EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

Investiţii de minim 70.000 euro pentru viza de lungă şedere

0
 
Cetăţenii străini, acţionari sau asociaţi cu atribuţii de conducere sau administrare ai unor societăţi comerciale, persoane juridice române, vor putea primi vize de lungă şedere în România dacă dovedesc faptul că dispun de fonduri necesare desfăşurării activităţii de minim 100.000 euro pentru societăţi pe acţiuni sau 70.000 euro pentru societăţi cu răspundere limitată.
 
Aceasta este una dintre modificările aduse Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2006 privind regimul străinilor în România, conform unui proiect de Lege aprobat de Guvern. "Actualul proiect vizează în principal transpunerea în totalitate a prevederilor actelor normative adoptate de Uniunea Europeană în domeniul şederii permanente, admisiei şi şederii în scopul reîntregirii familiei, precum şi în ceea ce priveşte măsurile de îndepărtare de pe teritoriul României a străinilor cu şedere ilegală." a declarat domnul Tiberiu Trifan, director general-adjunct în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Domnul Trifan a apreciat, răspunzând unei întrebări adresate de jurnalişti, că aproximativ 50.000 de străini au permise de şedere pe teritoiul României.

Vizele de lungă şedere

Majorarea plafonului la aportul de capital sau tehnologie pentru o investiţie ce va fi realizată de către societate în viitor, potrivit planului de afaceri, este de 30.000 de euro (de la cuantumul minim de 70.000 euro la 100.000 euro) pentru societăţile comerciale pe acţiuni (SA), respectiv de 20.000 de euro (de la 50.000 euro la 70.000 euro) pentru societăţile comerciale cu răspundere limitată (SRL).

 
Conform noii legi, o variantă alternativă pentru plafonul de afaceri, respectiv investiţia ce va fi realizată de societate în viitor, constă în crearea a minimum 15 locuri de muncă pentru SA, respectiv 10 locuri de muncă pentru un SRL.
 

Proiectul de lege introduce un aliniat distinct la categoria viză de lungă şedere pentru angajarea în muncă, în sensul că aceasta nu va fi acordată străinilor care în ultimii doi ani au avut drept de şedere pentru desfăşurarea de activităţi comerciale şi nu au respectat planul de afaceri.
 
Proiectul introduce o nouă facilitate pentru prelungirea dreptului de şedere pentru desfăşurarea de activităţi comerciale. Astfel, cetăţenii străini care fac dovada că au efectuat investiţii de minim 500.000 euro ori au creat peste 50 locuri de muncă cu normă întreagă beneficiază de prelungirea pentru o perioadă de trei ani a dreptului de şedere.

Vizele de scurtă şedere

Cetăţenii străini pot primi viză de scurtă şedere în România, cu condiţia să facă dovada posesiei a minim 50 de euro pentru fiecare zi pe care intenţionează să o petreacă în România, dar nu mai puţin de 500 de euro. Suma poate fi în euro sau echivalentul în altă valută convertibilă. În acest caz, cuantumul mijloacelor de întreţinere a scăzut de la 100 euro/zi la 50 euro/zi.

Politica în domeniul imigraţiei

Ca element de noutate, se abrogă prevederile alin. 1, lit. b. al articolului 5 din vechea lege în care se menţiona faptul că Guvernul stabileşte anual, prin hotărâre, numărul locurilor în unităţile sau instituţiile de învăţământ care pot fi puse la dispoziţie străinilor şi termenele limită până la care se pot face înscrieri, pentru fiecare formă de învăţământ.

 
În aceste condiţii, viza de lungă şedere pentru studii se va acorda, la cerere, străinilor care solicită  intrarea pe teritoriul României în calitate de studenţi  sau care participă la un program de schimb de elevi. Calitatea de student o au străinii acceptaţi la studii de către o instituţie de învăţământ de stat sau particulară, acreditată potrivit legii, inclusiv pentru participarea la cursuri de doctorat.

Condiţiile privind intrarea străinilor pe teritoriul României

Prezentul proiect introduce două noi condiţii privind intrarea străinilor în România.
Astfel, se permite intrarea străinilor în ţară dacă:
¤ nu a încălcat anterior, în mod nejustificat, scopul declarat la obţinerea vizei sau, după caz, la intrarea pe teritoriul României, ori nu au încercat să treacă frontiera României cu documente false sau falsificate;
¤ pe numele lui nu au fost introduse alerte în Sistemul Informatic Schengen în scopul refuzării intrării.

 
Străinilor titulari ai unui drept de şedere permanentă pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European li se permite intrarea pe teritoriul României fără îndeplinirea condiţiilor privind:
¤ posesia documentelor care justifică scopul şi condiţiile şederii lor şi dovada existenţei unor mijloace corespunzătoare atât pentru întreţinere pe perioada şederii, cât şi pentru întoarcerea în ţara de origine sau pentru tranzitul către alt stat în care există siguranţa că li se va permite intrarea;
¤ garanţiile privind permiterea intrării pe teritoriul statului de destinaţie sau că vor părăsi teritoriul României, în cazul străinilor aflaţi în tranzit.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.