Iaşul şi Clujul aşteaptă decizia companiei "Ericsson" privind locaţia unui centru de suport global

 
Iaşul şi Clujul se află în aşteptarea deciziei companiei "Ericsson" în ceea ce priveşte locaţia viitorului centru de suport global pe care intenţionează să-l deschidă în România. În luna februarie a acestui an, reprezentanţii companiei suedeze s-au întâlnit la Palatul Victoria cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, ocazie cu care şi-au exprimat intenţia de a înfiinţa în Estul Europei un centru de suport global, primul ministru invitându-i să aleagă o locaţie din România pentru această investiţie.
 
La scurt timp, autorităţile locale din Iaşi şi Cluj au fost contactate de oficialii "Ericsson" pentru a oferi informaţii privind piaţa imobiliară din respectivele zone, interesându-se de spaţii gata construite sau de terenuri adecvate implementării respectivului proiect investiţional.
 
Astfel, reprezentanţi ai producătorului de echipamente de telecomunicaţii s-au întâlnit cu autorităţile locale ieşene, ocazie cu care şi-au manifestat interesul pentru achiziţionarea unei suprafeţe de teren de circa 600-1.000 de metri pătraţi, pe care să-şi construiască reprezentanţa, sau de identificarea unui spaţiu adecvat acestui obiectiv.
 
Într-o primă fază, punctul de lucru ar putea fi deservit de circa 60 de angajaţi, dar numărul acestora s-ar putea ridica şi la 500, în scurt timp. La sugestia factorilor de decizie ieşeni, reprezentanţii "Ericsson" au făcut o vizită la SC "Fortus" SA Iaşi. Combinatul ieşean de utilaj greu poate prezenta o ofertă interesantă de spaţii, un posibil sediu al centrului de suport global putând fi chiar pavilionul administrativ al societăţii.
 
Această construcţie este formată din parter şi opt etaje, cu o suprafaţă utilă de peste 10.000 de metri pătraţi, beneficiază de un teren aferent de 2.000 mp şi de o parcare de 10.600 mp, valoarea pe piaţa imobiliară a acestei clădiri putând depăşi cinci milioane de euro. Problema este că imobilul nu poate fi înstrăinat, atât timp cât se află sub sechestrul instituit de Direcţia Generală a Finanţelor Publice Judeţene Iaşi, în contul datoriilor pe care "Fortus" SA le are către bugetul de stat. O posibilă locaţie ar putea fi şi Parcul Tehnologic "Tehnopolis" Iaşi, care poate oferi atât spaţii construite, dar şi terenul necesar ridicării unei construcţii noi, conform normelor celor de la "Ericsson".
 
De asemenea, potrivit informaţiilor existente, întâlniri asemănătoare au fost iniţiate şi cu reprezentanţi ai administraţiei ju-deţene clujene, tema discuţiilor constând în posibilitatea identificării unor hale sau terenuri în zonă.
 
Din informaţiile pe care le deţinem, compania «Ericsson» ar putea lua o decizie în ce priveşte locaţia viitoarei investiţii până la finalul lunii aprilie. Noi sperăm ca Iaşul să fie oraşul ales, ţinând cont de faptul că ne-am manifestat întreaga disponibilitate de a-i sprijini în acest demers, dar şi de facilităţile pe care le prezintă oraşul nostru pentru investitorii din domeniul înaltei tehnologii.
 
Discuţiile pe care le-am avut în cadrul întâlnirii cu reprezentanţii acestei companii, şi la care au participat factori din mediul academic ieşean, precum şi conducerea Parcului Tehnologic, s-au centrat pe subiectul dezvoltării economico-sociale a judeţului în context regional, o atenţie deosebită fiind acordată avantajelor pe care le oferă pregătirea de specialitate a tinerilor care studiază la facultăţile de profil din Iaşi", a afirmat Nicuşor Păduraru, prefectul judeţului Iaşi. La rândul său, şi deputatul ieşean Petrică Movilă a prezentat oficialilor acestei companii mai multe posibile locaţii adecvate iniţierii proiectului investiţional, atât din zona privată, cât şi din cea a instituţiilor aflate sub coordonarea autorităţilor locale.
 
Compania "Ericsson" este considerată cel mai mare producător de echipamente de telecomunicaţii din lume şi a apărut pentru prima dată pe piaţa românească în 1927, furnizând echipamente de telecomunicaţii pentru clienţii locali. Reprezentanţa a fost închisă cu puţin timp înainte de cel de-al doilea război mondial, compania revenind în România în 1993, mai întâi prin înfiinţarea unei reprezentanţe, iar în 1994 s-a înfiinţat "Ericsson Telecommunications Romania".
 
Începând din acel an, compania a fost implicată în proiecte importante, baza sa de clienţi conţinând nume ca Romtelecom, Connex, Cosmorom, SN Radiocomunicaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, SNCFR, diverse ministere.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.