul Europei, şeful BNR a lăsat să se înţeleagă faptul că vor veni şi acele vremuri, doar că mai este nevoie de timp.
 
„Bancherii sunt acei oameni care îţi dau umbrelă atunci când nu ai nevoie de ea şi ţi-o iau tocmai atunci când plouă. Pe de o parte trebuie şi ei înţeleşi atunci când acordă creditele foarte greu şi cu multe cereri de garanţii întrucât au responsabilitatea banilor pe care îi gestionează. În orice caz, vor ajunge şi în România – de fapt, la Bucureşti deja au început să apară – bănci care să vină ele în întâmpinarea clienţilor pentru acordarea de credite şi nu invers”, a subliniat Mugur Isărescu.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.