EUR
4,74 RON
(-0%)
USD
4,21 RON
(-0.25%)
GBP
5,39 RON
(-0.5%)
CHF
4,18 RON
(-0.23%)
AUD
2,99 RON
(-0.51%)
CAD
3,17 RON
(-0.66%)
BGN
2,42 RON
(+0.01%)
RUB
0,06 RON
(-0.72%)
ZAR
0,30 RON
(-0.69%)
BRL
1,13 RON
(-1.56%)
CNY
0,62 RON
(-0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.18%)
1 EUR RON

Constructori ieşeni de peste 5 miliarde ROL

0
 
Conform Codului CAEN, în grupa construcţiilor (45) sunt incluse "Organizarea de şantiere şi pregătirea terenului" (451); "Construcţii de clădiri sau părţi ale acestora, geniu civil" (452), "Lucrări de instalaţii pentru clădiri" (453), "Lucrări de finisare" (454) şi "Închirierea utilajelor de construcţii şi demolare, cu personal de deservire aferent".
 
Chiar dacă unele firme care activează în alte domenii se consideră ca făcând parte din categoria constructorilor, topul realizat de publicaţia noastră ţine cont doar de clasificarea CAEN şi de bilanţurile depuse de firme la Ministerul Finanţelor Publice.
 
Acest top nu coincide cu altele, cele realizate de diverse instituţii şi asociaţii fiind menite a premia toţi cotizanţii la bugetul respectivelor instituţii/asociaţii, şi nu neapărat pentru a recunoaşte performanţa. În sprijinul "metodologiei" folosite de noi aducem următorul argument prezentat de Comisia Naţională de Prognoză (CNP) la realizarea propriilor analize: "Bilanţurile contabile depuse de societăţile comerciale reprezintă o sursă informaţională importantă pentru evaluarea performanţelor economiei reale".
 
Topul celor mai active firme de construcţii din judeţul Iaşi a fost realizat pe baza cifrei de afaceri raportată pentru anul 2005, nu pe baza profitului, şi nu ţine cont de eventualele datorii la stat, de numărul de salariaţi sau de alte criterii.
 
Topul este dominat de un "drumar", care deţine prima poziţie şi în ceea ce priveşte numărul de angajaţi – 901.  Cifra de afaceri a societăţii "Construcţii Feroviare Iaşi – Grup Colas" este de peste 2,5 ori mai mare decât a următoarei clasate, dar surprinzător este faptul că în ceea ce priveşte profitul net este depăşită de două firme.
 
Chiar dacă ocupă locuri fruntaşe, "Compania Nova Construct", "Valgab Invest" sau "Iasicon" au înregistrat diminuări semnificative ale cifrei de afaceri comparativ cu anul anterior, cel mai mare regres fiind consemnat la "Valgab Invest" (de la 1.250,664 miliarde ROL în 2004, la 369.587 miliarde ROL în 2005).
 
Chiar dacă ocupă poziţia a patra, "Antrepriza de Lucrări Drumuri şi Poduri Iaşi", unitate din portofoliul omului de afaceri Maricel Popa, se confruntă cu numeroase probleme, incidentele de plată şi reclamaţiile partenerilor fiind o dovadă în acest sens.
 
"Build Corp" este firma din top cu cel mai mare profit net – 76 miliarde ROL, de peste 11 ori mai ridicat decât cel consemnat în 2004. Cifra de afacei a firmei a crescut anul trecut cu peste 200 miliarde ROL (comparativ cu 2004).
 
Surprinzătoare este apariţia în Top 10 a societăţii "Construct Design", dar merită menţionat că această ascensiune se datorează faptului că firma s-a ocupat de construcţia "Mall Moldova", activitate care a făcut şi obiectul unor cercetări.
 
Cu un profit de 65,8 miliarde ROL, la o cifră de afaceri de 233 miliarde ROL, "sare în ochi" societatea "West Star" Iaşi, în timp ce un alt "drumar" din Iaşi, "Construcţii Feroviare Moldova", se remarcă prin pierderile raportate – 169,46 miliarde ROL, chiar mai mari decât cifra de afaceri.
Şi despre "Citadin" s-ar putea spune că are rezultate bune, dar nu trebuie uitat faptul că deţine un fel de monopol pe lucrările municipalităţii.
 
Surprinzător, firma deputatului Relu Fenechiu nu a cunoscut un avânt spectaculos după alegerile din 2004, cifra de afaceri diminuându-se cu peste 4 miliarde ROL, în timp ce profitul net a crescut cu 23%.
 
În 2005, "As Construct" SA Târgu Frumos a raportat o cifră de afaceri cu 41,7 miliarde ROL mai mică decât în 2004, în timp ce profitul net al anului trecut a fost sub jumătate de miliard de ROL, de peste 11 ori mai mic decât în 2004. În schimb, după cum am arătat în ediţia anterioară a revistei IA$I INVEST, societatea a devenit foarte prezentă în Centrala Incidentelor de Plăţi.  
 
O altă societate din portofoliul omului de afaceri Gabriel Surdu este "Valgab Company", dar şi aceasta a încheiat anul 2005 cu rezultate financiare mai slabe decât cele din anul precedent.
 
"Diaton 4M" a reuşit în ultimii trei ani o evoluţie ascendentă a cifrei de afaceri, dar remarcabilă poate fi considerată performanţa contabililor societăţii de a scoate firma cu un profit de doar câteva zeci de milioane de lei vechi.
 
"5D Concept", fosta "Drum Trans Mixt", a înregistrat o cifră de afaceri mai mică chiar şi decât cea din 2003, iar profitul raportat este simbolic.
 
Spectaculos este saltul societăţii "Artconstruct Company", a cărei cifră de afaceri a crescut de 2,5 ori în 2005, la fel ca şi profitul net. Probabil datorită publicităţii pe care şi-a făcut-o în "Jurnalul de Est"!    
 
Chiar dacă "a prins" Top 50, "Instalaţii Grup" a încheiat anul 2005 cu rezultate mult mai slabe decât în 2004, cifra de afaceri scăzând cu peste 105 miliarde ROL, în timp ce profitul net s-a diminuat de aproape 20 de ori.
 

Cu acelaşi număr de angajaţi ca în 2004, "Termo Service" a reuşit în 2005 o creştere a cifrei de afaceri cu aproximativ 24% şi a profitului de 2,6 ori, dar nu trebuie uitat faptul că această societate este a municipalităţii ieşene şi beneficiază de un statut aparte.
 
Cu un profit net de 10,78 miliarde ROL, la o cifră de afaceri de 28,95 miliarde ROL, "Terramold Invest", firmă a familiei (Gabriel) Surdu "rupe gura târgului", parcă vrând să "compenseze" regresul de la societăţile "Valgab".
 
"Citco" Chicerea "sparge topul" cu o cifră de afaceri de 28,9 miliarde ROL, de peste 4 ori mai mare decât în 2004, în condiţiile în care numărul mediu de angajaţi a fost doar de 6.
 
"Emberom", un alt "client" al Centralei Incidentelor de Plăţi, a marcat o diminuare a cifrei de afaceri de peste 48 miliarde ROL, în condiţiile în care numărul mediu de angajaţi a rămas acelaşi.
 
"W&S Corporation" a reuşit anul tercut o cifră de afaceri de peste 16 miliarde ROL fără nici un salariat, situaţie ciudată pentru o firmă care are ca domeniu principal de activitate "Construcţii de clădiri şi lucrări de geniu".
 
"Fini Group" (cândva "Orient Star") se numără printre puţinele firme din top care a raportat pierderi, deşi cifra de afaceri a crescut cu peste 9 miliarde ROL.
 
"Granit" şi-a mai revenit după regresul din 2004, când a înregistrat o cifră de afaceri sub 10 miliarde ROL (mai puţin de jumătate din valoarea anului 2003), în 2005 trecând de 15 miliarde ROL, în timp ce profitul net a fost de 2,14 miliarde ROL.
 
Şi "Danalis" a fost "pe val" în 2005, creşterea cifrei de afaceri faţă de 2003 fiind de peste 7,5 ori. Sărind peste episodul "V.S. Danalis", putem spune că rezultatele domnului Vasile Spiridon Danale sunt incomparabil superioare celor realizate atunci când a candidat la Primăria Iaşi.
 
Cu cea mai redusă cifră de afaceri din ultimii 4 ani, "Specon" surprinde şi prin pierderea de peste 4 miliarde ROL, chiar dacă în domeniul "construcţii de autostrăzi, drumuri aerodroame şi baze sportive" s-au realizat multe în ultimii ani. În 2003, cifra de afaceri a firmei a fost de 45,26 miliarde ROL, de peste 3 ori mai mare decât în 2005.
 
Cu un singur angajat şi cu un obiect de activitate care necesită multă forţă (de muncă) – "demolarea construcţiilor, terasamente şi organizare de şantiere" -, "Construct Invest" reuşeşte în primul an complet de activitate (firmă înfiinţată în 2004) indicatori economici spectaculoşi.
 
"Asim Construct" surprinde printr-un profit de 5,143 miliarde ROL, care reprezintă 63% din cifra de afaceri. Firma a figurat cu 8 angajaţi (număr mediu), iar "Asim" vine de la… Asimionesei.
 
"Compania Moldofer", o firmă care a avut o relaţie "specială" cu SC "Construcţii Feroviare Moldova" SA, merge în "tandem" cu aceasta, raportând pierderi considerabile, o scădere importantă atât a cifrei de afaceri, cât şi a numărului de salariaţi.
 
"Gazinstallproiect" (a uitat dactilografa să mai bată pauze!) are un singur angajat şi este "fratele mai mic, de la ţară" al societăţii "Apopi&Blumen".
 
Şi "Valgab Construct" a raportat rezultate inferioare celor din 2005, care oricum au fost cu mult mai slabe decât în 2003.
 
La "Master Construct", interesant este numele asociaţilor  – "Tvardochlib", dar şi faptul că în portofoliul doamnei Ingrid Elena se află şi acţiuni la "Cina Restaurant" SA.
 
"Augustus", firmă remarcată de oficialii SAPARD Iaşi, a reuşit performanţa de a-şi mări profitul net de la 4,159 milioane ROL, la 5,44 milioane ROL, în condiţiile în care cifra de afaceri a scăzut cu peste 4 miliarde ROL. Asta da performanţă!
 
În top au intrat 187 de societăţi, acestea având în 2005 o cifră de afaceri mai mare de 5 miliarde ROL. Cifra de afaceri a acestora a totalizat 8.837,64 miliarde ROL, iar profitul net total s-a ridicat la 392 miliarde ROL. Numărul total de angajaţi al acestor firme de construcţii a fost de 12.032.
 
În topul naţional al celor mai activi constructori, firma de pe locul 50 are o cifră de afaceri de 600 miliarde ROL, iar cea de pe locul 100 – 38,7 miliarde ROL. Doar "Construcţii Feroviare Iaşi – Grup Colas" a reuşit să se claseze în Top 50 naţional, o altă firmă ieşeană, "Compania Nova Construct", clasându-se în intervalul 51-100. Ocupanta primului loc în topul constructorilor la nivel naţional, "Hidroconstrucţia" SA, a realizat o cifră de afaceri de 5.871 miliarde ROL şi un profit de 329 miliarde ROL, cu 8.190 angajaţi…
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.