„La loc comanda!” pentru proiectul de lege a chiriilor

 
Ministrul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului (MTCT), Radu Berceanu, consideră că proiectul de lege privind reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi, postat pe site-ul ministerului pe care îl coordonează, nu este fezabil şi că un pachet legislativ ce reglementează acest sector va fi lansat spre dezbatere publică numai după ce se va analiza şi situaţia din Europa.
 
"Partea de construcţii este coordonată de Laszlo Borbely, ministru delegat pentru lucrări publice şi amenajarea teritoriului, implicit şi direcţia de locuinţe. Proiectul de lege privind reglementarea raporturilor dintre proprietari şi chiriaşi este iniţiat şi postat pe site de această direcţie, cu acordul domnului Laszlo Borbely. Nu cred că ceea ce este în dezbatere pe site este un proiect fezabil, ca urmare îmi cer scuze pentru tot disconfortul creat de apariţia acestui proiect.
 
Numai după ce vom avea o imagine exactă a acestui domeniu din Europa şi după ce vom vedea propunerile concrete ale consultantului, vom posta pe site-ul ministerului pentru dezbatere publică un pachet legislativ ce va reglementa acest sector. Îmi doresc ca proiectele de legi propuse de noi să ajute în dezvoltarea ramurilor economice ce apar şi în titulatura ministerului, nu să împiedice acest lucru", a explicat Radu Berceanu.
 
Acesta a precizat, într-o declaraţie de presă, că MTCT şi-a propus organizarea unei licitaţii internaţionale pentru angajarea unor servicii de consultanţă pentru auditarea întregului pachet legislativ care reglementează acest sector în România, în vederea îmbunătăţirii acestuia. În acest moment, licitaţia este în derulare, fiind în faza de depunere a ofertelor.

 
Consultantul desemnat prin această licitaţie va face, totodată, şi o prezentare a cadrului legislativ ce reglementează domeniul locativ în ţările europene şi se va vedea care model se potriveşte cel mai bine şi în România, urmând ca în final să propună un pachet legislativ ce va conţine mai multe legi ce reglementează acest sector, legea chiriilor fiind una dintre ele.
 
Conform proiectului de act normativ publicat pe site-ul MTCT, proprietarii de locuinţe destinate închirierii ar putea fi obligaţi să încheie contracte cu potenţialii chiriaşi, pe o perioadă de minim cinci ani. Evacuarea chiriaşilor poate fi făcută numai pe baza unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, însă locatarul este obligat să plătească chiria prevăzută în contractul de închiriere până la data executării efective a hotărârii de evacuare.
 
De asemenea, persoanele care ocupă spaţii din fondul locativ, fără contract de închiriere, pot fi evacuate, la solicitarea proprietarului, evacuarea urmând să fie făcută după notificarea chiriaşilor.
 
În cazul în care titularul contractului de închiriere părăseşte locuinţa sau decedează, precum şi în cazul în care nu a folosit locuinţa mai mult de un an fără întrerupere, contractul se reziliază în termen de 30 zile, respectiv un an.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.