Pierderi colosale cauzate de aprecierea leului

 
La un procent de apreciere a leului, exportatorii români înregistrează pierderi medii de 25 milioane euro pe lună, conform datelor comunicate de Mihai Ionescu, co-preşedinte al Consiliului de Export şi preşedinte al ANEIR.
 
Prezent la reuniunea anuală a consilierilor economici din reţeaua de promovare comercial-externă, acesta a arătat că pierderile înregistrate în luna iunie de exportatori sunt de aproximativ 200 milioane de euro. "Vor fi înregistrate pierderi de contracte ale firmelor româneşti şi va exista o reluare a falimentărilor în lanţ în proporţii considerabile, asemenea celei din anul 2005. Aceste falimente vor determina un deficit mare al balanţei comerciale şi mărirea şomajului", a afirmat Mihai Ionescu. Acesta a adăugat că cele mai afectate afaceri vor fi cele naţionale, pentru că multinaţionalele îşi pot echilibra pierderile din ţară cu câştigurile din străinătate.
 
Pe de altă parte, preşedintele ANEIR a precizat că, la rectificarea bugetară, nu au fost acordate sume pentru programele de competitivitate. "Atmosfera festivistă a reuniunii consilierilor economici este în contrast cu situaţia actuală a mediului economic. Au fost enunţate două tipuri de discurs. Primul, triumfalist, aparţine lui Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, iar cel de-al doilea tip, cel fatalist, aparţine celor care susţin că nu există mijloace de oprire a capitalului speculativ în ţară", a declarat acesta.
 
În ceea ce priveşte capitalul speculativ introdus în România, Mihai Ionescu a subliniat că acesta este încurajat de autorităţi, care nu impozitează acest tip de capital. De la începutul acestui an, moneda naţională s-a apreciat în raport cu euro şi dolarul cu peste şapte procente.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.