EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

CEC insistă pe creditele pentru IMM-uri

0
 
Reprezentanţii CEC susţin că au reuşit, în doar o jumătate de an, să acorde credite pentru IMM-uri în valoare de peste 530 milioane RON, ceea ce ar reprezenta aproximativ 1% din această piaţă, pe care mai concurează bănci precum BCR, BRD, Banca Transilvania, Bancpost sau ProCredit Bank. Performanţa a fost atinsă în condiţiile în care banca, încă de stat, a distribuit acest tip de credite printr-un număr de numai 100 de unităţi din marile oraşe, din cele peste 1.000 de unităţi din toată ţara.
 
CEC abia acum plănuieşte să ofere acest tip de credite şi în mediul rural, unde era, până de curând, singura bancă prezentă. "Acum avem concurenţă şi la sate", au precizat oficialii CEC.
Creditul mediu acordat firmelor de CEC este de 35.000 de euro, a precizat vicepreşedintele CEC, doamna Gabriela Tudor. Aceasta a precizat că cel mai vândut produs pentru IMM-uri este în continuare linia de credit.
 
"Şi creditele de investiţii sunt căutate, însă acestea se acordă mai greu, fiind necesară o analiză mai detaliată a dosarului şi a investiţiei", a subliniat doamna Tudor. "Liniile de credit au un rulaj mare şi profitabilitate ridicată de pe urma comisioanelor", a adăugat vicepreşedintele CEC. "Am reuşit această performanţă doar într-o jumătate de an, de când CEC-ul poate acorda credite pentru IMM-uri şi doar în condiţiile în care numai aproximativ 100 de unităţi de categoria 1 şi 2 din marile oraşe pot oferi acest tip de credit", a precizat doamna Tudor.
 
Preşedintele CEC, domnul Eugen Rădulescu, a declarat că explicaţia acestui succes, în condiţiile lipsei unei campanii de promovare, a fost cererea mare din partea clienţilor. "Explicaţia este că există cerere. Iar dacă vii cu produsele pe care le vor clienţii, acestea se vând", a adaugat Rădulescu. Acesta a mai precizat că banca are un exces de lichiditate, deoarece banii plasaţi de clienţi în conturi deschise la CEC depăşesc sumele date cu împrumut. Astfel, la finalul lunii septembrie, CEC avea 5,33 miliarde RON depuşi în conturile sale de clientelă, în timp ce valoarea creditelor acordate clienţilor nebancari era de 2,872 miliarde RON. Oficialii CEC au admis că au o poziţie mult mai confortabilă, din perspectiva lichidităţilor, decât majoritatea băncilor comerciale.

 
Reprezentanţii CEC au precizat că banca pregăteşte acum extinderea acestor produse pentru IMM-uri şi în oraşele mici sau la sate. "Intenţionăm să atingem o cotă de 2-3% din piaţa creditelor pentru firme, într-o a doua etapă, după ce vom da posibilitatea unui număr mai mare de sucursale şi agenţii să acorde credite", a spus doamna Gabriela Tudor.
 
Din totalul portofoliului de credite al CEC, împrumuturile pentru firme reprezintă a zecea parte, 15% sunt credite acordate administraţiei publice locale, iar celelalte sunt împrumuturi pentru populaţie, a precizat domnul Eugen Rădulescu.
 
CEC a devenit bancă universală în iunie 2005, după ce ani de zile a fost o bancă specializată în creditarea populaţiei. Casa de Economii a beneficiat de un împrumut de zece milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) destinat deschiderii unor linii de finanţare pentru firmele mici şi mijlocii şi de asistenţă tehnică a organismului financiar european. BERD a derulat un program de 1,7 milioane de euro pentru asistenţă tehnică, inclusiv pentru antrenarea ofiţerilor de creditare.
 
"Succesul nostru se sprijină şi pe flexibilitatea creditării, dar pentru a reuşi să evităm rigoarea unui credit standard, unde riscul este minimalizat, e nevoie de personal foarte competent", a subliniat doamna Tudor.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.