Becali ar putea cumpăra Cazinoul din Vatra Dornei

 
Agreat de feţele bisericeşti pentru donaţiile consistente efectuate, Gigi Becali şi-a pregătit terenul pentru a achiziţiona cazinoul din Vatra Dornei, aflat la acest moment în administrarea Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Astfel, la începutul lunii martie, "războinicul luminii" a inspectat clădirea şi a afirmat că  "Nici degeaba dacă mi-ar da-o cineva, nu aş lua o asemenea clădire. Dar îmi este ruşine şi fac acest gest pentru biserică".
 
Patronul "stelist" susţine că, dacă va prelua cazinoul, nu îi va reda destinaţia iniţială, ci îl va folosi doar el şi familia sa, eventual şi fotbaliştii echipei favorite. "Vreau să îl iau, dar mă mai gândesc… Dacă îl cumpăr, va fi pentru mine şi familie, pentru că îmi place zona. Îmi place acest peisaj de munte", a afirmat Gigi Becali.
 
Inaugurat în anul 1899, Cazinoul din Vatra Dornei a ajuns unul dintre cele mai cunoscute din Europa, dar cu toate acestea, în anul 1948, a fost transformat în club muncitoresc.
 

După Revoluţie, autorităţile locale au încercat să redea construcţiei destinaţia iniţială, numai că lucrările de restaurare s-au "împotmolit" din lipsa banilor. Preluat de autorităţile locale, imobilul s-a degradat permanent, sub "povara" promisiunilor  "fluturate" fără oprire de aleşii locali, care regulat anunţau câte un "investitor minune".
 
La nivelul anului 2002, s-a estimat că suma necesară pentru executarea tuturor lucrărilor de reparaţii şi restaurare este de 60 miliarde ROL, iar conform site-ului Primăriei Vatra Dornei, în ianuarie 2004 se vorbea despre "reabilitarea, consolidarea şi repunerea în circuitul turistic a Cazinoului Vatra Dornei", proiect care necesita 4,2 milioane euro, la care se mai adăuga un necesar de 3,5 milioane euro pentru construirea unui hotel.
 
Menţionând că ar exista un studiu de fezabilitate, primăria avansa un termen de execuţie de 4 ani, numai că se baza pe un ipotetic parteneriat public-privat. În anul 2004, autorităţile locale au scăpat de grija cazinoului, acesta fiind preluat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, care a dovedit că imobilul a fost construit cu banii Bisericii. Din păcate, nici această schimbare de proprietar nu a adus vreo îmbunătăţire a situaţiei clădirii.
 
Dincolo de gusturile artistice ale lui Becali, rămâne, totuşi, speranţa că el ar putea salva de la dezastru o clădire istorică, pentru care nici autorităţile locale, nici biserica nu au făcut nimic…
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.