EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Agenţii economici trebuie să declare operaţiunile impozabile până la 25 iulie

 
Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA sunt obligate să depună "Declaraţia informativă privind livrările/prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional", până cel târziu la data de 25 iulie, se arată într-un comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
 
Contribuabilii trebuie să declare operaţiunile impozabile cu cota de 9% sau 19%, realizate pe teritoriul naţional, cu alte persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, pentru care au fost emise facturi (inclusiv facturi pentru avansuri, operaţiunile cu TVA nedeductibil, operaţiunile înscrise în facturile care au fost emise pentru vânzările cu amănuntul, vânzări care se înregistrează în contabilitate pe baza raportului zilnic).
 
Conform legii, nu se declară livrările/achiziţiile pentru care s-a emis bon fiscal dar nu s-a emis factura, operaţiunile cu persoane neînregistrate în scopuri de TVA în România, operaţiunile înscrise în facturile emise prin autofacturare, operaţiunile pentru care se aplică taxarea inversă. Declaraţia 394 se completează cumulat, pe coduri de înregistrare în scopuri de TVA ale partenerilor de tranzacţii, indiferent dacă au fost realizate, cu acelaşi partener, operaţiuni impozabile cu 9% şi operaţiuni impozabile cu 19 % (baza impozabilă şi, respectiv, TVA aferent se cumulează pentru toate operaţiunile).
 
Veniturile obţinute din închiriere, impozitate ca şi activităţi independente
 
Veniturile obţinute de persoanele fizice din mai mult de cinci contracte de închiriere vor fi considerate venituri comerciale şi impozitate ca atare, potrivit unui proiect de Ordin al Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
 
Veniturile astfel obţinute se califică în categoria venituri din activităţi independente dacă, la sfârşitul anului fiscal, persoana fizică realizează venituri din derularea unui număr mai mare de cinci contracte de închiriere, inclusiv, aflate în derulare şi dacă contractele de închiriere au obiect diferit. Pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România, contractele de închiriere se înregistrează la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul îşi are domicilul sau adresa unde locuieşte efectiv.
 
Persoanele fizice care realizează venituri din chirii au obligaţia să declare, până la data de 30 ianuarie, inclusiv, a anului următor, venitul estimat din activităţi independente pe baza Declaraţiei privind veniturile estimate din activităţi independente. În cazul în care persoana fizică realizează venituri din cedarea folosinţei unor bunuri imobile aflate în raza teritorială a mai multor organe fiscale, aceasta are obligaţia să îşi desemneze o sursă principală de venit la care va îndeplini obligaţiile fiscale.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata