Cota de zahăr se negociază „la sânge” cu oficialii europeni

0
 
Producătorii interni de zahăr privesc cu atenţie spre Bruxelles. Planurile lor de afaceri pe perioada următoare vor ţine probabil cont şi de subvenţiile pentru cotele de zahăr alocate României. În această privinţă, oficialii de la Ministerul Integrării Europene susţin că România a tras cartea câştigătoare întrucât în negocierile de aderare la UE a obţinut cele mai bune rezultate comparativ cu alte state net importatoare de zahăr.
 
Comisia Europeană va propune, în perioada următoare, mai multe regulamente care vor fixa cotele de zahăr şi subvenţiile pentru producătorii în domeniu din România şi Bulgaria. Cotele vor fi cele stabilite în negocierile de aderare la UE. Subvenţionarea acestor cote ţine însă cont de reforma zahărului şi de noile preţuri garantate, convenite la nivelul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Aceste aspecte au fost discutate într-o reuniune care a avut loc la sediul Ministerului Integrării Europene.
 
În negocierile de aderare la UE, s-a obţinut o cotă totală de zahăr (cota pentru zahărul din sfeclă, plus o cotă de procesare a zahărului din trestie), care, împreună cu ce s-a obţinut la izoglucoză, acoperă integral consumul intern real al României. Practic, România a obţinut de patru ori mai mult decât media producţiei de zahăr în perioada 1998-2002, adică 438.800 tone de zahăr (87,7% din solicitarea iniţială a României de 500.000 de tone).
 
Cota României este formată din cota pentru zahărul din sfeclă (109.164 t) şi cota de procesare a zahărului din trestie (329.636 t). Cota pentru zahărul din trestie a fost negociată pentru a proteja industria românească de prelucrare a zahărului, astfel încât aceasta să aibă materie primă.
 
În cadrul negocierilor, ţara noastră nu a intrat pe o poziţie favorabilă, având în vedere producţia scăzută obţinută de România în anii de referinţă utilizaţi în perioada negocierilor şi faptul că România este ţară net importatoare de zahăr. Totuşi, România a obţinut cele mai bune rezultate la zahăr comparativ cu celelalte state net importatoare, de exemplu Bulgaria, care a obţinut 1,9% din solicitarea iniţială de 250.000 t, Polonia, cu 82,5%, sau Letonia, cu 60,4% din solicitarea iniţială.
 
În Uniunea Europeană, fiecare ţară beneficiază de o cotă de zahăr, iar producătorii primesc subvenţii sub formă de preţ garantat pentru sfecla de zahăr produsă. Acest preţ a fost redus cu aproximativ 36%, în perioada 2006-2008, după ce principalii producătorii mondiali, printre care Brazilia, Thailanda şi Australia au cerut, în Organizaţia Mondială a Comerţului, reducerea subvenţiei oferite de Uniunea Europeană.
 
Reducerea subvenţiilor era deja prefigurată de reforma Politicii Agricole Comune din 2003. Nivelul subvenţiilor care vor fi alocate României pentru cota de zahăr este discutat în prezent de oficialii ţării noastre şi cei ai Comisiei Europene.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.