EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Concernul „Delphi” prospectează piaţa investiţională a Iaşului

0
 
Cea mai recentă promisiune de afaceri a fost primită de viceprimarul  Constantin Neculau din partea reprezentanţilor concernului "Delphi", un grup de firme americane cu filiale în peste 30 de ţări, precum Franţa, Japonia sau Brazilia. Reprezentanţii corporaţiei americane au propus şefilor administraţiei locale un parteneriat pentru a deschide la Iaşi o fabrică specializată în producerea de componente pentru motoare Diesel.
 
"Este vorba despre o corporaţie multinaţională care produce diverse echipamente electronice, dar şi motoare sau instalaţii termice. Pentru a deschide la Iaşi o unitate de producţie de componente pentru motoare Diesel, ar avea nevoie de cinci hectare de teren. Noi le-am prezentat mai multe locaţii şi, în final, s-au decis asupra unui teren aflat la intrarea în oraş, pe malul Bahluiului, pe lângă "Antibiotice".
 
Estimativ, proiectul lor ar urma să creeze 700 de locuri de muncă", ne-a declarat domnul Constantin Neculau, viceprimar al municipiului Iaşi. Cu toate că terenul prezintă avantanjul de a fi situat în apropierea oraşului, nu există un drum de acces şi nici posibilitatea de a construi unul, întrucât parcela este despărţită de şoseaua principală prin infrastructura de cale ferată şi de râul Bahlui.

 
"Singura soluţie ar fi realizarea unei pasarele care să treacă peste Bahlui şi să facă legătura cu drumul E 583, un proiect, de altfel, foarte costisitor. În cazul în care se pune problema unei investiţii serioase în zonă, vom pune în discuţie cu reprezentanţii Consiliului Judeţean construirea în parteneriat a unui pasaj de trecere peste Bahlui“, a precizat domnul Neculau.

Investitorii străini, nemulţumiţi de oferta funciară a Iaşului

Cele patru loturi de teren disponibile în patrimoniul privat al municipalităţii, din care investitorii americani au fost puşi să aleagă, însumează aproximativ 32 de hectare. Cea mai generoasă suprafaţă de teren liberă de sarcini din patrimoniul primăriei Iaşi, în suprafaţă de aproximativ 20 de hectare, este cea situată în zona şes Bahlui.

 
Aceasta a fost de mai multe ori refuzată întrucât presupune investiţii serioase în pregătirea terenului şi în infrastructură. Celelalte trei terenuri disponibile în Iaşi, adică aproximativ 12 hectare, sunt distribuite astfel: terenul de 4,7 hectare pe care se află Stadionul Tineretului, 5 hectare de pământ în zona Moara de Vânt şi două hectare în zona CUG, lângă par    cul tehnologic. Dacă acestea din urmă nu sunt atât de atrăgătoare ca şi locaţie sau spaţiu restrâns, au surâs unora dintre investitorii perindaţi la Iaşi întrucât sunt racordate la magistralele de utilităţi.
 
O altă soluţie, pe care şefii administraţiei locale şi judeţene o păstrează ca pe un as în mânecă, este utilizarea potenţialului reprezentat de Zona Metropolitană. Astfel, printr-un parteneriat încheiat cu primăriile comunelor din jurul  Iaşului, posibilii investitori "veniţi cu proiecte serioase" pot dezvolta afaceri prospere beneficiind de forţa de lucru ieftină a ieşenilor din zonele rurale.  

Discuţii, propuneri şi… doar atât

Delegaţii întregi de austrieci, germani, americani şi alţi multinaţionali vin în fiecare săptămână la Iaşi pentru a cere terenuri gata racordate la utilităţi şi facilităţi deosebite pentru a demara afaceri sau pentru a dezvolta parteneriate cu societăţile deja existente pe plan local.

 
De obicei, pentru a-şi încânta oaspeţii, şefii administraţiei ieşene conduc delegaţiile de acest fel prin cele mai vestite crame şi locuri de loisir, prezentând Iaşul ca cel mai important oraş de la graniţa viitoarei Uniuni Europene, cu un extraordinar potenţial uman.
 
"Ritualul cuceririi" se finalizează de cele mai multe ori cu promisiuni solemne din partea afaceriştilor străini, care dau asigurări că se vor întoarce pentru a investi în Iaşi, însă, în realitate, foarte puţine companii străine îşi asumă cu adevărat riscurile investiţionale aferente unei zone în care nu se poate spune că "economia duduie".
 
În fapt, cei mai mulţi fac un pas în spate atunci când aud că terenul ce le este pus la dispoziţie nu este folosit la altceva decât ca păşune pentru vite şi că aprobările din partea administraţiei locale trebuie însoţite de comisioane serioase.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.