EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Valea Trotuşului dă semne de revenire economică

0
  • Un proiect de anvergură prevede investiţii în întreg bazinul hidrografic al Trotuşului, urmând să se pună la punct sisteme de alimentare cu apă, de canalizare, staţii de epurare şi tratare a apei
 
În primele două luni ale acestui an, la Oficiul Registrul Comerţului din Bacău au fost înregistrate 518 noi firme, cele mai multe dintre acestea în zona Oneşti-Comăneşti.
 
Cele mai multe dintre aceste noi afaceri sunt organizate sub formă de societăţi cu răspundere limitată – 410 SRL-uri, cu aproape 25% mai multe decât în perioada corespunzătoare a anului trecut, când se înregistraseră 331 de SRL-uri. În ianuarie şi februarie a.c. în judeţul Bacău s-au mai înregistat două societăţi pe acţiuni şi 106 societăţi familiale (AF) sau persoane fizice autorizate (PF). Astfel, numărul total de afaceri înregistrate în Bacău a ajuns la 28.653.
 
Conform datelor ORC, numărul firmelor active a scăzut cu 1.700 faţă de anul trecut, deoarece multe dintre ele au fost desfiinţate ori s-au dizolvat ca urmare a demersurilor juridice făcute, conform procedurilor legale, de către Oficiul Registrului Comerţului.
 
Mai mult, alte 1.800 de firme se pregătesc să împărtăşească aceeaşi soartă, deoarece administratorii lor nu au depus situaţiile financiare pe anul 2005.
 
Din lista de 1.800 societăţi pe care ORC a înaintat-o Tribunalului Bacău, doar 60 de firme au trimis situaţiile financiare solicitate până la termenul limită stabilit de Registrul Comerţului în acest sens, în cazul lor urmând a se renunţa la procedura de dizolvare.

 
Revitalizare alimentată printr-un proiect în valoare de peste 175 milioane euro
 
Numărul noilor societăţi comerciale înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului Bacău de la începutul anului oferă speranţe în revitalizarea economiei din Valea Trotuşului. Oficialii de la Registru au sesizat o creştere semnificativă a SRL-urilor înregistrate în zona Oneşti-Comăneşti, ceea ce înseamnă că micii întreprinzători încearcă să-şi revină după avalanşa de falimente din ultima perioadă. În zona defavorizată Comăneşti s-a observat anul trecut dispariţia unui număr important de firme, situaţie generată în principal de căderea cursului valutar, ceea ce a defavorizat societăţile care valorificau masa lemnoasă.
 
Acestea exportau 80-90% din producţie, iar scăderea cursului euro/leu le-a provocat pierderi imense. În anii anteriori, multe alte firme au dat faliment din cauza pierderilor provocate de calamităţile naturale înregistrate în zona montană.
 
Valea Trotuşului ar putea să renască şi ca urmare a unei finanţări europene în valoare de circa 175 de milioane de euro. Francezii de la "Beture-Cerec" au finalizat de curând studiul de fezabilitate realizat pe bazinul hidrografic al râului Trotuş, deşi această lucrare trebuia predată în urmă cu cinci luni. Realizarea acestui studiu face parte dintr-un proiect mai amplu privind revitalizarea Văii Trotuşului şi a costat 450.000 de euro, din care judeţul Bacău a contribuit cu 90.000 de euro, diferenţa fiind asigurată de Guvernul de la Paris.
 
Documentul urmează a fi depus la Ministerul Mediului, pentru obţinerea unei finanţări europene pe acest segment. Proiectul vizează realizarea de investiţii în valoare totală de peste 175 de milioane de euro, până în anul 2028, urmărind ca în întreg bazinul hidrografic al Trotuşului să se pună la punct sisteme de alimentare cu apă, de canalizare, staţii de epurare şi tratare a apei.
 
De acest proiect ar urma să beneficieze 51 de localităţi de pe Valea Trotuşului, din judeţul Bacău, dar şi mici comunităţi din Neamţ, Vrancea, Covasna şi Harghita, numărul total al beneficiarilor ridicându-se la circa 300.000 de persoane. Prima etapă de finanţare a programului ar urma să se desfăşoare în perioada 2008-2013, interval pentru care sunt planificate investiţii în sumă de 54,65 milioane euro, a doua etapă se întinde până în 2021, când valoarea investiţiilor se va majora cu 60 de milioane de euro, iar lucrările din a treia fază, programată pentru perioada 2022-2028, completează necesarul investiţional cu alte 61 de milioane de euro.
loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.