EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Adăpostul antiatomic din Suceava, închis din cauza chiriei prea mari

 
Centrul de comandă pentru situaţii speciale din Suceava, situat la subsolul hotelului "Bucovina", a fost închis, reprezentanţii Primăriei motivând gestul prin creşterea exagerată a chiriei.
 
Hotelul aparţine de SC "Bucovina Turism Severin" SA, proprietate a familiei lui Severin Tcaciuc, controversatul om de afaceri sucevean. Reamintim că, pe 28 februarie 2003, acesta a fugit din ţară în Austria, pe numele său fiind emise mandate de arestare, fiind condamnat în mai multe dosare şi dat în urmărire internaţională. În acest timp, familia sa are grijă de afacerile sale din România.
 
Chiria lunară pe care Primăria trebuia să o achite pentru cei 159,65 metri pătraţi ai adăpostului era de 1.585,08 lei, reprezentând puţin sub 10 lei/metru pătrat/lună.
 
Potrivit şefului Serviciului de patrimoniu din Primărie, Magdalena Isăilă, chiria solicitată pe ultimile trei luni de SC "Bucovina Turism Severin" SA, a ajuns la 45 de lei/metrul pătrat.
 
Solicitarea a venit cu câteva zile înainte ca Primăria Suceava să desfăşoare un exerciţiu de alarmare publică, eveniment ce presupunea activarea sistemului de alarmare centralizat din municipiu.
 
Cum sistemul se află în adăpostul antiatomic, iar oamenii lui Severin au pus lacătul pe acesta, desfăşurarea exerciţiului de alarmare a fost pusă sub semnul întrebării. Gheorghe Cusiac, şeful Serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, a confirmat că Severin ceruse Primăriei Suceava o chirie de 3.000 de dolari pentru centrul de comandă pentru situaţii speciale.
 
În opinia sa, suma este prea mare, însă recunoaşte că situaţia este dificilă pentru că într-o situaţie care solicită alarmarea populaţiei, sirenele nu pot fi declanşate simultan decât de la centrul de comandă de la subsolul Hotelului "Bucovina". Singura alternativă este aceea de a declanşa sirenele direct din locaţiile unde se găsesc acestea, ceea ce implică prezenţa unui om în fiecare din aceste locaţii.
 
În municipiul reşedinţă de judeţ există 37 de astfel de dispozitive, 32 fiind ale Primăriei, iar restul ale firmelor "Modin", "Ambro", "Famos", "Ter-mica" şi "Akrom Akal".
 
Teoretic, numai 20 dintre acestea pot fi declanşate de la sistemul centralizat de comandă.
 
Practic, din cauză că la o parte dintre sirene nu au mai fost schimbate cablurile de fibră optică, doar nouă ar mai putea fi declanşate de la sistemul centralizat de alarmare de la subsolul Hotelului Bucovina.
 
Deocamdată, nu s-a ajuns la o înţelegere cu privire la un preţ acceptabil. Pe de altă parte, primarul Ion Lungu spune că actualul adăpost antiatomic nu ar mai corespunde standardelor actuale, motiv pentru care Primăria ia în calcul alte variante de amenajare a unui nou centru de comandă în situaţii speciale.
 
Concret, acesta a arătat că noul adăpost antiatomic va fi amplasat la subsolul blocurilor ANL, situate în apropiere de "Metro Cash&Carry".
 
Ion Lungu a spus că noul adăpost antiatomic va putea fi finanţat exclusiv din banii de la bugetul local al Sucevei.
 
O altă variantă de sediu a centrului de comandă pentru situaţii speciale ar fi subsolul căminului IV al Universităţii "Ştefan cel Mare". Primarul Ion Lungu a confirmat că au fost discuţii cu privire la această locaţie, dar crede că spaţiul respectiv ar putea fi bun pentru cazare şi protecţie civilă, dar nu şi de comandament, unde ar trebui respectate normative speciale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata