Pe 600 de agenţi economici "îi paşte" taxa de stoc excedentar de produse agricole

 
600 de operatori economici din industria alimentară au declarat că deţin stocuri de produse agricole la data de 16 martie 2007, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Din total, circa 200 de operatori activează în sectorul zahăr şi produse zaharoase şi 400 în sectorul agroalimentar.
 
"La ora actuală rezultatele au o marjă mare de eroare întrucât s-a constatat că există diferenţe între declaraţiile în scris ale operatorilor şi cele transmise în format electronic, conform obligaţiilor impuse acestora în OUG 124/2006. După prelucrarea acestor date s-au costatat discrepanţe în cifrele declarate de operatori", a declarat şeful biroului de presă al APIA, Daniela Carataş.
 
Cantităţile declarate de operatori sunt confidenţiale şi se transmit Comisiei Europene care va lua decizia de acordare de stocuri excendare României.
 
Stocurile de zahăr au termen de graţie până la 30 aprilie 2008
 
Confrom OUG 124/2006, taxa de stoc excedentar de produse agricole se constituie venit la bugetul naţional şi se stabileşte per tona de produs, fiind egală cu diferenţa dintre taxa vamală de import aplicabilă în Uniunea Europeană la 31 decembrie 2006 şi taxa vamală de import aplicabilă în România la aceeaşi dată, diferenţă la care se aplică o majorare de 20%.
 
Operatorilor economici din sectorul zahărului li se oferă posibilitatea eliminării de pe piaţă a cantităţilor excedentare până la 30 aprilie 2008, prin metodele prevăzute de reglementările Comisiei Europene precum export fără restituţii, transformare în biocarburant sau denaturare pentru utilizare în hrana animalelor.
 

Obligaţiile de plată ale operatorilor economici sunt aferente cantităţilor excedentare neeliminate de pe piaţă şi se ridică la 500 euro/tona de zahăr.
 
APIA va stabili valoarea garanţiei de eliminare de pe piaţă
 
Conform OUG/2006, operatorii au avut obligaţia de a declara stocurile până la data 15 martie 2007, la sucursalele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură din judeţul în care îşi au domiciliul fiscal, dacă deţineau la data de 1 ianuarie 2007 peste 10 tone de zahăr/sau echivalent zahăr încorporat în produse zaharoase, peste 3 tone izoglucoză şi peste 2 tone fructoză.
 
Declaraţiile cuprind informaţii privind stocurile la data de 1 ianuarie a anilor 2003, 2004, 2005, 2006 şi 2007 şi cantităţile produse, procesate şi vândute în aceşti ani.
 
Până la data de 13 iulie 2007, APIA va transmite operatorilor economici deciziile privind stabilirea cantităţii excedentare de zahăr şi a valorii garanţiei de eliminare de pe piaţă. În termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, operatorii economici în cauză sunt obligaţi să constituie garanţiile de eliminare de pe piaţă, a căror restituire se face în termen de 30 de zile de la data furnizării documentelor doveditoare a eliminării de pe piaţă.
 
În ceea ce priveşte produsele agricole, declaraţiile operatorilor au fost transmise doar în situaţia în care stocul deţinut la 1 ianuarie 2007 a depăşit o anumită cantitate specifică fiecărui produs.
Declaraţiile includ informaţii privind nivelul stocurilor la 1 ianuarie 2007, comparativ cu media stocurilor la aceeaşi dată în 2005 şi 2006.
 
Stocul excedentar reprezintă cantitatea deţinută la 1 ianuarie 2007 care depăşeşte cu mai mult de 10% media stocurilor la aceeaşi dată în ultimii trei ani în cazul zahărului şi în ultimii doi ani în cazul produselor agricole. Vor fi luate în considerare anumite circumstanţe care au condus la constituirea stocului la 1 ianuarie 2007. Operatorii economici care nu transmit declaraţii de stoc sau transmit date nereale, conform OUG 126/ 2006, sunt amendaţi cu sume cuprinse între 10.000 şi 100.000 lei.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.