EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Secţia Mecanică a "Terom" se transformă în sală de spectacole

0
 
O hală a secţiei Mecanică a SC "Terom" SA Iaşi este pe punctul de a se transforma într-o veritabilă sală de teatru, aici urmând a fi pus în scenă spectacolul "Baia", de Maiakovski, în regia ieşeanului Ovidiu Lazăr. "Teatrul Naţional din Iaşi se confruntă cu o acută lipsă de spaţii de repetiţii şi de spectacole, din cauza lucrărilor de reabilitare a clădirii, astfel încât am considerat de datoria noastră să răspundem afirmativ solicitării regizorului şi a conducerii Teatrului, de a le pune la dispoziţie o sală pentru montarea unui spectacol.
 
Am ales o hală din Secţia Mecanică a societăţii, pe care actorii o vor utiliza în această stagiune", ne-a declarat directorul general al SC "Terom" SA Iaşi, Valeriu Scutaru. El a mai afirmat că regizorul şi-a format deja o viziune despre cum va exploata spaţiul, iar în scurt timp actorii vor începe repetiţiile într-o sală de consiliu a societăţii. Premiera spectacolului este programată pentru luna mai. O necunoscută o reprezintă data la care se va declanşa procedura de lichidare a "Terom", moment în care hala-sală de teatru a societăţii va fi vândută.
 
Hala respectivă oferă un spaţiu generos necesar desfăşurării viziunii regizorale a lui Ovidiu Lazăr, este plină de strunguri, poduri rulante, instalaţii aflate pe punctul de a fi dezafectate. În plus, cei zece salariaţi ai "Terom" care lucrează acolo urmează a fi distribuiţi în spectacol, pe post de figuranţi, sau vor ajuta la manevrarea instalaţiilor în timpul repetiţiilor şi al reprezentaţiilor, vor explica actorilor norme de protecţie a muncii etc.
 

Transportul spectatorilor de la clădirea Teatrului la "Terom" se va face cu autobuze vechi, ce urmează a fi casate, publicul fiind îndrumat de actori-oameni ai muncii echipaţi corespunzător, la fel ca în excursiile sindicale de altădată. Hala permite amenajarea scenei şi a unui spaţiu pentru circa 200 de scaune destinate publicului.
 
Dincolo de provocarea pe care o reprezintă pentru regizor locaţia aleasă pentru montarea piesei, acest spectacol poate fi considerat emblematic pentru destinul "Terom". Dintr-o societate considerată printre cele mai mari din ţară, în jurul căreia s-au dezvoltat o serie de ansambluri de blocuri muncitoreşti, combinatul ieşean a ajuns un obiectiv numai bun de lichidat.
 
Piesa "Baia" face o incursiune în plin regim comunist, cu personaje care propovăduiesc munca, fără a face însă nimic personal, care împing societatea comunistă până în anul 2030 ş.a.m.d. Piesa a fost scrisă, se crede că la comandă, de Maiakovski în cel de-al doilea deceniu al secolului XX, fiind considerată o odă adusă sistemului comunist.
 
Datorită accentelor ironice, însă, a personajelor bine conturate, a situaţiilor dramatice care duc la farsă tragică, rezultatul a fost unul deosebit de complex, iar relaţiile dintre personaje au capacitatea de a reface şi atmosfera standard a României din perioada comunistă.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.