Medicii vor fi nevoiţi să deţină act de identitate… profesională

0
 
Guvernul a aprobat o hotărâre prin care se stabileşte setul de norme pentru întocmirea, emiterea şi utilizarea dovezilor de onorabilitate şi moralitate profesională a medicilor, medicilor dentişti şi ale farmaciştilor.
 
Actul normativ aprobat introduce Certificatul Profesional Curent, document ce va fi emis de organizaţiile profesionale ale medicilor, medicilor dentişti şi farmaciştilor, şi care va cuprinde date personale relevante cu privire la onorabilitatea, moralitatea, inclusiv competenţa, cu care îşi exercită aceştia profesia.
 
Certificatul Profesional Curent va avea o valabilitate de 3 luni de la data emiterii. Actul va cuprinde, în afară de datele de identificare (nume, prenume, cetăţenie, cod numeric personal, număr de identificare profesională, sex, data naşterii), descrierea calificării primare în profesie, date cu privire la formele de învăţământ postuniversitar absolvite, adresa locului de muncă, date privind dreptul de exercitare a profesiei. În cazurile de suspendare sau de interdicţie a dreptului de exercitare a profesiei, se menţionează durata şi motivele care au condus la aplicarea măsurilor respective.
 
Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii vor avea obligaţia să solicite acest document, pentru întocmirea dosarului de înscriere la orice examen de promovare profesională sau de ocupare a unui post vacant de medic, medic dentist sau farmacist, pentru înfiinţarea cabinetelor medicale sau de medicină dentară şi pentru exercitarea profesiei în afara graniţelor.
 
Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Dentişti din România şi Colegiul Farmaciştilor din România – organizaţiile profesionale care vor emite acest certificat – au obligaţia să aplice măsuri de siguranţă adecvate, pentru eliminarea posibilităţilor de fraudare a documentelor. Emiterea acestui document nu exclude schimbul de informaţii organizaţiilor profesionale româneşti cu cele din statele Uniunii Europene.
 
În contextul liberei circulaţii a medicilor, medicilor dentişti şi farmaciştilor în interiorul graniţelor Uniunii Europene, statele membre sunt interesate să asigure protecţia cetăţenilor lor faţă de profesioniştii care, prin exercitarea activităţilor profesionale, ar putea periclita sănătatea acestora. Un instrument în acest scop este Certificatul European de Status Profesional Curent, emis de autorităţile competente din fiecare stat european. Potrivit angajamentelor asumate de România, legislaţia naţională de profil trebuie să se alinieze continuu la cerinţele europene, corespunzător dinamicii acquis-ului comunitar.

Background

La nivelul Uniunii Europene a fost convenit un Acord, în cadrul Conferinţei Europene de la Edinburgh, din 14-15 octombrie 2005, cu privire la principiile şi regulile care stau la baza elaborării, utilizării şi transmiterii Certificatului European de Status Profesional Curent.

 
Aceste principii generale sunt:
¤ asigurarea unui nivel ridicat al calităţii serviciilor medicale, al securităţii şi protecţiei pacienţilor;
¤ facilitatea mobilităţii profesionale;
¤ asigurarea încrederii publicului în persoanele care desfăşoară activităţi medicale, dar şi în regulile acestora;
¤ să nu se lărgească birocraţia, dacă nu este necesar;
¤ să se prezume nevinovăţia persoanelor care activează în sistemul sanitar până la stabilirea vinovăţiei, în toate cazurile de investigare a practicii profesionale a unor eventuale acuzaţii privind săvârşirea unor fapte cu caracter penal;
¤ acordarea deplinului respect protecţiei datelor cu caracter personal, potrivit Directivelor europene în materie, transpuse în legislaţiile naţionale, inclusiv în ceea ce priveşte schimburile de informaţii referitoare la evidenţa pacienţilor, precum şi a persoanelor care exercită activităţi medicale, mai cu seamă a acelor documente care conferă acestora din urmă dreptul la liberă practică.
 
Acordul a fost încheiat în spiritul încrederii reciproce a autorităţilor competente, având ca punct de pornire consensul tuturor părţilor în ceea ce priveşte necesitatea protecţiei acordate pacienţilor faţă de potenţialele riscuri la care sunt expuşi, datorate relelor practici ale acelor persoane care desfăşoară activităţi profesionale libere, în sectorul sănătăţii.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.