EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,19 RON
(+0.15%)
GBP
5,42 RON
(-0.12%)
CHF
4,18 RON
(-0.11%)
AUD
3,00 RON
(+0.06%)
CAD
3,17 RON
(+0.05%)
BGN
2,43 RON
(-0.14%)
RUB
0,06 RON
(+0.05%)
ZAR
0,30 RON
(+0.53%)
BRL
1,12 RON
(+0.94%)
CNY
0,62 RON
(+0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.25%)

La CET Bacău a fost montată instalaţia de cogenerare cu turbină pe gaz

0
 
Pierderile şi cheltuielile pe care le înregistrează CET Bacău pentru producerea agentului termic vor fi reduse ca urmare a intrării în funcţiune a instalaţiei de cogenerare cu turbină pe gaz.
 
Investiţia, unică în ţară până în acest moment, a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat reprezentanţi ai CET, primarul Romeo Stavarache, directorul general al Unităţii de management de proiect pentru programul guvernamental de termoficare din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, Vasile Munteniţa, directorul general al MW Zander (firma care a realizat investiţia) dr. Gunter Schneider, şeful de proiect Anto Filipovic şi ziarişti din Germania.
 
Investiţia s-a ridicat la valoarea de 9,2 milioane de euro, fără TVA, şi a fost susţinută integral de la bugetul de stat, ca urmare a reducerii subvenţiilor acordate pentru încălzire. Licitaţia pentru instalarea grupului de cogenerare a avut loc în urmă cu doi ani, iar firma MW Zander, selectată pentru acest proiect, s-a angajat să pună în funcţiune instalaţia la 30 iunie 2007. Echipamentele au fost comandate de la firme din Germania, Elveţia şi Statele Unite ale Americii.
 

Grupul de cogenerare va produce, pe lângă agentul termic, şi energie electrică, reuşindu-se astfel eficientizarea sistemului de termoficare. Instalaţia va acoperi, însă, doar 20% din necesarul de căldură pe timp de iarnă şi va asigura integral cantitatea de apă caldă necesară pe întregul an. "Pentru că acest grup nu va rezolva toate problemele din sistem, ne-am propus să realizăm şi al doilea grup de cogenerare, iar acum încercăm să găsim resurse financiare", a afirmat primarul Bacăului, Romeo Stavarache. Edilul a mai spus că strategia de eficientizare a sistemului include şi contorizarea la fiecare abonat, reabilitarea instalaţiei interioare a blocurilor şi a instalaţiilor secundare.
 
Această investiţie nu va conduce, deocamdată, la scăderea valorii facturilor plătite de populaţie, dar ponderea cheltuielilor CET raportată la venituri se va diminua. O schimbare în ceea ce priveşte costurile pe care le plătesc consumatorii se va înregistra începând cu sfârşitul anului 2008, când CET va finaliza distribuţia pe orizontală şi va încheia contracte individuale cu circa 80% dintre consumatori, moment în care populaţia va ajunge să plătească exact ceea ce va consuma.
 
Reprezentantul MAI, Vasile Munteniţa, a precizat, la rândul său, că în perioada următoare administraţiile locale care au depus documentaţii complete pentru reabilitarea sistemelor de termoficare vor beneficia de fonduri în valoare totală de 3,5 miliarde de euro, din credite guvernamentale.
 
“După 2009, sistemele care nu au fost reabilitate şi modernizate nu vor mai primi nici un sprijin de la stat şi vor fi oprite. Din 105 localităţi în care funcţionează sisteme centralizate, 72 au accesat programul, iar 55 au prezentat documentaţii. Dintre acestea, doar 15 au trecut. În cazul Bacăului, a fost aprobată şi strategia pentru grupul doi de cogenerare", a afirmat oficialul guvernamental.
loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.