EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,44 RON
(0%)
GBP
5,40 RON
(0%)
CHF
4,57 RON
(+0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0%)
BYN
1,85 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,90 RON
(-0%)
JPY
0,04 RON
(-0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Plimbare pe Dunăre cu „Pânzarul Moldovenesc”

 
Turiştii care poposesc în municipiul Galaţi pot face o călătorie inedită pe Dunăre, cu o corabie cu pânze din secolul XV, croaziere cu vaporul cu zbaturi sau catamaranul de ultimă generaţie. O plimbare cu o corabie cu pânze pe Dunăre, este, cu siguranţă, un lucru pe care şi l-ar dori oricine.
 
Acum, o astfel de croazieră poate fi făcută cu Pânzarul Moldovenesc "Ştefan cel Sfânt", al cărui armator este Centrul Cultural "Dunărea de Jos" Galaţi.

 
I se spune "pânzar moldovenesc" pentru că este replica la scara 1:1 a unei corăbii cu pânze din flota Moldovei, din timpul domniei lui Ştefan cel Mare. În acele vremuri, pânzarele moldoveneşti navigau pe Dunăre, dar şi pe Marea Neagră şi Mediterana, ajungând până în porturile italiene şi la Gibraltar. Corabia are lungimea de 17,6 m şi lăţimea de 5 m, pescajul de 1,5 m şi un deplasament de 25 tdw.
 
Chila şi coastele corabiei sunt construite din stejar stratificat, bordajul este din lemn de larice, puntea din lemn de mahon şi teck, placările fiind executate cu lemn de luan. Corabia este propulsată cu ajutorul celor trei pânze, "focul" de 30 mp, "randa" de 40 mp şi "balonul" (vela dreptunghiulară) de 45 mp. Pentru a primi aviz de navigaţie, la bordul navei au fost instalate echipamente moderne.

 
Corabia este propulsată şi de un motor diesel de 70 CP, având o autonomie de 1.200 mile marine, adică peste 2.000 km. Pânzarul este dotat şi cu o instalaţie de guvernare hidraulică, echipament de navigaţie prin satelit, radar, staţie radio şi un sonar modern. Este o navă foarte sigură, în probele de mare din octombrie 2005, rezistând la o furtună de gradul 5. În cele două careuri ale navei sunt opt cuşete şi două grupuri sanitare.
Navigarea este asigurată de un echipaj de patru persoane, nava putând lua la bord 20 de turişti. O croazieră de zece ore cu Pânzarul Moldovenesc costă 1.000 de euro.

 
Nava cu zbaturi, singura în funcţiune din Europa

 
Turiştii pot naviga pe Dunăre şi cu nava cu zbaturi acţionate de forţa aburului "Tudor Vladimirescu", singura în funcţiune din Europa. A fost construită în 1850-1853, la Şantierul "Ganzdanubius" din Viena, la cererea companiei austriece DDSG, care făcea comerţ în ţările române şi avea nevoie de un remorcher puternic, care să străbată zona Cazanelor.
 
În 1919, nava a fost primită de România în contul despăgubirilor de război. A fost rebotezată "Sarmizegetusa" şi transformată în navă de pasageri, efectuând curse pe ruta Brăila-Galaţi-Tulcea-Sulina. În 2004, nava a fost reparată şi reamenajată la standarde moderne de către armatorul său, "Navrom" Galaţi.

 
A fost păstrat sistemul de propulsie cu zbaturi acţionate de forţa aburului, care are o putere de 600 CP. Pentru pasageri este chiar spectaculos să urmărească, prin pereţii de sticlă, funcţionarea cilindrilor verticali cu dublă expansiune, consideraţi de specialişti o adevarată bijuterie a tehnicii.
Sistemul a fost păstrat pentru că funcţionează perfect, singura modificare fiind înlocuirea păcurei folosite la funcţionarea caldarinelor cu motorina, pentru eliminarea fumului evacuat pe coş. Nava are două saloane, baruri de interior şi de punte, putând lua la bord 100 de pasageri. Croazierele sunt efectuate pentru grupuri de turişti, costul unei ore de marş fiind 1.000 euro.

Cei care urcă la bordul navei "Tudor Vladimirescu" se pot mândri că au călătorit cu o navă unică în Europa, la bordul căreia au mai urcat Regele Ferdinand şi Regina Maria, Carol al II-lea, Regele Mihai, mareşalii Averescu şi Antonescu, iar în perioada comunistă fostul lider sovietic Nichita Hruşciov, care a fost oaspetele lui Gheorghiu-Dej.

 
Catamaranul "Vega", dotat cu sistem de navigaţie prin satelit

 
La Galaţi pot fi efectuate croaziere pe Dunăre şi cu catamaranul "Vega", navă de mare viteză, care le oferă turiştilor şi o atmosferă plăcută şi relaxantă, cu muzică, gustări şi un bar.
Catamaranul este o navă de ultimă generaţie, are lungimea de 16,6 m şi lăţimea de 4,6 m.

 
Propulsat de două motoare Yamaha poate atinge o viteză maximă de 55 km/h, viteza de croazieră fiind de 30 km/h. Este dotat şi cu sistem de navigaţie prin satelit şi sonar, putând intra pe orice canal din Delta Dunării. Costul unei călătorii de o oră şi jumătate este de 25 lei/persoană.

 
Capacitatea maximă a catamaranului este de 30 locuri, croazierele efectuându-se pentru minimum 20 de pasageri.
La cererea grupurilor de turişti, sunt organizate şi excursii de două zile în Delta Dunării, acest pachet incluzând transport, cazare şi pensiune completă.
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata