EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Investitorii germani tatonează terenul afacerilor în Iaşi

0
  • La plecare, afaceriştii germani au promis că se vor implica în special în producţia şi comercializarea de maşini şi utilaje agricole, precum şi în domeniul vini-viticol
 
O delegaţie de oameni de afaceri din landul Rheinland-Pfalz, condusă de ministrul economiei Hans Cristian Arlt, din care au mai făcut parte preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie din Ludwigshafen şi Cristian Muntean, şeful Biroului Economic al acestui land, s-au aflat la Iaşi, săptămâna trecută, pentru a stabili legături cu mediul de afaceri din judeţ.
 
În urma discuţiilor bilaterale avute cu reprezentanţii a peste 45 de firme din Iaşi, germanii au luat decizia de a reveni în luna ianuarie 2007 pentru a pune la punct documentaţia şi pentru a începe colaborarea cât mai repede. Aceştia s-au arătat interesaţi de parteneriate cu firmele care se ocupă cu producţia şi comercializarea de maşini şi utilaje agricole, substanţe chimice, producători agricoli, în special pe domeniul vini-viticol.
 

„Din delegaţia germană au făcut parte nu mai puţin de 30 de oameni de afaceri din diferite domenii, care doresc să investească la Iaşi. Oaspeţii germani au promis să aducă utilaje pentru repararea şi modernizarea drumurilor. Fapt pentru care atât Consiliul Local, cât şi Consiliul Judeţean trebuie să întocmească o listă cu utilajele de care avem nevoie, astfel încât să obţinem maşini la preţuri mai bune decât în urma unor licitaţii locale”, a precizat domnul Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi, uitând că, totuşi, există o lege care reglementează achiziţiile publice (şi care a fost elaborată tocmai în scopul eliminării „înţelegerilor” de această natură).
 
De asemenea, afaceriştii germani s-au declarat interesaţi să investească în modernizarea Aeroportului, precum şi în turismul ieşean, direcţii care pot să ofere şansa unei mai bune promovări a Capitalei Moldovei peste hotare. Nu în ultimul rând, membrii delegaţiei din landul Rheinland-Pfalz au propus partenerilor din judeţul Iaşi o cooperare transfrontalieră în domeniul reabilitării vămilor, împreună cu omologii acestora din Republica Moldova.
 
Mai mult, cele două părţi au convenit intensificarea relaţiilor din domeniul universitar, printr-o colaborare strânsă între Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi şi Universitatea din Konstanz.
 
„În anul 1998 am venit pentru prima dată în România şi pot spune că observ o schimbare importantă în bine. De atunci vizitele mele au devenit din ce în ce mai dese, aflându-mă acum pentru a 15-a oară în România ocazie cu care m-am decis să abordez şi zona de est a ţării. Avem mai multe motive pentru care ne aflăm aici. Suntem dispuşi să colaborăm cu firmele de aici, în special pe domeniile industriei chimice, a maşinilor, agriculturii, mai exact a viticulturii. Doresc ca această colaborare să aducă avantaje bilaterale”, a declarat domnul Hans Christian Arlt, ministrul Economiei landului Rheinland-Pfaltz.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.