„Athinaiki Tehniki Atena” SA – de la Olimpiada din 2004, pe lista neagră a SAPARD

0
 
Două firme de construcţii care au câştigat licitaţii pentru derularea de proiecte de infrastructură rurală finanţate din fonduri de preaderare în şase comune din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est se află în fruntea "listei negre" SAPARD, ce cuprinde societăţile care nu au respectat termenii contractuali şi care au întârziat derularea proiectelor.
 
Prima dintre cele opt firme aflate, deocamdată, pe lista societăţilor cu reputaţie proastă este SC "Athinaiki Tehniki Atena" SA, firmă grecească ce deţine filială în Bucureşti. Aceasta este urmată în palmares de SC "Construcţii Feroviare" SA Pojorâta, care nu şi-a onorat contractul de modernizare a drumului din comuna Panaci, judeţul Suceava.

Declaraţii false în oferta tehnică de licitaţie

Dintre cele cinci proiecte câştigate în regiunea Moldovei, SC "Athinaiki Tehniki Atena" SA a reuşit cu greu să ducă la bun sfârşit doar unul, în comuna Vadu Moldovei, din judeţul Suceava. Celelalte lucrări, în principal modernizări de drumuri, având ca  beneficiari consiliile locale din comunele Comarna şi Dagâţa (judeţul Iaşi) şi din comunele Râşca şi Adâncata (judeţul Suceava), au reprezentat proiecte rămase în suspensie.

 
După mai multe notificări din partea consiliilor locale, cele patru contracte pe care şi le-a adjudecat firma grecească au fost reziliate de către SAPARD. Motivaţiile menţionate sunt următoarele:
1. Nu a respectat graficul de execuţie a lucrărilor însuşite prin contract;
2. A părăsit şantierul punând în pericol respectarea termenului de finalizare a lucrărilor;
3. În urma notificării societăţii despre neregulile constatate pe şantier şi întârzierile nejustificate, contractorul pentru lucări a făcut de fiecare dată promisiuni care nu au fost onorate;
4. Capacitatea tehnică şi financiară prezentată în oferta tehnică la licitaţie nu exista în realitate.

"Athinaiki Tehniki Atena" a atacat pe două fronturi şi a pierdut pe ambele

Interesant de analizat este modul în care reprezentanţii firmei greceşti explică toate aceste lucruri. "Am discutat cu responsabilii societăţii care s-au plâns de faptul că, până la urmă, ei au fost cei care au ieşit în pierdere şi au făcut muncă patriotică.

 
Iniţial, strategia lor în anul 2002, când au fost semnate contractele, a fost de a pătrunde cât mai mult pe piaţa românească şi au practicat preţuri de dumping, fapt ce i-a ajutat să câştige atât de multe licitaţii", ne-a spus domnul Eugen Ţicău, directorul Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) Iaşi.
 
În preajma anului 2004, când Grecia, ţara de origine a firmei, se pregătea intens pentru Olimpiadă, "Athinaiki Tehniki Atena" a lăsat baltă şantierele din România şi s-a dus cu toate forţele spre Grecia, unde, credeau ei, că vor da lovitura cu contracte mari de construcţii de stadioane şi alte lucrări de infrastructură complexă, nu doar un drum banal de ţară. Problema a fost, spun ei, că guvernul grec a depăşit fondurile şi nu a mai reuşit să plătească lucrările de construcţii efectuate de "Athinaiki Tehniki Atena".
 
"În acelaşi timp, contractele abandonate în judeţele Iaşi şi Suceava i-au obligat la plata a 15% din valoarea fiecărei lucrări în parte, la care se adaugă investiţiile deja făcute, de 2-3 miliarde ROL fiecare. Nici acestea nu le-au mai fost decontate întrucât contractele fuseseră între timp reziliate", ne-a relatat domnul Eugen Ţicău.
 
Singurul contract de pe urma căruia au primit banii stabiliţi a fost cel încheiat cu Consiliul Local Vadu Moldovei. Celelalte patru comune au fost nevoite să încheie lucrările cu firmele aflate pe locul doi la licitaţiile iniţiale, sau au organizat noi licitaţii, în cazurile în care SC "Athinaiki Tehniki Atena" SA fusese singurul ofertant din concurs.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.