Spitalul Regional de Urgenţe, la doi paşi de prima săpătură

  • Noul spital va cuprinde două niveluri subterane, parter şi patru etaje, şi va avea o capacitate totală de 750 de paturi
 
Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi, Mihnea Hurmuzache, a declarat că a primit studiul de fezabilitate de la Bucureşti, astfel încât proiectul construirii Spitalului Regional de Urgenţe Iaşi a ajuns în faza preliminară începerii lucrărilor, etapă în care are loc aprofundarea documentaţiei tehnice.
 
"Faptul că până acum au fost respectate termenele stabilite pentru finalizarea fazelor acestui proiect ne dă încredere că lucrările de construcţie vor începe în curând şi obiectivul se va finaliza până la sfârşitul anului 2008", a menţionat Mihnea Hurmuzache.
 
Potrivit şefului ASP Iaşi, în luna aprilie urmează să înceapă proiectarea spitalului, iar la finalul primului se-mestru al acestui an să fie organizată licitaţia pentru desemnarea executantului lucrărilor de construcţie.
 
Pentru ridicarea acestui obiectiv, municipalitatea ieşeană a pus la dispoziţie un teren de opt hectare, situat pe malul râului Bahlui, în zona Cicoarei, la intrarea în Iaşi dinspre localitatea Leţcani, în vecinătatea traseului viitoarei şosele de centură a Iaşului.

 
După terminarea construcţiei, noua clădire şi terenul vor reveni în administrarea Consiliului Local. Primăria Iaşi va mai avea obligaţia de a întocmi documentaţiile de urbanism şi studiile topografice, precum şi de a racorda viitorul spital la reţelele de utilităţi şi căile de acces. În prezent, singura cale de acces este asigurată de strada Cicoarei, care va trebui complet reabilitată, deoarece este impracticabilă mai ales pentru utilajele grele care ar urma să fie folosite la construirea spitalului.
 
De asemenea, lucrările la spital s-ar putea desfăşura în acelaşi timp cu cele ale şoselei de centură şi cu eforturile de regularizare a malurilor râului Bahlui, astfel încât zona respectivă să-şi schimbe complet aspectul în următorul an.
 
Construirea unui Spital Regional de Urgenţe la Iaşi face parte din planurile Ministerului Sănătăţii de a realiza opt astfel de obiective la nivel naţional.
 
Conform informaţiilor existente, costurile realizării noului spital de la Iaşi s-ar putea ridica la 50 de milioane de euro, sumă provenind dintr-un împrumut contractat cu Banca Mondială, în această valoare fiind incluse şi costurile dotărilor. Potrivit planurilor primite la Iaşi, noul spital va cuprinde două niveluri subterane, parter şi patru etaje, şi va avea o capacitate totală de 750 de paturi.
 
Printre altele, proiectul prevede şi amenajarea unui spaţiu necesar aterizării şi decolării elicopterelor. Spitalul Regional de Urgenţe Iaşi va dispune de toate specialităţile necesare în tratarea urgenţelor medicale, urmând să preia toate cazurile urgente care vor depăşi competenţa altor centre medicale din Moldova.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.