ADS vrea să îl lase pe Culiţă Tărâţă fără Insula Mare a Brăilei

 
Agenţia Domeniilor Statului (ADS) intenţionează să împartă suprafaţa de 57.000 ha arendată în Insula Marea a Brăilei (IMB) în suprafeţe mai mici, circa 5.000 ha fiecare şi, ulterior, să le concesioneze mai multor societăţi, în cazul în care se va finaliza litigiul cu actualul arendaş din IMB, societatea "TCE 3 Brazi".
 
"Contractul de arendă încheiat în 2001 cu «TCE 3 Brazi», pe o perioadă de 10 ani, este în defavoarea statului român şi, cu toate că s-a încercat rezilierea acestuia încă din 2003, «TCE 3 Brazi» a reuşit să obţină mai multe decizii de anulare a hotărârilor obţinute de ADS în instanţă", a declarat, preşedintele ADS, Daniel Drăgan.

 
Acesta a precizat că, din 2003 şi până în prezent, au existat 22 de litigii cu "TCE 3 Brazi" la mai multe instanţe de judecată din Brăila, Galaţi şi Bucureşti, dar deocamdată nu a fost obţinută o sentinţă definitivă şi irevocabilă în ceea ce priveşte scoaterea arendaşului din IMB.
 
"La ora actuală, deşi am reuşit să obţinem o sentinţă definitivă şi executorie în data de 25 aprilie 2004, «TCE 3 Brazi» a obţinut ulterior, la 14 mai 2007, o ordonanţă preşedinţială de suspendare a executării silite, iar noul termen în instanţă este la finele lunii septembrie", a precizat Drăgan.

 
ADS are nevoie de o sentinţă definitivă şi irevocabilă pentru a putea concesiona suprafaţa agricolă din IMB.
Conducerea ADS afirmă că acest contract este păgubos pentru statul român, deoarece "TCE 3 Brazi" plăteşte o arendă de 740.000 le vechi/ha pe an, mai puţin de jumătate decât "cel mai sărac arendaş din România, care plăteşte două milioane lei/ha anual".

 
"TCE 3 Brazi" a plătit din august 2001 şi până în aprilie 2006 redevenţe în valoarea de circa 255 miliarde lei vechi, în baza contractului de arendă. Alte 70 miliarde lei vechi se află în contul ADS pentru perioada 2004-2006, dar care nu au fost luate în calcul în condiţiile în care "TCE 3 Brazi" nu avea un contract valabil.
 
Drăgan a mai subliniat că, în urma unei clauze din contractul de arendă, au putut fi vândute şi activele din IMB, inclusiv din sistemul naţional de irigaţii, care au fost cumpărate de o societate din Iaşi aflată în diverse relaţii cu "TCE 3 Brazi".

 
De asemenea, conducerea ADS a menţionat că toate documentele referitoare la contractul cu IMB sunt la DNA din 2005, de unde nu s-a obţinut deocamdată nici un răspuns, iar o parte din angajaţii ADS, cărora le-au fost deschise dosare de urmărire pentru anumite contracte încheiate, sunt în prezent avocaţii sau angajaţii societăţii "TCE 3 Brazi".  
Preşedintele ADS a menţionat că intenţionează să se adreseze la Consiliul Superior al Magistraturii pentru soluţionarea litigiului din IMB.

 
Acţionarul majoritar al "TCE 3 Brazi", Culiţă Tărâţă, a declarat că în acest an culturile de grâu şi rapiţă vor fi afectate de secetă în proporţie de 35-40%, în condiţiile în care au fost irigate doar 20.000 de hectare. La ora actuală, din cele 57.000 de hectare administrate în IMB, circa 19.000 hectare sunt cultivate cu grâu, 14.000 hectare cu rapiţă, 5.000 hectare cu orz, 7.000 hectare cu soia şi în jur de 4.000 hectare cu floarea-soarelui.
 
 
 
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.