Sărbătorile Iaşului, o afacere cu chirii, miros de busuioc şi fum de mititei

  • Pentru o bucată de trotuar desenată cu cretă, comercianţii plătesc o chirie de 25 RON/mp pe zi
 
Nu mai puţin de 258 de comercianţi, meşteşugari sau simpli vânzători de diverse obiecte, veniţi din mai toate judeţele ţării, îşi vor etala marfa spre vânzare celor peste un milion de pelerini ce se estimează că se vor afla pe străzile Iaşului în cele opt zile de sărbătoare.
 
Nu mai puţin de 5.757 metri pătraţi de teren de pe trotuarele oraşului au fost marcaţi şi împărţiţi pe parcele pentru a fi închiriate cu 250.000 ROL (25 RON) metrul pătrat, pe zi. „Am avut foarte multe cereri din partea comercianţilor care au vrut un spaţiu pentru a-şi expune marfa astfel că am fost nevoiţi să-i refuzăm pe unii dintre ei.
 
Am aplicat principiul «primul venit, primul servit» pentru ca nimeni să nu se supere. Pentru că au văzut concurenţa foarte mare, unii dintre întreprinzătorii privaţi s-au înscris încă de anul acesta pentru a fi siguri că vor fi pe listă la Sărbătorile Iaşului din 2007”, ne-a spus Cosmin Coman, directorul de comunicare al Primăriei municipiului Iaşi.
 
Comercianţii, în special cei de blănuri, încălţăminte şi obiecte de artizanat au făcut un adevărat business din participarea la târguri, oboare, hramuri şi sărbători ale diferitelor oraşe din ţară. „Au întocmit calendare foarte precise pe care le urmează an de an. Aceasta este meseria lor, din asta trăiesc”, a afirmat domnul Coman.

9 miliarde ROL profit din închirierea spaţiilor

Astfel, pe străzile Iaşului, se vor afla 161 de pielari, 55 de vânzători de produse alimentare, 29 de artizani, 2 florari şi cel puţin 10 comercianţi de obiecte religioase. „Am oferit tuturor comercianţilor aceleaşi condiţii, fără diferenţieri. Nu am putut acorda facilităţi de genul chiriei mai mici sau alte lucruri pentru producătorii ieşeni întrucât nu ne permite legea să facem discriminări”, a mai spus directorul de comunicare al primăriei.

 
Organizatorii din cadrul municipalităţii ieşene au păstrat şi în acest an aceleaşi evenimente şi locaţii de desfăşurare. Primul eveniment care şi-a deschis porţile este Sărbătoarea Vinului, organizată pe esplanada de la Hala Centrală, care reuneşte cei mai importanţi producători din Moldova. Produsele de artizanat, aflate la mare căutare, vor fi găsite pe strada Palat, iar în faţa ştrandului va fi, în fiecare zi, sărbătoare câmpenească stropită cu bere şi distracţie ieftină cu tiribombe. Târgul de Toamnă va îngrămădi în spatele Halei Centrale toţi producătorii de haine de piele şi blană.
 
Toţi aceşti comercianţi vor aduce la vistieria Iaşului aproximativ 9 miliarde ROL (900 mii RON), calculat la o medie de participare de şase zile. După cum susţin, reprezentanţii municipalităţii, împreună cu alte autorităţi, vor avea grijă să nu profite nimeni de pe urma sărbătorilor fără să plătească. „Se vor desfăşura controale zilnic şi în permanenţă din partea inspectorilor Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare la comercianţii de produse alimentare, băuturi alcoolice şi răcoritoare. De asemenea, inspectorii Corpului de Control al Primarului vor verifica dacă avizul dat de noi comercianţilor corespunde cu suprafaţa pe care o ocupă la sol, cu cortul şi marfa expusă”, a declarat Cosmin Coman.
 
2,5 milioane ROL pe zi pentru o bucată de trotuar desenată cu cretă

În ciuda grabei de a ocupa un loc de vânzare cu un vad cât mai bun, vânzătorii ambulanţi se plâng, totuşi, de faptul că taxa practicată de Primăria Iaşi este destul de mare, apropiată dacă nu chiar mai ridicată decât metrul pătrat într-un complex comercial închis, acoperit, încălzit, luxos şi cu toate facilităţile la îndemână.

 
„Pentru  un spaţiu de 10 metri pătraţi desenat cu creta pe trotuar plătim 2,5 milioane ROL pe zi, fără a ni se asigura nici un fel de facilităţi, nici măcar o toaletă ecologică separată, dormim în maşini, nu avem unde să ne spălăm”, ni s-a plans o comerciantă de cojoace din judeţul Harghita. În replică, responsabilii primăriei au răspuns că nu au ce facilităţi să le acorde decât toalete ecologice.
 
„Comparaţia cu o chirie în mall nu ştiu cât este de adevărată, însă, spre deosebire de centrele comerciale clasice, noi oferim un aflux uriaş de cumpărători din rândul pelerinilor şi vizitatorilor care vin la Sărbătorile Iaşului organizate de primărie. Sunt bucuroşi atunci când primesc avizele de la noi şi nu am auzit să ceară alte facilităţi decât spaţiul în chirie”, a explicat Cosmin Coman.
 
Anul acesta, Poliţia Comunitară va impune restricţii mai mari comercianţilor în perioada 9 – 15 octombrie. Muzica va răsuna în dreptul standurilor cu mititei şi bere, doar până la orele 22.00, iar pentru comercianţii de blănuri şi haine din piele, spaţiile de vânzare vor fi restricţionate din punct de vedere al regimului de înălţime. Mai precis, în anii anteriori meşteşugarii îşi expuneau marfa pe două rânduri suprapuse pentru a mai câştiga din spaţiu şi pentru a-şi face produsele mai vizibile. Corturile cojocarilor, mai înalte decât cele ale altor comercianţi, au fost considerate inestetice astel că s-a dispus coborârea plafoanelor la nivelul celorlalte din oraş.

Sărbătorile Iaşului au început din gard în gropi

Pentru a XV-a ediţie a Sărbătorilor Iaşului care va umple oraşul de pelerini, spectacole, fum de mititei, vin, bere şi atmosferă de bâlci primăria a intrat iarăşi cu întârziere în febra pregătirilor. Astfel, cu toate că sărbătoarea a fost deschisă oficial duminică, 8 octombrie, cu festivalul folcloric „Trandafir de la Moldova“, muncitorii de la DSPM încă mai lucrau, luni, la plantat de flori şi asezonarea gardului verde din faţa Palatului Roznovanu.

 
Polul principal de adunare al pelerinilor, Catedrala Mitropolitană, se află şi ea în febra pregătilor. Cu toate acestea, cea mai vizibilă schimbare pare a fi o groapă de jumătate de metru lăţime şi doi metri lungime chiar în faţa intrării în curtea lăcaşului de cult unde se odihneşte patroana spirituală a Sărbătorilor Iaşului, Sfânta Parascheva.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.