"Mutaţiile" care se prefigurează în zona centrală a Iaşului

  • Potrivit planurilor urbanistice de detaliu, Ansamblul "Palas" va cuprinde o grădină publică, spaţii pentru agrement, spaţii pentru activităţi comerciale şi culturale, servicii, locuinţe colective, parcări etc
  • Pentru a nu fi afectată vizibilitatea Palatului Culturii, clădirile din apropierea acestuia vor fi sub nivelul esplanadei Palatului, după care nivelul de înălţime va creşte progresiv, cele mai multe imobile urmând să aibă între şase şi nouă etaje
  • Cea mai înaltă clădire va avea 14 etaje şi va fi construită în partea estică, tot în zona respectivă urmând să apară mai multe imobile cu două niveluri, cu destinaţia de spaţii comerciale. În sud-vest, sunt proiectate două hoteluri şi clădiri pentru birouri
 
Consiliul Local Municipal Iaşi a aprobat planurile urbanistice de detaliu ale Ansamblului "Palas", în perioada imediat următoare urmând să fie soluţionate şi celelalte formalităţi necesare demarării lucrărilor de construcţie. Cele trei Planuri Urbanistice de Detaliu (PUD) ale ansamblului "Palas", şi anume Reabilitarea Zonei Estice, Vestice şi Sudice a Zonei Centrale Sud a Iaşului, surprind "mutaţiile" care se prefigurează a avea loc în zona centrală a Iaşului.
 
Ansamblul "Palas" va fi realizat de către SC "Iulius Group" SRL Iaşi, care, la începutul anului 2005, s-a asociat cu Consiliul Local Iaşi în scopul reabilitării din punct de vedere arhitectonic, social şi economic a unei zone de 119.392 mp. Spaţiul cuprins între străzile Palat, Sf. Constantin şi Sf. Lazăr, teren construit şi neconstruit, va suferi o transformare majoră prin realizarea de amenajări multifuncţionale, dezvoltarea unor activităţi comerciale, construcţii şi vânzarea de spaţii locative, structuri edilitare şi comerciale şi baze de agrement. Aportul la asociere al municipalităţii constă în terenul şi construcţiile existente, iar "Iulius Group" se obligă să efectueze lucrări de investiţii, realizate din surse proprii sau atrase, în valoare estimată de circa 165 de milioane de euro.
 
Investitorul va putea demara lucrările după renegocierea contractului de asociere cu CL Iaşi.
 
În cei doi ani şi jumătate care s-au scurs de la iniţierea proiectului, legalitatea, concepţia şi chiar oportunitatea realizării complexului "Palas" au stârnit valuri de discuţii şi procese în justiţie, până a ajuns la forma aprobată cu doar două voturi împotrivă în CL Iaşi. "Vom demara lucrările la toate construcţiile în acelaşi timp. Dorim să realizăm într-un timp cât mai scurt renegocierea contractului, apoi să facem descărcarea arheologică, după care să începem lucrul la clădiri, de preferat în această vară", a declarat Iulian Dascălu, managerul "Iulius Group".
 
Locuinţele din "Palas", construite la jumătate din preţul celorlalte blocuri noi din Iaşi?
 
Ansamblul "Palas" presupune construirea de spaţii comerciale, locuinţe, parcări, spaţii de agrement sau galerii de artă, cu un cost pe metrul pătrat cuprins între 200 şi 1.000 euro. Din totalul suprafeţei de 12 hectare, aproximativ 4,5 hectare de teren, adică 37%,  vor fi amenajate sub formă de parc şi spaţii verzi, la un preţ estimat de aproximativ 9 milioane euro.
 
Suprafeţele construite vor ocupa la sol peste 31% din teren, suprafeţele pietonale şi carosabile au repartizată o cotă de 22%, iar celelalte funcţiuni, precum oglinzi de apă, patinoar, scenă de teatru şi grădini, vor deţine 10% din total. Realizarea a 2.500 locuri de parcare subterană, va costa în jur de 33 milioane euro.
 
Interesant se arată a fi sectorul locuinţelor colective ce va însuma peste 70.000 metri pătraţi, pentru care arhitecţii au declarat un preţ de construcţie de 500 euro metrul pătrat (peste 35 milioane euro per total). Acest cost de construire se ridică la jumătate din valoarea pe metrul pătrat cu care se vând apartamentele din noile cartiere rezidenţiale ieşene.
 
"Sunt împotriva acestui proiect, pentru că locuinţele ar trebui construite la marginea oraşului, nu în centru", a interpelat consilierul PNL Radu Botez, care, drept dovadă, a votat împotriva aprobării celor trei PUZ-uri, alături de colegul său de Alianţă, Tiberiu Brăilean.
 

Galeriile de artă vor fi "sculptate" la 1.000 euro metrul pătrat
 
Cele mai scumpe se arată a fi galerile de artă, a căror construire este estimată la 1.000 euro pentru fiecare dintre cei peste 1.000 metri pătraţi amenajaţi. Pe locul doi sunt situate două hoteluri cu o suprafaţă totală de peste 15.000 mp, care vor fi ridicate la nivel de 4, respectiv 5 stele, contra unei sume ce va depăşi 10 milioane euro. Spaţiile comerciale vor ocupa 41.500 mp (16% din suprafaţa construită), în timp ce alţi 13.500 mp sunt destinaţi spaţiilor cu funcţionalitate de birouri.  
 
Reamenajarea Teatrului de Vară, cu gradenele în amfiteatru şi scena aferentă care se vor întinde pe o arie de peste 3.000 mp, este estimată la aproximativ 1 milion euro. Patinoarul în aer liber, împreună cu clădirea anexă, are alocaţi 15.000 mp, pentru această funcţiune fiind prevăzută o "gaură" în buzunarul (sau contul) investitorului de 600.000 euro.
 
"În ceea ce priveşte arhitectura ansamblului, ea propune elemente late modern, caracterizate prin reactualizarea principiilor clasice ale modernismului de la mijlocul secolului XX, o tendinţă actuală în peisajul arhitecturii universale. Morfologia elementelor arhitecturale propuse este compusă din volume cu geometrie simplă, clară, animată de relaţii plin-gol, având ca textură placaje diferite sau zone vitrate tip cortină. Gama de culori este restrânsă, rezultatul fiind o arhitectură reţinută, animată de prezenţa oamenilor şi agrementată de multitudinea spaţiilor verzi, inclusiv pe majoritatea teraselor construcţiilor",
a descris arhitectul Mihai Drişcu, şeful de proiect ce a coordonat echipa de specialişti care au lucrat la realizarea celor trei PUD-uri.
 
Renegocierea contractului de asociere cu "Iulius Group", sub lupa consilierilor Alianţei
 
Dacă totul va decurge normal, proiectul ar trebui să fie gata peste trei ani.
Cu toate acestea, realizarea planurilor tehnice de arhitectură, la fel ca şi lucrările propriu-zise, nu pot fi demarate până când nu se clarifică lucrurile în ceea ce priveşte proprietatea terenului pe care se va afla ansamblul rezidenţial.
 
"Deocamdată ne exprimăm acordul de principiu în privinţa unui schimb de terenuri. Conform documentelor anexate la proiectul de hotărâre, terenul de 345 mp, aparţinând firmei deţinute de Constantin Rădeanu se află în perimetrul destinat proiectului Palas. Urmează, însă, o evaluare şi abia apoi se va realiza un schimb de terenuri, echivalent în valoare cu terenul firmei", a declarat primarul Iaşului, Gheorghe Nichita.
 
De asemenea, demararea lucrărilor este condiţionată şi de renegocierea contractului de asociere. "Vom analiza în perioada imediat următoare modalităţile de schimbare a contractului şi va trebui să luăm în calcul faptul că investiţia avea iniţial o valoare de 50 milioane de euro, iar acum se cifrează la 160 milioane de euro", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.
 
Acesta a mai precizat că municipalitatea va fi sprijinită în renegocierea contractului de către firma de avocatură "Boştină şi Asociaţii", forma finală a contractului urmând a fi supusă din nou aprobării Consiliului Local.
 
Conform acordului în vigoare, în urma asocierii investitorului privat cu Consiliul Local, municipalitatea ieşeană urma să primească nu mai puţin de 105.000 euro pe an drept redevenţă.  Suma a fost considerată derizorie atât de unii consilieri locali, cât şi de unii investitori în sectorul imobiliar ieşean, acuzaţiile la adresa Executivului Primăriei Iaşi formulate pe această temă determinând administraţia locală să solicite o renegociere a contractului.
 
Potrivit declaraţiilor consilierilor PNL şi PD, care au ameninţat că vor urmări cu mare atenţie negocierile, bugetul local ar trebui să câştige de patru-cinci ori mai mult de pe urma asocierii cu omul de afaceri Iulian Dascălu.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.