EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Vinurile de Cotnari au fost apreciate în Canada

 
Vinurile de Cotnari au primit din nou aprecieri pe plan internaţional, de această dată în cadrul celei de-a XIV-a ediţie a concursului „Selection Mondiales des Vins”, desfăşurat în Canada, în perioada 3-9 februarie. Trei vinuri obţinute în Podgoria de la Cotnari au fost medaliate cu argint.
 
Distincţiile au fost oferite pentru Tămâioasa Românească 2005, Grasa de Cotnari 2000 şi Feteasca Albă 2004. De asemenea, producătorul ieşean de vinuri a mai obţinut două premii „International Quality Seal”, pentru Tămâioasa Românească 2003 şi Grasa de Cotnari 2002.
 
Concursul, desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului, a reunit participanţi din peste 20 de ţări, care au prezentat 4.000 de probe de vin. Licorile produse în podgoria de lângă Hârlău au fost singurele vinuri româneşti premiate în competiţia din Canada, conform conducerii SC „Cotnari” SA. Numai anul trecut, Podgoria de la Cotnari a adunat peste 50 de medalii la concursurile naţionale şi internaţionale, având cele mai premiate vinuri.
 
Istoria vinului de la Cotnari se întinde mult înaintea marelui rege al Daciei, Burebista, descoperirile arheologice făcute pe Dealul Cătălina, de lângă Cotnari, atestând cultura viţei de vie în această zonă. Primele menţiuni istorice datează din secolul al XIII-lea, viile de la Cotnari fiind cunoscute înainte de întemeierea Moldovei.
 
SC „Cotnari” SA, unitate care exploatează podgoriile de la Cotnari începând din 1948, a vândut anul trecut peste 11 milioane de sticle cu vin, obţinând o cifră de afaceri de circa 25 de milioane de euro. Deşi piaţa românească este destinatarul celei mai mari părţi din producţia SC „Cotnari” SA, peste 10% din aceasta s-a putut savura în ţări ca Statele Unite, Canada, Norvegia, Grecia, Italia, Spania şi Japonia.
 
Gama tradiţională a vinurilor de Cotnari cuprinde Feteasca Albă, Grasa de Cotnari, Tămâioasa Românească şi Frâncuşa de Cotnari, iar anul trecut a fost lansată o nouă gamă de produse: Chateau Cotnari, Blanc Cotnari, Grasa 2000 şi Busuioaca de Moldova.
 
Compania de vinificaţie de la Cotnari administrează peste 1.100 hectare de viţă de vie, iar anul trecut a fost plantată o suprafaţă de 47 de hectare şi au fost executate lucrări de defrişare, în vederea plantării a altor 130 de hectare. Cea mai mare parte din această suprafaţă va fi dedicată soiului Grasă de Cotnari, iar diferenţa va fi ocupată în principal de Frâncuşă, soi apreciat pe o piaţă europeană caracterizată prin predilecţia pentru vinurile seci.
 
Anul trecut, societatea a derulat un proiect investiţional în valoare totală de 3,5 milioane de euro, urmărind retehnologizarea combinatului de vinificaţie, conform normelor europene în domeniu, astfel încât marca „Cotnari” să fie recunoscută în spaţiul comunitar. Din această sumă, pentru investiţiile în modernizarea combinatului au fost alocate fonduri de 2,9 milioane de euro, din care jumătate au fost asigurate de către Uniunea Europeană, prin intermediul Programului SAPARD, iar 600.000 de euro au vizat achiziţionarea de utilaje şi maşini agricole specifice.
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata