Program investiţional de peste16 milioane euro la "Avicola" Iaşi

 
În luna mai vor demara lucrările de realizare a unei fabrici de biogaz la SC "Avicola" SA Iaşi, această investiţie fiind primul obiectiv al unui program de modernizare a societăţii ieşene estimat la o valoare de peste 16 milioane de euro, pentru următorii doi ani. Sursele de finanţare vor consta atât din fonduri proprii sau împrumuturi, cât şi din fonduri structurale, fiind pregătite deja dosarele care vor fi depuse pentru obţinerea de finanţări europene.
 
Astfel, pentru asigurarea a o parte din fondurile necesare, în recenta Adunare Gene-rală Extraordinară a Acţio-narilor de la SC "Avicola" SA Iaşi, s-a hotărât contractarea în tranşe a unor credite bancare în valoare totală de şase milioane de euro, de la sucursala ieşeană a Raiffeisen Bank sau de la alte instituţii bancare. Rambursarea acestor credite va fi garantată cu ipotecă asupra activelor societăţii, gaj asupra unor bunuri mobile sau depozit colateral.
 
Acţionarul majoritar al "Avicola" Iaşi este finanţatorul echipei de fotbal Steaua Bucureşti, George Becali, care deţine 68% din capitalul social al unităţii.
 
Reprezentantul acestuia în AGEA, avocatul Cătălin Ciubotă, afirmase într-o declaraţie anterioară şedinţei că "domnul Becali intenţionează să modernizeze total societatea şi să o aducă la standardele Uniunii Europene.
 
Creditul respectiv va fi utilizat pentru modernizarea abatorului existent, a fermelor, pentru achiziţionarea unor echipamente de ultimă generaţie din Belgia şi Olanda, dar şi pentru construirea unei fabrici de biogaz şi, eventual, pentru construirea unui nou abator". Fabrica de biogaz, investiţie care va demara în luna mai şi va fi finalizată în noiembrie a.c., va avea rolul de a produce energie electrică şi termică prin prelucrarea dejecţiilor produse de păsările crescute în fermele societăţii.

 
Unitatea va fi amplasată pe un teren al societăţii din localitatea Războieni, costurile investiţiei fiind apreciate la două milioane de euro.
Instalaţiile vor avea o capacitate de ardere a 15.000 de tone de deşeuri anual, producând 459 kw/h.
 
Prin înfiinţarea acestei fabrici, "Avicola" ar putea economisi anual 1,7 milioane RON, atât prin utilizarea energiei electrice astfel obţinute, cât şi ca urmare a eliminării costurilor de transport şi ardere a deşeurilor, potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului de Administraţie al societăţii, Corneliu Roşu. Energia electrică şi termică produsă va fi utilizată pentru încălzirea şi iluminarea halelor din apropierea viitoarei fabrici de biogaz. În plus, prin darea în folosinţă a acestei investiţii, "Avicola" îşi va rezolva şi o mare parte din problemele de mediu.
 
Societatea "Avicola" SA Iaşi este specializată în creşterea păsărilor pentru carne şi ouă, industrializarea cărnii de pasăre, producerea de nutreţuri combinate, prelucrarea cărnii de pasăre, operaţiuni de achiziţie a cerealelor pentru producerea furajelor.
 
În cursul anului trecut, societatea a realizat o cifră de afaceri de peste 33,5 milioane RON, rezultatele preliminate indicând posibilitatea contabilizării unui profit brut de peste 1,7 milioane RON. George Becali a obţinut controlul asupra "Avicola" Iaşi în aprilie 2004, când a preluat 52,669% din acţiuni de la SC "Koala Senior" SRL, din Comăneşti, judeţul Bacău.
 
La finele anului 2004, graţie unui aport în numerar de 4,46 milioane RON la majorarea capitalului social, el a mai obţinut 16% din acţiuni, deţinând în acest moment 68,09% din "Avicola", în timp ce în posesia Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului se mai află 20,47% din titluri, alţi acţionari fiind SIF Moldova, cu 7,22%, precum şi o serie de persoane fizice (4,04%) şi juridice (0,15%).
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.