EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Investiţii imobiliare pe 32 de hectare de teren în comuna Şcheia

0
 
Consiliul Local al comunei Şcheia a aprobat trecerea din extravilan în intravilan a suprafeţei de 31,8 hectare de teren, la ieşirea din comuna Şcheia spre Iţcani, teren situat peste drum de fostul Obor de vite al Sucevei. Pe acest amplasament se intenţionează construirea unui cartier de vile şi a unor spaţii comerciale.
 
Terenul a aparţinut boierului şcheian Nicolai Aritonovici, expropriat în 1949, după venirea comuniştilor la putere în România, şi a fost vândut recent de către urmaşii acestuia, după ce au intrat în posesia a-verii părinteşti conform noilor legi de retrocedare a proprietăţilor. Potrivit contractului de vânzare – cumpărare, încheiat între Aritonovici Cristofor şi Holban Andreia, moştenitori ai defunctului moşier, şi Ghiţe Dorica, originară din Cluj, respectiv Nicola Olimpiu – Valentin cu domiciliul tot în Cluj, suprafaţa de 31,8 hectare de teren a fost vândută pentru suma de 3,66 milioane euro, echivalentul, la data vânzării (3 octombrie 2006) a 12,95 milioane RON.
 
Noii proprietari au în plan să transforme în scurt timp fosta moşie într-un modern cartier de vile, porţiunea de la şosea urmând să fie destinată activităţii comerciale de retail. Primii paşi au fost deja parcurşi, deţinătorii terenului purtând deja o serie de discuţii cu societăţi de construcţii interesate de iniţierea unui parteneriat pentru construirea de locuinţe, care vor fi apoi vândute ori închiriate.
 
Potrivit planului urbanistic de zonă, întocmit de firma "Arhitect '95", suprafaţa de teren intrată în intravilanul comunei Şcheia, pe care se va construi un nou cartier, va cuprinde zone de locuinţe individuale, zone de locuinţe colective, zone de dotări complementare locuirii precum şi zone de comerţ – retail.
 
În studiul privind Planul Urbanistic de Zonă se menţionează că "prin introducerea în intravilan a acestui teren se va completa zona terenului intravilan al comunei, realizându-se o legătură necesară, atât urbanistic, cât şi administrativ, între Trupul 1 şi Trupul 3 al intravilanului. Funcţional, propunerea de zone de locuinţe răspunde cererii continue de locuinţe în imediata apropiere a satului Şcheia şi a municipiului Suceava.
 
Crearea de zone comerciale – retail în apropierea drumului comunal 74, care face legătura între satul Şcheia şi cartierul Iţcani al municipiului Suceava, răspunde interesului crescut al investitorilor pentru dezvoltarea în această zonă de hypermarket-uri, showroom-uri, spaţii comerciale şi de prezentare de dimensiuni mari şi reprezintă un potenţial important pentru crearea de noi locuri de muncă".
 
Pe de altă parte, primarul comunei Şcheia, Vasile Andriciuc, afirmă că pentru comunitatea pe care o conduce, întocmirea planului urbanistic de zonă, trecerea în intravilan a terenului şi perspectiva ca pe această suprafaţă să se ridice construcţii, constituie o adevărată mană cerească pentru bugetul primăriei, în condiţiile în care impozitele aferente construcţiilor ce se vor ridica se vor constitui în venituri la bugetul local.
 

Comuna Şcheia este una dintre localităţile în care s-a construit foarte mult în ultima perioadă. Numai în cursul anului trecut au fost eliberate 370 de autorizaţii de construcţie şi 600 de certificate de urbanism, capitol la care comuna depăşeşte municipii precum Câmpulung Moldovenesc, în care s-au eliberat anul trecut 287 certificate de urbanism, ori  Vatra Dornei, cu 189 de asemenea documente.
 
Peste 170 de parcele pentru locuinţe individuale
 
În cazul proiectului de faţă, PUZ prevede amenajarea a peste 170 de parcele cu o suprafaţă de până la 10 ari fiecare, pentru construirea de locuinţe individuale, alocarea altor zece parcele zonei de locuinţe colective şi încă două pentru zona de comerţ – retail.
 
Pentru zona de locuinţe individuale, se recomandă un regim de înălţime maxim admis parter + etaj + plus mansardă, cu o înălţime la streaşină de maxim 7 metri.
 
Locuinţele vor trebui să aibă acoperişurile cu planuri înclinate, fiecare urmând să dispună obligatoriu de două locuri de parcare. Arhitecţii au recomandat gardul viu, din arbuşti ornamentali, pentru realizarea împrejmuirii. Pentru fiecare lot, este prevăzut ca minim 10% din suprafaţă să fie ocupată de arbori plantaţi.
 
Zona de locuinţe colective, formată din 10 parcele, are un regim de înălţime maxim admis format din parter + trei etaje + mansardă, cu o înălţime maximă la streaşină (sau atic) de 14 metri.
 
În ceea ce priveşte tipul acoperişului, se poate opta pentru unul de tip terasă ori pentru un acoperiş cu planuri înclinate. Se recomandă de asemenea, pentru împrejmuire, gardul viu. Pentru fiecare apartament este obligatoriu a se asigura un loc de parcare.
 
În perimetrul de comerţ-retail, regimul de înălţime maxim admis este de parter+două etaje, cu o înălţime la coamă sau atic de maxim 10 metri, putându-se opta între un acoperiş cu planuri înclinate sau unul tip terasă.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.