Investiţii străine de 5 miliarde euro pe an

 
România va atrage, în perioada 2007-2009, investiţii străine directe ce vor avea o medie de aproximativ cinci miliarde de euro pe an, se arată în raportul asupra competitivităţii din România, realizat de divizia de cercetare a "UniCredit Group", "New Europe Research Network".
 
Antreprenorii străini care desfăşoară operaţiuni în România sunt atraşi în principal de potenţialul pieţei, determinat de cererea locală în creştere – în special în sectorul vânzări cu amănuntul, imobiliar şi al serviciilor financiare – şi de necesitatea de refacere şi dezvoltare a infrastructurii de transport.
 
"Având în vedere perspectivele economice pozitive din anii următori, creşterea rapidă a cererii locale face ca piaţa românească să fie atractivă în mod special pe segmentul retail. Multe companii internaţionale derulează operaţiuni în România, în timp ce altele au planuri de investiţii pe această piaţă în viitorul apropiat", a declarat Fabio Mucci, economist în cadrul "UniCredit Group CEE Research".Studiul arată că pentru viitor perspectivele în privinţa investiţiilor străine directe sunt pozitive, stimulate de aderarea României la Uniunea Europeană la începutul acestui an.
 
Până în prezent România a fost unul din principalii beneficiari ai fondurilor de pre-aderare (circa două miliarde euro în 2004-2006), în perioada 2007-2013 fiind estimate să intre în economia românească sub forma fondurilor structurale şi de coeziune circa 31 miliarde euro.
 
Lansarea marilor proiecte de infrastructură în domeniul transporturilor va constitui un stimul pentru investitorii străini în ceea ce priveşte dezvoltarea regională a României. Există oportunităţi de privatizare a companiilor din sectorul utilităţilor publice (gaze naturale, petrol şi electricitate) anunţate pentru anul 2007, precum şi oportunităţi de achiziţie a pachetelor majoritare de acţiuni în domeniu exploatării sării şi a gazelor naturale, a transportului public, în domeniu serviciilor bancare sau farmaceutice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.