Parcul Tehnologic „Tehnopolis” şi-a atins obiectivele în avans

 
La 18 luni după darea în exploatare, Parcul Tehnologic "Tehnopolis" din Iaşi şi-a atins obiectivele impuse de Comisia Europeană şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării pentru primii trei ani. "O condiţie era ca în termen de trei ani să fie ocupată minim 75% din suprafaţa construită a Parcului Tehnologic. În acest moment, Tehnopolis este ocupat în proporţie de 92%, de către firme care funcţionează sau au încheiat deja contracte de închiriere pentru spaţii.
 
O altă condiţie este ca la finalul primilor trei ani să fie create acolo 400 de noi locuri de muncă. În prezent, în Tehnopolis lucrează 239 de persoane, din care 200 sunt tineri absolvenţi. Obiectivele stabilite de Comisia Europeană prevăd angajarea, în trei ani, a 300 de tineri absolvenţi", a afirmat primarul Iaşului, Gheorghe Nichita, cu ocazia unui scurt bilanţ al activităţii de la Parcul Tehnologic.
 
"Tehnopolis", cea mai mare investiţie realizată la Iaşi în ultimii 15 ani, a fost inaugurat în luna iunie a anului 2005. Lucrările la acest obiectiv au început în februarie 2003 şi au costat 7,58 milioane de euro, din care 4,76 milioane de euro reprezintă finanţarea nerambursabilă oferită de Uniunea Europeană, prin intermediul Programului Phare, 1,58 milioane de euro provin din Fondul Naţional de Preaderare, diferenţa fiind asigurată de autorităţile locale: Primăria şi Consiliul Judeţean.
 
Inaugurarea oficială din 2005 a consfinţit, de fapt, finalizarea primei etape a "Tehnopolis", respectiv a lucrărilor la "Nucleus" (sediul administrativ al parcului) şi "Duplex", clădire în care îşi desfăşoară activitatea firmele selecţionate pentru această fază. În următoarele două etape, care se vor derulă pe parcursul a 10-12 ani, terenul "Tehnopolis" va fi pus la dispoziţia investitorilor străini şi autohtoni, care vor beneficia de un întreg pachet de facilităţi. În acest moment, parcul ieşean se întinde pe 5,5 ha, cu posibilitatea de extindere până la 11 ha.
 
"Tehnopolis" se adresează cu precădere firmelor din sectorul cercetării şi producţiei, în special celor de consultanţă, IT, audio-video şi biotehnologie, activitatea Parcului Tehnologic fiind structurată pe patru mari direcţii funcţionale: tehnologia informaţiei, industria audio-vizualului, biotehnologii şi industrie alimentară.
 
Activitatea Parcului Tehnologic este gestionată de către SC "Tehnopolis" SRL Iaşi, societate constituită în anul 2004 şi al cărei capital social este deţinut în proporţii egale de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Local Municipal Iaşi. Aceste două instituţii vor ceda o cotă de 20% din cadrul Consiliului de Conducere al Parcului Tehnologic către cele patru universităţi de stat ieşene, în încercarea de a atrage mediul universitar în procesul de luare a deciziilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.