EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Afacerile firmei "Cordial MV" Iaşi "miros a peşte stricat"

0
  • De la momentul înfiinţării şi până în prezent, "Cordial MV" funcţionează fără autorizaţie de mediu 
  • Surprinzătoare este îngăduinţa autorităţilor, care "ţin palma" unei firme pentru care legea a fost  aruncată la canal
 
După cinci luni de la amendarea şi sancţionarea cu suspendarea activităţii de către Garda de Mediu, fabrica de conserve din peşte SC "Cordial MV" SRL Iaşi îşi continuă nestingherită producţia beneficiind de un artificiu al legii.
 
Înarmată cu avocaţi buni, conducerea firmei a contestat în instanţă măsurile punitive impuse de Gardă pentru încălcarea normelor de mediu şi pentru funcţionarea fără autorizaţie în domeniu. Astfel că cele două părţi se tot "hârâie" prin tribunale, din luna octombrie 2006 până în prezent.
 
Tragerea de timp a funcţionat în favoarea SC "Cordial MV" SRL, întrucât, în intervalul scurs, a reuşit să depună o nouă documentaţie pentru obţinerea autorizaţiei de mediu de la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi. "Actele au fost considerate a fi conforme, astfel încât, în prezent, decizia de acordare a autorizaţiei a fost publicată pe site-ul instituţiei unde va sta timp de 30 de zile.
 
Dacă în acest interval, nu se sesizează nici un reprezentant al administraţiei locale sau persoană fizică în ceea ce priveşte vreo încălcare a normelor de mediu de către firma în cauză, SC «Cordial MV» SRL va primi autorizaţia", a declarat Galea Temneanu, purtător de cuvânt al APM Iaşi, uitând să menţioneze că site-ul insituţiei pe care o reprezintă nici măcar nu este funcţional (… ceea ce vine "în sprijinul" ideii de transparenţă totală, care se desprinde din declaraţia purtătorului de cuvânt al APM Iaşi).
 
Astfel, se întrevede o "pace" mulţumitoare pentru toată lumea, prin care "broasca cea urâ-tă devine prinţ", iar firma care a sfidat legea atâta timp obţine autorizaţia şi, totodată, anularea deciziei de suspendare a activităţii, primită în toamnă, şi a amenzii de 500 milioane ROL, neplătită datorită procesului. Pentru poluarea generată timp de doi ani de zile, nu răspunde nimeni… că doar trăim în România!
 
Afacere compromisă din punct de vedere al protecţiei mediului de la bun început
 
"Am avut probleme cu societatea "Cordial MV" încă de când s-a înfiinţat. În 2006, inspectorii noştri au efectuat trei controale la sediul «Cordial MV». Primul a fost în luna februarie, întrucât s-a constatat că nu îşi plătiseră obligaţiile la Fondul pentru Mediu. În consecinţă au fost sancţionaţi cu amendă în valoare de 20 milioane ROL. Ei au contestat în instanţă, iar în primă fază am câştigat noi. Au făcut însă recurs, iar sancţiunea s-a transformat în avertisment", ne-a spus Diana Croitoru, inspector-şef în cadrul Comisariatului Gărzii Naţionale de Mediu din Iaşi.
 
În luna mai, inspectorii au trecut din nou pragul fabricii de conserve din peşte întrucât existau probleme în ceea ce priveşte depăşirile normelor NTPA 001/2004 la emisia apelor uzate. În urma întrevederii cu comisarii de mediu, şefii pescăriei au lăsat să se înţeleagă faptul că se vor da pe brazdă. "Şi-au achiziţionat o staţie de epurare monobloc, cu nămol activ, care are nevoie de două săptămâni pentru ca microorganismele respective să devină active.
 
Din această cauză, din primele buletine de analiză, care s-au emis în 2006, reieşea faptul că s-au înregistrat în continuare depăşiri. În consecinţă, am impus ca măsuri să ne raporteze buletinele de analiză, după amorsarea staţiei de epurare, pentru a vedea dacă este eficientă sau nu. Aceste proceduri, achiziţionarea staţiei monobloc şi monitorizarea buletinelor, făceau parte din planurile mai ample de măsuri corective aferente procesului de autorizare", ne-a comunicat comisarul-şef al Gărzii de Mediu Iaşi, Diana Croitoru.
 
"Cordial MV" a funcţionat fără autorizaţie, ascunzând buletinele de analiză "sub preş"
 
Firma SC "Cordial MV" SRL se afla în procedură de autorizare, ceea ce îi permitea să funcţioneze sub observaţie, încă din anul 2005 când a depus prima documentaţie pentru obţinerea autorizaţiei de mediu. "După câteva luni, ne-am interesat la APM Iaşi în legătură cu stadiul de autorizare. Ni s-a raportat că din mai şi până în acel moment, adică luna octombrie, responsabilii firmei nu trimiseseră nici un buletin de analiză ceea ce a dus necompletarea documentaţiei şi nerespectarea termenelor procedurale. În consecinţă APM a anulat solicitarea de autorizare, ceea ce a dus la scoaterea activităţii în afara legii", ne-a declarat şeful inspectorilor de mediu ieşeni.

 
Aceştia s-au deplasat la sediul fabricii, împreună cu un echipaj al Poliţiei întrucât mai existau şi o serie de sesizări la adresa SC "Cordial MV" SRL, ce ţineau de domeniul de competenţă al instituţiei de ordine. "Din buletinele de analiză pe care le făcuseră la mai multe laboratoare autorizate reieşea faptul că staţia de epurare nu făcea faţă, astfel încât se înregistrau în continuare depăşiri ale normelor NTPA 001/2004.
 
Problema era că cei din conducerea fabricii au ales să păstreze buletinele numai pentru ei, crezând că dacă vor ţine rezultatele în secret vor reuşi să primească autorizaţia. Astfel, pentru depăşirea normelor şi impactul nociv pe care îl aveau deversările în pârâul Valea Lupului şi pentru lipsa autorizaţiei, li s-a acordat sancţiune contravenţională cu amen
dă în valoare de 500 milioane ROL şi sancţiune complementară cu suspendarea activităţii, până la obţinerea autorizaţiei de mediu", a completat Diana Croitoru.
 
La locul faptei, au putut fi constatate şi cauzele care îngreunau procesul de epurare a apei tehnologice uzate, conducerea fabricii nerespectând regulile generale de utilizare a staţiei de epurare şi a separatoarelor de grăsimi. Astfel, concentraţiile de substanţe care se regăseau în componenţa apei uzate tehnologice la intrarea în staţie nu se încadrau în parametrii declaraţi de unitate iniţial, la montarea echipamentelor de epurare.
 
În "materialul" care ajungea să intre în staţia de epurare se găsea peşte eviscerat, pungi, lemne, bidoane, saramură, precum şi o cantitate foarte mare de grăsimi, întrucât separatoarele de grăsimi aflate în dotarea fabricii sunt subdimensionate. Mai mult, conducerea fabricii de peşte nu a dispus măsuri de întreţinere a echipamentelor, aşa cum prevăd instrucţiunile de utilizare, astfel încât separatoarele de grăsimi funcţionau fără a fi curăţate periodic, iar staţia de epurare stătea în aer liber, fără un acoperiş corespunzător, ceea ce făcea ca ploile să crească debitul apei preluat de staţie.
 
Muncitorii, scoşi vinovaţi de încălcările normelor de mediu
 
Strânşi cu uşa, patronii au găsit imediat vinovaţii în persoana unor muncitori care aruncau resturile de peşte direct în staţia de epurare. Ca urmare, din cauza cantităţii prea mari de material biologic, microorganismele nu reuşeau să metabolizeze o cantitate suficientă de reziduuri. Astfel, procesul de epurare devenea ineficient, iar cantitatea de substanţe poluante regăsită în apa deversată depăşea normele acceptate.
 
"Dacă resturile de peşte ar fi fost aruncate în grătarele de pe platformele de lucru, s-ar fi amestecat cu apa rezultată în urma procesului tehnologic, iar în staţia de epurare ar fi ajuns o diluţie mai puţin concentrată şi mai uşor de transformat de către nămolul activ", a explicat inspectorul-şef al Gărzii de Mediu Iaşi.
 
Deşi au fost găsiţi "cu musca pe căciulă", patronii de la "Cordial MV" au apelat la un "truc" binecunoscut printre practicanţii "slalomului" legal, conform căruia au contestat în instanţă sancţiunile organelor de control, iar după începerea procesului, şi-au continuat nestingheriţi activitatea. "<Cordial MV>a manifestat un fel de rea-voinţă pentru că nu a înaintat rezultatele analizelor prin APM, dar au făcut eforturi în a identifica problema. Au găsit soluţia tehnică pentru a remedia situaţia prin mărirea consumului de apă care trece prin staţia de epurare odată cu reziduurile. Astfel, la această dată, rezultatele buletinelor de analiză relevă încadrarea în limitele impuse de NTPA 001/2004", a afirmat Diana Croitoru.
 
Geniala soluţie este, de fapt, o diversiune
 
Potrivit acestor consideraţii, am putea fi tentaţi să credem că "basmul" de la SC "Cordial MV" are happy-end, însă aparenţele înşeală. Aşa-zisa soluţie tehnică găsită de conducerea firmei este o nouă încălcare a instrucţiunilor de utilizare a unei staţii de epurare, soluţie care, deşi ar putea să îmbunătăţească rezultatele analizelor pe moment, este dezastruoasă pe termen mediu, întrucât conduce la distrugerea staţiei.
 
Mărirea consumului de apă, în condiţiile în care staţia de epurare a fost adaptată iniţial la un anumit debit, este de natură să producă "spălarea" nămolului activ de microorganismele care, practic, îndeplinesc rolul de curăţare a apei. Ca orice firmă care "se respectă", SC "Cordial MV" SRL nu a catadicsit să răspundă solicitării transmise de redacţia noastră pentru a-şi prezenta punctul de vedere, fapt deloc surprinzător dacă luăm în calcul că aceeaşi tehnică a "dosirii" a fost aplicată şi în cazul organelor de control.
 
Totuşi conducerea SC "Cordial MV" SRL pierde din vedere faptul că fabrica sa nu este amplasată pe o insulă pustie, şi, dacă are de dat socoteală comunităţii în care "trăieşte" şi pe care o afectează, atunci o va da… mai devreme sau mai târziu…
loading...

Citește și
Loading...

0 comentarii
  1. Otilia Mitrofan spune

    Toate afacerile in ROmania miros a peste stricat, ASA cum miroase de la BAsescu (inclusiv) tot. Dar voi sa fiti fericiti si sa cautati cum au ajuns oameni ca Diana CRoitoru in funcție, pupand in c..r pe alții

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.