Fabricile de textile, scoase la vânzare

Aprecierea monedei naţionale din ultimele luni precum şi lipsa personalului din sector va genera o scădere de 10% a producţiei de textile în 2007, consideră preşedintele Federaţiei Patronale a Industriei Uşoare (FEPAIUS), Maria Grapini.
 
„Producţia industrială va mai scădea anul acesta cu circa 10%, faţă de 2006. În prima parte a anului, exporturile de produse ale industriei textile au scăzut cu circa 3%”, a declarat preşedintele FEPAIUS.
Potrivit lui Grapini, deprecierea din acest an a monedei euro a condus la pierderi de milioane euro şi închiderea mai multor întreprinderi mici.
 
„Am avut şi cazuri de întreprinderi foarte mari, care au luat decizia de a închide şi de a nu aştepta falimentul. Aproape zilnic sunt întrebată dacă ştiu pe cineva care doreşte să cumpere maşini sau fabrici cu totul”, a adăugat reprezentantul industriei uşoare.
 
În prezent, piaţa totală a produselor textile din România se ridică la cinci miliarde euro dintre care exporturile reprezintă peste 80% (4,25 miliarde euro). Industria textilă românească a înregistrat scăderi de circa 10% anual, în ultimii doi ani.
 
„Lipsa de personal calificat contribuie şi ea la scăderea producţiei industriale, pentru că fluctuaţia de personal duce la scăderea productivităţii şi se adaugă la pierderea datorată cursului”, a mai spus Grapini.
 
Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele patru luni ale anului, exporturile de textile au scăzut cu 8,5% (exprimate în lei), respectiv 3,4% pentru valori exprimate în euro, cifrându-se la 4,3 miliarde lei (1,28 miliarde euro).
În acelaşi timp, importurile au crescut cu 8% (13,8%) faţă de perioada similară a anului trecut, cifrându-se la 3,9 miliarde lei (1,16 miliarde euro).
 
Dacă în 1989, în industria textilă din România activau peste 800.000 persoane, în prezent numărul angajaţilor din această industrie s-a redus la jumătate.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.