Peste 7 milioane RON pentru consolidarea sediului Primăriei Iaşi

 
Reprezentanţii municipalităţii ieşene au depus la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului proiectul de consolidare a sediului Primăriei, clădire cunoscută sub numele de Palatul Roznovanu.
 
"În cadrul programului guvernamental pentru reabilitarea unor obiective de interes local, consolidarea sediului Primăriei Iaşi beneficiază în acest an de o alocaţie de 4,7 milioane RON. De asemenea, în bu-getul local a mai fost prevăzută o sumă de 2,4 milioane RON, pentru finanţarea lucrărilor de refacere a arhitecturii clădirii", a afirmat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Iaşi.
 
El a mai anunţat că pentru încredinţarea lucrărilor de consolidare a imobilului, Guvernul va susţine o licitaţie în data de 28 martie, firmele participante având obligaţia să implementeze şi tehnologii moderne în vederea reducerii riscului seismic. Până de curând, îşi manifestaseră intenţia de a participa la această licitaţie şase companii, din care două din Statele Unite ale Americii şi câte una din Germania, Noua Zeelandă, Armenia şi România.
 
Sediul Primăriei municipiului Iaşi are o valoare istorică deosebită. Clădirea a fost construită la finalul secolului al XVIII-lea şi a fost restaurată între anii 1830-1833, de către arhitectul Johan Freywald, cel care a proiectat şi Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
 
Până în 1891, când a fost vândut statului, imobilul a fost reşedinţa fa-miliei Rosetti-Roznovanu, cea mai influentă familie din politica Moldovei acelor vremuri. Aici s-a stabilit, între anii 1829-1831 întreaga diplomaţie rusă, în perioada Regulamentului Organic, iar după cumpărarea de către stat, clădirea a fost folosită ca reşedinţă temporară a familiei regale, o parte din spaţiu fiind alocată autorităţilor locale.
 
În timpul primului război mondial, Palatul Roznovanu a găzduit întreaga conducere politică a ţării, aflată în refugiu. În 1944, imobilul a devenit sediul Comitetului Orăşenesc de Partid, iar din 1970 este sediu al Primăriei Iaşului. Necesitatea refacerii şi consolidării imobilului s-a evidenţiat în urmă cu mai mulţi ani, când specialiştii au decis că structura de rezistenţă a acestuia are nevoie urgentă de intervenţii.
 
După mai multe tentative de a obţine fondurile necesare din partea unor instituţii internaţionale care finanţează astfel de lucrări, Palatul Roznovanu a fost inclus pe lista monumentelor istorice şi a clădirilor de patrimoniu care vor beneficia de finanţare guvernamentală pentru reabilitare. Potrivit evaluărilor existente, pentru executarea lucrărilor de consolidare şi reabilitare a Palatului Roznovanu sunt necesare circa 1,6 milioane de dolari.
 
În această sumă nu intră costurile refacerii elementelor de arhitectură, a stucaturilor şi decoraţiunilor sculpturale ce înfrumuseţează clădirea, în cazul în care acestea vor fi afectate de lucrările de consolidare. Finanţarea guvernamentală va acoperi cheltuielile necesare refacerii acoperişului, a faţadei şi a structurii de rezistenţă, alte eventuale costuri intrând în sarcina autorităţilor locale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.