Câţi bani "păzesc" firmele de "bodyguarzi"

 
La nivelul judeţului Iaşi există 59 de firme care au ca principal obiect de activitate (declarat) "Activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor" (Cod CAEN 7460). Această clasă include activităţile de investigare şi supraveghere, de gardă şi alte activităţi de protecţie pentru indivizi sau proprietăţi, cum sunt: transportul valorilor; activitatea gărzilor de corp; activitatea patrulelor de stradă; activitatea de pază a apartamentelor, birourilor, fabricilor, hotelurilor, teatrelor etc.; asigurarea siguranţei transporturilor publice de pasageri şi de bagaje, din aeroporturi, gări şi staţii; activitatea detectivilor din magazine; activitatea de supraveghere, inspecţie şi control la distanţă a echipamentelor tehnice; analiza alarmelor în vederea apelării poliţiei, pompierilor sau ambulanţei; consultanţă pentru servicii de securizare a instituţiilor, locuinţelor şi obiectivelor industriale, inclusiv evaluarea sistemului de securitate; protejarea împotriva scurgerilor de informaţii; activitatea detectivilor particulari. Această clasă exclude: instalarea sistemelor de alarmă; investigări legate de asigurări.
 
În acest domeniu, experienţa ultimilor ani scoate în evidenţă următoarele tendinţe:
¤ oamenii de afaceri care deţin mai multe firme îşi înfiinţează şi o firmă de protecţie şi pază;
¤ asociaţii firmelor cu datorii la stat "trag heblul", dar înfiinţează altele cu nume asemănător;
¤ concurenţa mare a determinat firmele să renunţe la a mai solicita în vederea angajării persoane cu anumite calităţi, la ora actuală fiind numeroşi agenţi de pază în vârstă, chiar pensionari. Mai grav este faptul că unele firme au printre angajaţi persoane cu cazier judiciar "voluminos".

 
O trecere în revistă a "amănuntelor" despre "firmele de bodyguarzi" din judeţul Iaşi poate crea o imagine cât mai clară despre o piaţă care în 2005 a valorat peste 6 milioane euro.

"Independent Guard Security Company" este numele firmei care funcţionează la ora actuală sub sigla IGS, după ce altele au fost "înmormântate" în momentul în care nivelul datoriilor la stat a depăşit pragul critic. Avându-l ca "tătic" pe actualul viceprimar Constantin Adăscăliţie, IGS a "prins" mai multe contracte cu municipalitatea, care îi conferă o stare de "confort financiar", iar faptul că firma a reuşit să-şi plătească datoriile la stat (destul de mari, la un moment dat) dovedeşte că această colaborare IGS-municipalitate este fructuoasă.
Comparativ cu 2004, anul 2005 a fost net superior, profitul net înregistrând un salt spectaculos, de la 206,57 milioane ROL, la 4,48 miliarde ROL, în timp ce cifra de afaceri s-a majorat cu 4,6 miliarde ROL, iar numărul (mediu) de angajaţi a scăzut cu 16,6%.

 
Cu "vânzări" de 39 miliarde ROL, dar cu un profit net de numai 816,7 milioane ROL, "Gip Est" secondează IGS dacă nu luăm în calcul că şi FGM activează în Iaşi, deşi fuge dintr-un judeţ în altul, "vânată" de finanţişti. Avându-l ca unic asociat şi administrator pe domnul Victor Marin, "Gip Est" funcţionează de 10 ani, iar în 2005 şi-a extins activitatea devenind dealer zonal pentru mărci importante de ambarcaţiuni de agrement, motoare nautice şi accesorii.

Probabil "sătul" să tot plătească "ighesişti" şi "feghemişti", Grupul "Kosarom" şi-a creat propria firmă de bodyguarzi, "Kosarom Security", care în 2005 a raportat o cifră de afaceri de 14,9 miliarde ROL şi un profit net de 409,6 milioane ROL. Este una dintre puţinele firme din domeniu care au peste o sută de angajaţi.

Un alt grup de firme care s-a "dotat" şi cu o societate de protecţie şi pază este "Pieta/Com-Beton, numai că societatea cu pricina, "Com Guard", a totalizat pierderi de peste 6 miliarde ROL în ultimii patru ani. Dacă anul 2004 a adus firmei "Com Guard" un profit net de două miliarde ROL, anul 2005 a fost încheiat cu pierderi de 5,989 miliarde ROL, la o cifră de afaceri de 12,9 miliarde lei (uşor diminuată faţă de 2004). Dacă mai luăm în calcul faptul că, la data de 30 iunie 2006, datoriile la bugetele de stat depăşeau 3,5 miliarde ROL (conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice), putem trage concluzia că societatea "Com Guard" reprezintă un experiment eşuat (deocamdată) al omului de afaceri Constantin Comănescu.

Şi Grupul "Conex" şi-a "tras" firmă de protecţie şi pază ("Conex Protection"), iar rezultatele acesteia sunt modeste, dar pozitive. Astfel, în 2005, profitul net a fost de 231,25 milioane ROL, de peste 3 ori mai mic decât în 2004, iar cifra de afaceri s-a ridicat la 9,1 miliarde ROL, cu 44% mai mare decât în 2004.

"Molid Total Security" a raportat în 2005 o cifră de afaceri de 12,67 ori mai mare decât în 2004, iar o evoluţie inversă a avut "Molid Security Sistem". Coincidenţă, desigur!

"Pro Expert Security Agency" surprinde prin mărimea pierderii înregistrate anul trecut – 1,11 miliarde ROL (peste 22% din cifra de afaceri), dar şi prin faptul că are ca asociaţi două reprezentante ale sexului slab, una dintre acestea, doamna Ionela Frunză, având 63 ani.

"Guard Security Departament" a reuşit o performanţă surprinzătoare, profitul net al anului 2005 reprezentând 61% din cifra de afaceri, în condiţiile în care firma a fost înfiinţată la sfârşitul anului 2004.

Deşi a fost înfiinţată în 2005, "Pro Scorpio Security" a "adunat" 2,44 miliarde ROL (cifră de afaceri), profitul net fiind de 414 milioane ROL.

Cu pierderi de 273 milioane ROL, respectiv 543 milioane ROL, se prezintă societăţile păşcănene "Top Security System" şi "Bit Guard Security", prima dintre acestea înregistrând şi o diminuare a cifrei de afaceri, în timp ce a doua este înfiinţată anul trecut.

Administrator al societăţii "Mega Security" este domnul Gabriel Manolache, cel care deţine această funcţie şi la "Mega Auto". Firma de protecţie şi pază are 27 de angajaţi, iar cifra de afaceri a anului trecut a fost superioară celei din 2004 cu 35%.

Deşi a redus personalul, de la 15 angajaţi, la 4 angajaţi, "Best Guard" şi-a diminuat cifra de afaceri cu numai 15
% şi pierderile cu 7,5%.

"Security Force Grup" are un singur angajat şi, surprinzător, a raportat un profit net mai mare decât cifra de afaceri. Firma îl are ca asociat unic şi administrator pe Andrei Robila, care figurează ca asociat şi la "Security Force".

Aproximativ o treime din firmele care au fost înfiinţate pentru a desfăşura "Activităţi de investigaţie şi protecţie a bunurilor şi persoanelor" figurează fără activitate în 2005 şi fără angajaţi sau cu un singur salariat.

 
Pornind de la numele firmei doamnei Adăscăliţei ("Preventiv I.G.S."), putem spune că aceste societăţi au fost înfiinţate "preventiv", în aşteptarea unor "comenzi spectaculoase" sau pentru "înlocuirea" altor firme, atunci când acestea se vor "îneca" în datorii (de obicei la stat)

"Fenomenul“ FGM

Una dintre firmele care a desfăşurat o activitate susţinută în judeţul Iaşi este "Force Guard of Moldavia Co" (FGM). Oficial, firma şi-a suspendat activitatea la 1 aprilie 2006 (Ziua Păcălelilor!), dar dacă luăm în calcul anul 2005 observăm că FGM Iaşi se clasează pe locul 3 în ceea ce priveşte cifra de afaceri şi poziţia a doua (după firma domnului Comănescu) în funcţie de mărimea pierderilor raportate.

 
Conform site-ului Ministerului Finanţelor, "Force Guard of Moldavia Co" SRL Iaşi figurează pe listele datornicilor la bugetele de stat, cu următoarele obligaţii restante (la data de 30.06.2006):
¤ 996.661 RON la bugetul de stat;
¤ 614.630 RON la bugetul asigurărilor sociale de stat;
¤ 84.072 RON la bugetul asigurărilor de şomaj;
¤ 334.640 RON la bugetul asigurărilor de sănătate.
 
Probabil că aceste datorii vor avea aceeaşi soartă ca şi cele ale firmelor anterioare care au funcţionat sub sigla FGM ("First Group of Moldavia", "Force Guard&Moldavia" sau "Force Guard of Moldavia Co"). După cum se poate observa din tabelul alăturat, există deja o firmă "curată şi uscată", pregătită să preia afacerile care poartă amprenta fostului boxer Vasile Câtea. Este vorba despre SC "Agenţia de Detectivi F.G.M." SRL, înfiinţată în 2005 şi care are sediul în locul în care teoretic nu mai funcţionează "Force Guard of Moldavia Co".
 
La "Force Guard of Moldavia Co" SRL Iaşi, figurează ca asociaţi Constantin Bălan (CNP 1680518221146) – 25%, Marius Miron (CNP 1640523221145) – 25% şi Traian Pricop (CNP 1681229221208) – 50%, acesta din urmă deţinând şi funcţia de administrator al firmei. Capitalul social al firmei este de numai 200 RON.
 
 
Cifra de afaceri a firmelor de protecţie şi pază din Iaşi a totalizat anul trecut 213,896 miliarde ROL, numărul de angajaţi al acestora fiind de 2.055. În topul naţional al societăţilor cu acest obiect de activitate conduce "Group 4 Falck România", cu o cifră de afaceri de 411,38 miliarde ROL, cu mult mai mare decât a tuturor firmelor ieşene din branşă.
 
IGS este singura firmă ieşeană clasată în Top 50, ierarhia naţională fiind dominată de firmele bucureştene, dar surprinzător este faptul că printre societăţile cu cifre de afaceri de sute de miliarde de ROL se întâlnesc şi unităţi cu pierderi de miliarde de lei vechi, cel mai elocvent exemplu fiind al firmei "Dragon Star Guard" SA, care a raportat o cifră de afaceri de 358,734 miliarde ROL şi pierderi de 98 miliarde ROL, rezultate înregistrate cu sprijinul a 3.508 angajaţi!
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.