Prima fermă ecologică din Iaşi şi-a început activitatea

 
Primul proiect de investiţie într-o fermă ecologică de pe raza judeţului Iaşi a fost materializat în comuna Popricani, întreprinzătorul fiind chiar preotul comunei, Alexandru Argatu. După cum au anunţat oficialii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iaşi, unitatea agricolă a primit deja avizul de funcţionare, dar va mai trece o perioadă până când produsele ecologice de la Popricani vor ieşi pe piaţă.
 
Ferma preotului de la Popricani se întinde pe 50 de hectare, acesta fiind terenul parohiei. El a mărturisit că a avut noroc, pentru că solul este foarte fertil, fiind situat lângă fostul IAS Popricani, tot gunoiul de la animalele acesteia fiind dus pe pământul parohiei. Prima "cărămidă" pusă la te-melia acestui proiect a fost achiziţionarea, în urmă cu circa trei ani, a unui tractor. Acum, investitorul are în plan ca, în perioada următoare, să îşi doteze ferma cu toate utilajele necesare lucrării pământului.
 
De asemenea, o componentă esenţială a investiţiei este modul de fertilizare a solului, prin utilizarea doar a îngrăşămintelor naturale. Fermierul nu şi-a făcut încă un plan de afaceri foarte precis, cu atât mai mult cu cât nu s-a decis încă asupra culturilor pe care le va cultiva, deoarece nici o firmă din Iaşi nu deţine o linie tehnologică de procesare a produselor ecologice. În absenţa acesteia, fermierul s-ar putea vedea nevoit să-şi comercializeze recolta ca pe o marfă obişnuită.
 

Preotul Argatu intenţionează să ceară ajutorul specialiştilor de la DADR, de unde are promisiunea că i se vor oferi idei despre ce ar putea cultiva şi cum ar putea realiza rotaţia culturilor, dar şi despre posibilităţile de valorificare a recoltei.
 
După cum au explicat responsabilii din agricultura ieşeană, regulile şi principiile obţinerii de produse ecologice sunt deosebit de stricte, vizând aspecte de la normele pe care trebuie să le îndeplinească solul şi până la calitatea produsului finit.
 
Astfel, stagiul de pregătire a pământului durează doi ani, după care recolta şi mostre din sol vor fi supuse analizei, urmând a fi eliberat un certificat de produs ecologic, dacă sunt îndeplinite normele cerute.
 
Abia ulterior fermierul îşi va putea valorifica recolta pe piaţă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.