Numai 23 de abatoare avicole ar putea exporta în UE

 
Un număr de 23 de abatoare avicole ar putea exporta în ţările Uniunii Europene, din luna aprilie, carne şi produse din carne de pasăre, în condiţiile în care la ora actuală doar şapte abatoare sunt acreditate pentru export, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.
 
"Cu toate acestea nu suntem preocupaţi la ora actuală decât de asigurarea consumului pe piaţa internă, către export plecând cantităţi foarte mici de specialităţi deoarece au valoare adăugată mare", a precizat Van. Potrivit preşedintelului UCPR, integrarea României în UE a redus importurile masive de carne de pasăre din Brazilia şi SUA la preţuri de dumping. "La ora actuală avem importuri doar din Brazilia, dar în cantităţi mai mici decât anul trecut pentru că provin numai din abatoare agreate de UE. Nici importurile din ţările membre nu ne-au creat probleme după integrarea în UE", a explicat Van.
 
Acesta a precizat că numai în cazul în care va veni carne mai ieftină din ţările UE crescătorii autohtoni vor lua în calcul exportul pe piaţa europeană pentru echilibrarea balanţei comerciale cu UE. Potrivit preşedintelui UCPR, România are la ora actuală cele mai bune programe de biosecuritate din Europa datorită investiţiilor făcute în ultimii ani. Numai pentru perioada 2006-2007 au fost anunţate investiţii de 170 milioane euro, în sectorul avicol, în condiţiile în care în anii 2002-2005, acest volum a depăşit 115 milioane euro.
 
Sectorul avicol din România asigură peste 30.000 de locuri de muncă în activităţile avicole directe şi alte 100.000 de locuri de muncă în activităţile conexe. Cifra de afaceri cumulată a celor 100 de membri UCPR a fost de aproximativ 700 milioane euro, în 2005.
 
Din punctul de vedere al performanţelor de producţie, creşterea industrială a puilor de carne din România se situează pe locul patru în lume, fiind devansată doar de Olanda, Australia şi Germania.
 
Producţia de carne de pasăre în viu, realizată de societăţile din evidenţa UCPR, a fost de 235.500 tone, din care au rezultat aproximativ 183.000 tone carne tăiată (un randament de 78%).
 
În primele şase luni ale anului 2006, producţia de car-ne de pasăre în viu a crescut cu 9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 99.170 tone la 108.900 tone.
 
De asemenea, producţia de ouă de consum în anul 2005 a fost de 1,166 miliarde ouă, iar pe primele 6 luni ale lui 2006 de 558,51 milioane ouă.
 
UCPR este o asociaţie cu caracter profesional, autonomă şi fără scop lucrativ, constituită în 1993. La ora actuală numără 100 de membri, din care 75 societăţi avicole şi 25 membri neavicultori. Membrii UCPR deţin 90% din totalul producţiei de carne de pasăre realizată în sistem industrial în România şi 80% din totalul producţiei ouălor de consum.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.