EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

SC Antibiotice SA ar putea fi privatizată după modelul BCR

0
 
Vicepreşedintele Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), domnul Laszlo Gyerko, a trecut pe rând, într-o vizită de lucru, pe la principalele societăţi din Iaşi, aflate încă în portofoliul statului, SC „Nicolina” SA, SC „Antibiotice” SA şi SC „Terom” SA.
 
Scopul a fost acela de a evalua la faţa locului ceea ce a mai rămas de privatizat în curtea statului, iar situaţia constatată (deloc străină oficialilor bucureşteni) a reconfirmat faptul că „Antibiotice” este singura întreprindere de stat care nu face de râs economia ieşeană şi, ca urmare, îşi permite un proces de privatizare civilizat.
 
Referindu-se la celelalte două unităţi avute în vizor, vicepreşedintele AVAS a arătat că „toate problemele atât economice, cât şi sociale vor putea fi rezolvate dacă lucrăm împreună. De asemenea, suntem hotărâţi să descurajăm acei investitori care cumpără doar pentru a vinde mai departe la un preţ mai mare”.

„Antibiotice” Iaşi, cea mai valoroasă fabrică din portofoliul AVAS

Vicepreşedintele Laszlo Gyerko a afirmat că în următoarele săptămâni va fi perfectat dosarul de privatizare a SC „Antibiotice” SA şi se va discuta despre strategia de selecţie şi preselecţie a ofertanţilor.

 
„«Antibiotice» este cea mai valoroasă dintre cele trei fabrici ieşene şi chiar cea mai valoroasă unitate din portofoliul nostru. Societatea are rezultate foarte bune anul acesta, ca şi anul trecut. Strategia de privatizare este în stadiul de proiectare, după care va fi prezentată Guvernului şi se va lua o decizie în acest sens”, a spus domnul Laszlo Gyerko.
 
Acesta a recunoscut faptul că reprezentanţii angajaţilor sunt îngrijoraţi de soarta pe care o vor avea după privatizare. „Ei vor rămâne la «Antibiotice», fără îndoială. Avem oferte din partea mai multor firme interesate, însă trebuie să vedem cât de serioase sunt acestea. Angajaţii au cerut o parte din numărul de acţiuni, dorind să participe la privatizare, după modelul BCR. Această solicitare va fi analizată în profunzime, după care va fi prezentat un raport Guvernului”, a mai afirmat domnul Laszlo Gyerko.

AVAS caută locuri de muncă pentru angajaţii „Terom”

În ceea ce priveşte situaţia de la „Terom” SA, reprezentanţii AVAS caută soluţii pentru rezolvarea problemelor celor 400 de angajaţi care nu au fost acceptaţi de noii patroni de la „Bi Va Fil” SRL Iaşi.

 
„Continuăm să punem în practică planul guvernamental, cu ordonanţa nr. 8 cerută de sindicate, pentru cei 1.300 de salariaţi care au plecat cu salarii compensatorii. În acelaşi timp, căutăm soluţii pentru ceilalţi 400 de angajaţi care îşi fac probleme pentru viitorul lor. Urmează să evaluăm activele rămase şi să căutăm locuri de muncă pentru aceştia în cadrul societăţii”, a precizat domnul Laszlo Gyerko.
 

În acelaşi timp, vicepreşedintele AVAS susţine că domnul Mihai Orzan, fostul director general al „Terom”, nu a fost lăsat să plece fără a da socoteală în privinţa modului în care a ţinut frâiele societăţii.
 
„Domnul Orzan nu este descărcat de gestiune. Acesta este încă angajat al societăţii pentru a putea fi răspunzător, dacă se dovedeşte că este vinovat de problemele societăţii. Acesta a schimbat unele dintre clauzele contractului de vânzare-cumpărare a activului «Fire» al SC «Terom» SA, dar trebuie văzut în ce măsură aceste lucruri au influenţat mersul societăţii”, a adăugat domnul Gyerko. „Nicolina” scade preţul activelor pentru a doua licitaţie
 
În cazul SC „Nicolina” SA, reprezentanţii AVAS nu au alte soluţii decât vânzarea activelor pentru a putea plăti salariile restante ale muncitorilor.
 
„Unitatea nu mai are activitate de mult timp. Mai avem 60 de angajaţi care îşi vor primi salariile compensatorii până la sfârşitul anului. Am avut semnale cum că s-ar fi vândut anumite utilaje uzate sub formă de fier vechi pentru a se ajunge la zi cu saraliile restante. A fost un preţ destul de mare pentru prima licitaţie a activelor şi am decis să mai coborâm ştacheta. În orice caz, pe data de 17 octombrie, vom relua procedura de scoatere la licitaţie a unor active care să ne ajute să finalizăm problema datoriilor către muncitori”, a promis vicepreşedintele AVAS. Acesta a recunoscut faptul că la prima licitaţie nu s-a prezentat nimeni, dar consideră că o mai bună mediatizare va aduce mai mulţi cumpărători pentru a doua licitaţie.
 
Liderul de sindicat al societăţii nu s-a putut abţine să nu aducă în discuţie reproşurile angajaţilor faţă de activitatea directorului de la SC „Nicolina” SA, domnul Mihai Bărbulescu. „În momentul în care a fost numit director, domnul Bărbulescu a promis oamenilor că va face o privatizare gen «Dacia» Piteşti, spunând că are sprijin politic în acest sens. Este posibil aşa ceva la «Nicolina»?”, a întrebat domnul Gheorghe Păduraru, liderul de sindicat al SC „Nicolina” SA.
 
Răspunsul vicepreşedintelui AVAS a fost cât se poate de clar: „Nu ştiu ce a promis domnul Bărbulescu, dar nu cred că modelul poate fi urmat. «Nicolina» nu are activitate de mult timp şi nici nu are un produs cât de cât competitiv pe piaţă”, a conchis domnul Laszlo Gyerko. Domnul Mihai Bărbulescu, aflat de faţă la discuţie, s-a scuzat spunând că „Nicolina” SA era practic în faliment atunci când a preluat conducerea, dar că nu a ştiut acest lucru din timp.
 
„În momentul în care a fost preluată de AVAS, nu se ştia exact care este situaţia la «Nicolina». Se credea că societatea avea o situaţie înfloritoare. De fapt, după ce am fost numit director şi am cercetat documentele, am constatat că era în stare de insolvabilitate, practic falimentară. Repet, asta s-a cunoscut abia după ce a fost preluată de AVAS şi după ce am ajuns acolo, pentru că din datele pe care le aveam înainte, părea o situaţie din care se putea ieşi”, a explicat domnul Bărbulescu.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.