Anual, în UE se înregistrează 4 milioane de accidente de muncă

0
 
Uniunea Europeană doreşte reducerea cu 25% a accidentelor de muncă până în 2012. Obiectivul este cuprins în Strategia europeană privind sănătatea şi securitatea la locul de muncă, aprobată de Comisie pe data de 21 februarie a.c., în care sunt planificate acţiuni la nivel european menite să echilibreze evoluţia în acest domeniu în statele membre.
 
Oficialii europeni au ajuns la concluzia potrivit căreia costurile accidentelor de muncă şi bolilor profesionale nu revin în mod egal tuturor părţilor implicate. Datele statistice arată că în ultimii cinci ani s-au realizat progrese importante, astfel că din 2002 până în 2004 accidentele mortale de muncă au scăzut în Europa cu 17%, iar accidentele care determină absenţa de la locul de muncă mai mult de trei zile au scăzut cu 20%. Cu toate acestea, procentele cu care accidentele de muncă au scăzut în perioada 2002-2004 sunt foarte diferite de la un stat membru la altul.
 
"Bolile profesionale şi accidentele de muncă reprezintă o povară considerabilă atât pentru lucrători, cât şi pentru angajatorii din Europa. O parte considerabilă din aceste costuri revine sistemelor de securitate socială şi finanţelor publice. Îmbunătăţirea sănătăţii şi securităţii lucrătorilor este un element fundamental în cadrul agendei UE privind creşterea şi locurile de muncă.
 
Prin sporirea productivităţii şi calităţii la locul de muncă, vom încuraja creşterea şi competitivitatea la nivel european", a declarat Vladimír Špidla, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, probleme sociale şi şanse egale. Acesta a subliniat că, anual, în UE se înregistrează 4 milioane de accidente de muncă, cu costuri enorme pentru economia europeană.
 
Pierderile din venituri cauzate de absenţa de la lucru îi costă pe lucrătorii europeni aproximativ un miliard de euro pe an. Angajatorii suportă cheltuieli legate de indemnizaţiile pentru concediile medicale, de înlocuirea lucrătorilor absenţi, precum şi de pierderea productivităţii, iar multe dintre aceste cheltuieli nu sunt acoperite de către asigurări.
 
Întreprinderile mici şi mijlocii sunt cu precădere expuse la aceasta, înregistrând 82% din numărul total al bolilor profesionale şi 90% din accidentele mortale.
 
Sectoare precum construcţiile, agricultura, transporturile şi serviciile medicale implică un nivel mai ridicat de risc de accidente de muncă decât media, în timp ce lucrătorii tineri, lucrătorii migranţi, lucrătorii în vârstă, precum şi aceia care îşi desfăşoară activitatea în condiţii nesigure de muncă sunt afectaţi într-un mod disproporţionat.
 
Bolile specifice se află în creştere, inclusiv afecţiunile de natură scheleto-musculară – şi anume durerile de spate, leziunile ligamentelor şi leziunile datorate efortului fizic repetitiv, precum şi bolile cauzate de stresul psihic.
 
Noua strategie pentru perioada 2007-2012 îşi propune să realizeze o reducere totală cu 25% a accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale în UE. Astfel, strategia stabileşte o serie de acţiuni la nivel european şi naţional în următoarele domenii:
 
• Îmbunătăţirea şi simplificarea legislaţiei existente şi intensificarea punerii practice în aplicare a acesteia prin intermediul unor instrumente fără caracter obligatoriu, cum ar fi schimbul de bună practică, campaniile de sensibilizare şi o mai bună instruire şi formare.
 
• Definirea şi punerea în aplicare a strategiilor naţionale adaptate situaţiei specifice din fiecare stat membru. Aceste strategii ar trebui să se adreseze sectoarelor şi companiilor celor mai afectate şi să stabilească obiective naţionale în vederea reducerii accidentelor de muncă şi bolilor profesionale.
 
• Includerea sănătăţii şi securităţii la locul de muncă în alte domenii politice naţionale şi europene (educaţie, sănătate publică, cercetare) şi identificarea de noi sinergii.
 
• O mai bună identificare şi evaluare a eventualelor noi riscuri printr-o cercetare sporită, prin schimbul de cunoştinţe şi aplicarea practică a rezultatelor.
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.