Un egiptean are contract pe 15 ani pentru dezinfecţie contra aviarei

 
Scandalul taxelor de la Vama Giurgiu are efecte "devastatoare" în alte zone ale ţării, un exemplu în acest sens fiind punctul de trecere a frontierei Stânca-Costeşti, care aparţine de judeţul Botoşani.
 
Astfel, anul trecut, în perioada "de glorie" a gripei aviare, Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Botoşani a semnat un contract pentru dezinfecţia împotriva gripei aviare, valabilitatea acestuia fiind stabilită la 15 ani! "Iniţial, am fost bucuros că acea taxă instituită la un moment dat a fost desfiinţată de primarul şi Consiliul Local de la Stânca, motiv pentru care le mulţumesc încă o dată autorităţilor locale.
 
Am descoperit, însă, stupefiat, că judeţul nostru este condamnat la gripă aviară pentru următorii 15 ani. Există un contract de concesiune pe 15 ani între Direcţia Sanitar-Veterinară Botoşani şi un investitor străin. Am contractul în faţa mea, semnat de domnul director Vladimir Rizac (directorul DSV Botoşani – n.r.)", a afirmat prefectul judeţului, Cristian Roman.
 
În baza acestui contract, firma a stropit în continuare maşinile cu substanţe pentru combaterea aviarei, deşi activitatea a fost sistată printr-o decizie guvernamentală.
 
"Vreau să vă spun că directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, deşi nu era în ţară, mi-a răspuns imediat şi a rămas şi el uimit de acest fapt. Această măsură de siguranţă a fost sistată în întreaga ţară", a afirmat prefectul, surprins de faptul că firma respectivă continuă "să bântuie prin vamă".
 
În replică, reprezentantul SC "Best Company" SRL Botoşani, firma ca-re a reuşit performanţa de a încheia acel contract, susţine că efectuează dezinfecţia "pe gratis".
 
Directorul Vladimir Rizac a afirmat că s-a încheiat contractul în urma unei licitaţii şi că aşteaptă un ordin de la Bucureşti pentru a-i comunica firmei "Best Company" că trebuie să înceteze activitatea la Stânca-Costeşti.
 
Administratorul societăţii, Saleh Ali Ahmed, un egiptean stabilit în România, susţine sus şi tare că totul este în deplină legalitate "Eu nu am semnat contractul cu domnul Rizac. Eu am semnat cu DSV. Nici nu-l cunosc pe Rizac. Despre el ştiu că a venit director mai pe urmă. A existat o licitaţie. Au participat mai multe firme la licitaţie şi eu am câştigat pentru că am avut cea mai bună ofertă. Pe urmă s-a făcut contractul şi am prestat serviciul", a afirmat Saleh Ali Ahmed.
 
Tarifele practicate de firmă pentru dezinfecţia autovehiculelor se ridicau la 5 RON pentru autoturisme, 7 RON pentru microbuze şi 12 RON pentru autobuze sau camioane. Conform înţelegerii, "Best Company" plătea către stat un sfert din sumele încasate, diferenţa luând drumul conturilor firmei.
 
Valentin Rizac a început să pozeze în victimă politică şi a declarat că firma egipteanului "a primit concesiunea serviciilor sanitar-veterinare legate de prevenirea şi combaterea gripei aviare pentru că era singura firmă din judeţ care avea autorizaţie pentru o astfel de activitate". Şi pentru că un contract pe 15 ani a părut prea scurt pentru prognozele botoşănenilor în ceea ce priveşte gripa aviară, una din clauze permite prelungirea înţelegerii pe încă jumătate din această perioadă!
 
Mai multe instituţii ale statului s-au sesizat în privinţa "ineditului" acestui contract şi au anunţat efectuarea unor verificări la "Best Company", firmă care în 2005 a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 miliarde ROL şi un profit net de 123 milioane ROL.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.