EUR
4,81 RON
(+0.02%)
USD
4,43 RON
(+0.24%)
GBP
5,72 RON
(+0.7%)
CHF
4,53 RON
(+0.1%)
BGN
2,46 RON
(-0.12%)
BYN
1,98 RON
(+0.2%)
CAD
3,33 RON
(+0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.05%)
AUD
2,91 RON
(+0.63%)
JPY
0,04 RON
(+0.41%)
CZK
0,19 RON
(+0.54%)
INR
0,06 RON
(+0.13%)

 

„Nu este prea târziu pentru a le arăta din nou uşa”

  • România şi Bulgaria au fost avertizate de Comisia Europeană să facă mai multe pentru a combate corupţia şi crima organizată, însă unii comentatori germani se întreabă dacă nu cumva cele două ţări au fost admise prea devreme şi dacă poate nu este prea târziu pentru a le arăta din nou uşa, scrie revista germană "Der Spiegel" în ediţia sa în limba engleză
 
Uniunea Europeană a dat o lovitură zdravănă peste mână României şi Bulgariei, declarând că aceste două ţări nu au făcut destul pentru a combate corupţia şi crima organizată după ce au aderat la UE, în ianuarie 2007.
 
În momentul în care anunţa rezultatele raportului asupra progreselor făcute de cele două ţări, comisarul european Franco Frattini le-a avertizat să nu se cantoneze în autosuficienţă, dar a renunţat să le lovească cu sancţiuni. El afirma că nu este interesat să facă un joc al acuzaţiilor şi să pedepsească aceste ţări la atât de puţină vreme de la aderarea lor la UE.
 
Comisarul a lăudat cele două ţări balcanice pentru efortul lor veritabil de a aborda problemele legate de reforma justiţiei şi de corupţia la nivel înalt.
Un singur an de graţie, după care "se taie macaroana"

Comisia le mai acordă însă celor două ţări doar un singur an pentru a-şi revizui atitudinea, în caz contrar putând să fie impuse din iunie 2008 aşa numitele clauze de salvgardare. Prin acestea, una sau ambele ţări ar urma să fie excluse de la participarea la elaborarea politicilor europene în materie de justiţie şi afaceri interne, până în momentul în care îndeplinesc standardele UE, ele putând risca inclusiv lipsirea de ajutorul economic de la Bruxelles.
 
Comentatorii germani examinează avantajele şi dezavantajele în ce priveşte încurajarea reformei, oferind perspectiva aderării, în timp ce unele ziare au început deja să evalueze rezultatele celor şase luni de preşedinţie germană a UE.
 
Ziarul de centru stânga "Sueddeutsche Zeitung" scrie: "Nimic nu a accelerat mai mult procesul de reformă din Europa Centrală şi de Est aşa cum a făcut-o perspectiva aderării la UE. Extinderea conţine în ea o putere magică, care dispare imediat după aderare, moment în care zelul reformator al guvernelor respective slăbeşte.
 
Întreaga Uniune Europeană are însă de suportat consecinţele… ca şi în actualul caz al României şi Bulgariei.  Până acum, regula a fost aceea că odată devenit membru rămâi pentru totdeauna membru. Ar fi însă mai bine dacă s-ar putea arăta uşa acelor ţări care nu respectă toate regulile, în acest caz puterea magică exercitată de calitatea de membru putând funcţiona şi după aderare".
 
Ziarul "Financial Times Deutschland" scria: "Acesta este un exemplu trist de cum o extindere făcută de mântuială a favorizat populiştii şi demagogii… România şi Bulgaria au probleme extrem de mari în a garanta cetăţenilor lor minimul de exigenţe cerute de calitatea de membru UE, şi anume statul de drept.
 
A fost o greşeală să se garanteze celor două state o aderare cel târziu în 2008… care abia dacă le-a mai dat vreun impuls în a accelera reformele în materie de justiţie şi politică internă. Posibilii viitori membri ai UE, precum Croaţia, Serbia sau Turcia vor plăti preţul acestor «fuşereli» din trecut.
 
În multe părţi ale Europei există o tendinţă alarmantă de a zdruncina doi piloni fundamentali ai construcţiei europene: deschiderea şi toleranţa… Asta are mai puţin de-a face cu teama de globalizare, insecuritatea socială sau migraţia ilegală, ci mai mult cu o extindere căreia îi lipseşte credibilitatea".
 
Ziarul cu tendinţe de stânga "Berliner Zeitung" evaluează rezultatele preşedinţiei germane a UE, care a luat sfârşit la 30 iunie: "Dacă este să o măsurăm după obiectivele formulate chiar de ea, preşedinţia germană nu a făcut prea multe în materie de politică externă.
 
Încă nu există negocieri cu Rusia legate de un nou tratat de parteneriat. Problema Kosovo a rămas în continuare nerezolvată… Chiar şi cei mai optimişti au greutăţi în a folosi termenii de «proces de pace» şi «Orientul Apropiat» împreună. Preşedinţia germană nu poate fi făcută responsabilă de acest fapt, el datorându-se slăbiciunii politicii externe a UE".
 
Revista conservatoare "Die Welt" scria: "Cancelarul Angela Merkel a reuşit să întărească poziţia Germaniei în cadrul Europei… Ea a fost extraordinar de bine informată în legătură cu detaliile şi, uneori, într-o manieră ciudată, chiar fermecătoare. Jos pălăria Madame! Au existat rezultate tangibile, de care vor beneficia cetăţenii Europei şi care vor spori legitimitatea acesteia. Acest lucru este valabil şi pentru tratatul european.
 
Totul are însă şi o latură întunecată: «UE a la carte» a devenit o realitate. Marea Britanie, adevăratul câştigător al recentului summit, a deteriorat în mod grav ideea europeană prin obţinerea după negocieri a clauzelor de neparticipare. Din păcate, Merkel nu a avut nici o şansă în faţa lui Blair".
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata