Oamenii de afaceri cer „debarcarea” lui Vlasov de la conducerea CCI Iaşi

 
După mai bine de două ore de certuri ca între vânzătorii de semniţe, oamenii de afaceri ieşeni şi reprezentanţii administraţiei locale şi ai partidelor politice au ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie de reunire a mediului de afaceri este tot sub pălăria Camerei de Comerţ, însă cu o conducere nouă şi cu alte reguli de funcţionare internă decât cele impuse de avocatul Mihail Vlasov.
 

Problemele organizatorice au răbufnit încă din startul întâlnirii convocate de noul prefect, Nicuşor Păduraru. Astfel, doamna Irina Schrotter nici nu a lăsat organizatorii să spună „bun venit” invitaţilor prezenţi în sală că a şi început să îşi manifeste orgoliul rănit din cauza faptului că nu a fost invitată oficial la întâlnire.
 
„Domnule prefect, aţi anunţat că invitaţiile la întâlnire s-au făcut în funcţie de cifra de afaceri, contribuţia la bugetul de stat, număr de angajaţi. Eu am opt firme, cu 10 milioane cifră de afaceri, 1.000 de angajaţi şi miliarde de lei contribuţii la stat, dar nu m-am regăsit, la fel ca şi alţi 17 oameni de afaceri prosperi, printre invitaţii dumneavoastră oficiali. În această situaţie, nu ştiu care au fost adevăratele criterii de selecţie, dar cred că aţi mers pe parteneriatele dumneavoastră economice şi pe intimii dumneavoastră pe linie politică”, a fost părerea exprimată de doamna Irina Schrotter.

Glumiţe de budoar şi adevăruri spuse pe jumătate

Replica spontană nu a venit din partea prefectului acuzat, ci din partea domnului Maricel Popa, preşedinte al Grupului de firme „Omega Tehnoton”, care a ripostat şugubăţ: „Să ştiţi doamnă că nici unul dintre noi nu a fost în pat cu domnul prefect”.

 
Printre murmurele celor din sală, reprezentantul Guvernului în teritoriu a adus câteva lămuriri suplimentare: „Eu nu am chemat pe nimeni, am lansat doar o rugăminte în eter către oamenii de afaceri pentru a se întâlni. Chemarea mea este doar la unitate în interiorul polului economic ieşean pentru ca, la sfârşitul întâlnirii, să găsim o formulă prin care mediul de afaceri să se unifice în interiorul unui for care să le reprezinte interesele la întâlnirile cu investitorii străini, cu instituţiile şi nu numai”.
 
Dincolo de ieşirile de tip isteric, doamna Schrotter a reuşit să exprime o singură părere pertinentă: „De 17 ani de când fac afaceri văd tot aceiaşi oameni care se învârt pe la uşile administraţiilor locale pentru diferite interese. De ce nu chemaţi alături de dumneavoastră şi tineri care vor să facă afaceri şi care nu au loc de cei vechi şi bine înfipţi pe poziţii?”.

„Camera de Comerţ nu poate fi desfiinţată de o gogoriţă de presă”

Ideea de a conferi unitate mediului de afaceri ieşean a fost lansată şi de preşedintele Consiliului Judeţean, Lucian Flaişer, părerea fiind împărtăşită şi de primarul Iaşului, Gheorghe Nichita. „Sunt oameni de afaceri care au făcut bine Iaşului, dar şi unii care au făcut rău. Nu mi-a picat deloc bine atunci când domnul Victor Babiuc mi-a spus că nu recunoaşte Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Iaşi din cauza lucrurilor dubioase care se întâmplă acolo”, a spus Gheorghe Nichita, referindu-se atât la Vlasov, cât şi la Zaharia Schrotter, al cărui denunţ pe marginea proiectului „Palas” l-a „târât”, chiar săptămâna trecută, prin faţa procurorilor DNA.

 
În ceea ce priveşte haosul general al forurilor reprezentative pentru oamenii de afaceri din întreaga ţară, de curând Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a anunţat că va funcţiona şi fără cele 26 de Camere teritoriale care s-au retras, iar dacă acestea nu revin asupra deciziei în termen de o lună, vor fi înfiinţate sucursale ale CCIR în judeţele respective.
 
„Am considerat că CCI Iaşi nu funcţionează aşa cum trebuie, astfel că am propus o alternativă – Asociaţia Oamenilor de Afaceri (AOA) Iaşi 2003. Domnul Babiuc, atunci când a venit la Iaşi, s-a adresat AOA, iar eu, în calitate de preşedinte, am răspuns «Da, noi ne vom ocupa de mediul de afaceri ieşean»”, a redat Gheorghe Pleşu, preşedintele AOA Iaşi, concluzia întâlnirii cu preşedintele CCIR Bucureşti.
 
Mult mai talentat la retorică decât doamna Schrotter, Mihail Vlasov a sărit ca ars şi a început un discurs pe marginea situaţiei Camerei de Comerţ Iaşi cu aplombul şi înverşunarea avocatului aflat în faţa completului de judecată.
 
„În primul rând, o Cameră judeţeană este înfiinţată prin hotărâre de Guvern, prin voinţa legii şi nu în baza ei, şi nu poate fi desfiinţată printr-o gogoriţă de presă. Camera de Comerţ nu este o simplă asociaţie a oamenilor de afaceri, întrucât acestea pot fi oricât de multe, însă Camera funcţionează ca o instituţie reprezentativă. În consecinţă, nu se poate transforma o simplă asociaţie în Cameră de Comerţ. Dacă vreţi să faceţi schimbări, veniţi să le faceţi din interiorul instituţiei şi nu din afara acesteia. Puteţi veni oricând să vă înscrieţi. Oamenii de afaceri, pentru a schimba ceva, trebuie să se implice mai întâi, nu să comploteze din afară”, a rostit Mihail Vlasov.

„Vlasov a croit regulile la CCI după chipul şi asemănarea sa”

Domnul Vlasov a risipit imediat părerea cum că ar fi, cu adevărat, dispus să renunţe la şefia CCI, adăugând că noii veniţi nu au drept de vot, ci abia din al doilea an pot avea un cuvând de spus.

 
„Pe domnul Vlasov nu-l putem schimba de la conducerea CCI deoarece regulile de funcţionare sunt de partea dumnealui, reguli pe care chiar dumnealui le-a creat. Şi-a numit în jurul dumnealui un grup de 10 firme cărora le-a dat medalii de aur, ceea ce echivalează cu cinci voturi fiecare. Noi, ceilalţi, cu medalii de bronz şi de argint, nu facem la un loc cât cei 10. Astfel că nu este nici o şansă să schimbăm ceva, dacă nu veniţi dumneavoastră, autorităţile, cu o soluţie”, a spus Adrian Butucă, director al companiei „Moldomobila” Iaşi.
 
De aceeaşi părere au fost şi domnii Corneliu Velişcu (preşedintele Grupului de firme „Melcret”) şi Constantin Comănescu (preşedintele Grupului de firme „Pieta”), care au reproşat domnului Vlasov faptul că a condus în aşa manieră instituţia încât mulţi dintre oamenii de afaceri nu au simţit că sunt membri ai Camerei decât prin plata cotizaţiei.
 
„Cine este vinovat că nu avem cu cine să ne înţelegem la nivelul Camerei de Comerţ? Dumneavostră, domnule Vlasov”, a precizat Corneliu Velişcu. Maricel Popa a fost şi mai dur spunând că a fost dat afară de preşedintele Vlasov şi ca urmare s-a înscris în Camera de Comerţ Constanţa.

Dezbinarea mediului de afaceri ieşean alungă investitorii

Deputatul PNL Relu Fenechiu a aruncat la rândul său cu piatra şi a lăsat să se înţeleagă faptul că este de acord cu schimbarea conducerii CCI. „Din cauza acestei dezbinări nu vin investitorii la Iaşi. De trei luni mă chinui să aduc investitori pentru un proiect imobiliar de 800 de apartamente şi nimeni nu vrea să se implice. Toţi oamenii de afaceri din afară spun că nu au ce căuta la Iaşi, cu toate că mulţi sunt moldoveni cu afaceri prospere la Bucureşti“, a atras atenţia Ciubotariu, preşedintele Patronatului Naţional Român.

 
Una dintre soluţiile de rezolvare propuse a fost înfiinţarea de asociaţii ale oamenilor de afaceri pe domenii de activitate, „întrucât sunt mult mai lucrative, iar oamenii se pot înţelege mult mai bine între ei”, a fost de părere senatorul Neculai Apostol.

Soarta CCI, pecetluită la cafe-bar

 
Primarul Gheorghe Nichita a concluzionat prin cerinţa expresă ca CCI să fie total depolitizată. „Aici este nodul gordian şi din cauza aceasta au fugit oamenii care încotro. Simbolul mediului de afaceri, Camera de Comerţ, trebuie să existe. Dar la fel ca la orice joc, regulile pot fi schimbate. Orice statut sau regulament de funcţionare poate fi modificat dacă vrem cu adevărat. Mediul de afaceri trebuie să aibă şi componente, asociaţii specifice pe domeniile de activitate, însă purtătorul de drapel trebuie să fie în continuare Camera de Comerţ”, a subliniat Gheorghe Nichita.
 
În încheiere, s-a hotărât ca oamenii de afaceri să se întâlnească din nou, de această dată la sediul CCI Iaşi, pentru a-şi alege forma de organizare şi conducerea forului reprezentativ al breslei. Cu toate că s-a ferit să îşi spună opinia în public, Lucian Flaişer a lăsat să se înţeleagă totuşi că este întru totul de acord că şefia CCI trebuie schimbată.
 
„Oamenii de afaceri trebuie să fie uniţi, să se coaguleze în jurul aceleiaşi idei pentru a-şi decide singuri soarta. Domnul Vlasov trebuie să înţeleagă că trebuie să se retragă. Citiţi şi voi printre rânduri!”, a îndemnat Flaişer reprezentanţii presei, după care a fost tras de mânecă de un grup de oameni de afaceri care l-au chemat să dezbată în taină problema, la o cafea în restaurantul „Astoria”.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.