EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

Cursuri gratuite pentru preoţi, contra cost pentru laici

0
 
Reprezentanţii Centrului Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Iaşi au ales să instruiască trei grupuri-ţintă care să-i ajute să cheltuiască cele 7,1 miliarde de euro destinate agriculturii şi mediului rural românesc în următorii şapte ani.
 
Astfel, de la începutul lunii octombrie, Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (CRPDRP) Regiunea I Nord-Est din Iaşi a organizat cursuri gratuite pentru aproximativ 100 de preoţi din protopopiatele Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în ceea ce priveşte managementul proiectelor pe fonduri structurale.
 
"De pe 2 octombrie a început instruirea în trei locaţii Iaşi, Botoşani şi Târgu Neamţ. La Iaşi au participat cel puţin 30 de preoţi din judeţ. Cursurile au durat o săptămână, iar la sfârşit fiecare participant a trebuit să susţina un test cu întrebări despre ceea ce înseamnă fodurile structurale, care le este destinaţia şi cum se întocmeşte un proiect pentru obţinerea finanţării unei afaceri.
 
Pot spune că rezultatele au fost bune întrucât oamenii au venit cu mare interes, iar experţii noştrii au oferit în principal informaţii practice desprinse din experienţa căpătată în programul SAPARD, care a fost o adevărată şcoală pentru noi şi care ne-a pregătit pentru fondurile structurale. Au fost făcute şi greşeli, dar sperăm că am învăţat din ele şi că nu le vom repeta", a declarat domnul Eugen Ţicău, directorul CRPDRP Regiunea I Nord-Est. Acum, angajaţii Centrului Regional care s-au ocupat de proiectele depuse pe programul SAPARD nu mai au activitate şi, de aceea, au fost transformaţi în profesori la aceste cursuri de pregătire.

 
Directorul CRPDRP Iaşi a anunţat deja demararea celei de a doua serii de cursuri destinată reprezentanţilor primăriilor comunale. "De la 1 ianuarie 2007 şi până în 2013, România va trebui să facă proiecte pentru dezvoltarea mediului rural în valoare de 7,1 miliarde de euro. Sunt foarte mulţi bani, ce vor trebui absorbiţi, dar, atât la nivel naţional, cât şi la nivel regional, ducem mare lipsă de firme de consultanţă care să poată întocmi astfel de proiecte.
 
De aceea am venit cu ideea ca măcar câte un reprezentant al primăriilor din mediul rural, dar şi câte un preot şi chiar tinerii absolvenţi de facultate care nu au un loc de muncă să fie învăţaţi ce înseamnă fondurile structurale şi cum pot fi accesate“, a declarat domnul Eugen Ţicău, directorul CRPDRP Iaşi.

"Cum se finanţează proiecte din Fondurile Structurale 2007-2013"

Au apărut oferte similare şi pentru oamenii de afaceri, însă, spre deosebire de cele adresate preoţilor, acestea nu sunt gratuite (asta pentru că oamenii de afaceri invocă mai rar mila Domnului?!). Astfel, în schimbul sumei de 4,9 milioane ROL (490 RON) de persoană, bani care vor fi folosiţi pentru organizare, Institutul Român de Training (IRT) va organiza la Iaşi cursuri referitoare la accesarea fondurilor structurale ale Uniunii Europene.

 
La cursul "Cum se finanţează proiecte din Fondurile Structurale 2007-2013", programat în perioada 4-5 noiembrie 2006, pot participa funcţionari publici, reprezentanţi ai sectorului de afaceri, angajaţi ai altor organizaţii interesate sau persoane fizice.
 
"În cadrul acestui curs se vor purta discuţii pe tema accesării fondurilor structurale, avându-se în vizor creşterea colaborării dintre administraţia publică şi sectorul privat", a declarat doamna Lavinia Dascălu, asistent programe administrative în cadrul IRT. Odată cu acest training se propune familiarizarea participanţilor cu legislaţia, practicile şi procedurile ce guvernează fondurile structurale ale Uniunii Europene în România. Discuţia va fi axată pe aspectele practice şi pe identificarea proiectelor finanţate din Fondurile Structurale 2007-2013.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.