EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Jumătate din fabricile de pâine din Vaslui au fost închise

 
Inspectorii sanitar-veterinari din judeţul Vaslui au dispus închiderea temporară a 9 fabrici de panificaţie, adică a jumătate din cele existente pe raza judeţului, având în vedere că nu respectau condiţiile igienico-sanitare şi foloseau utilaje vechi.
 
„Aderarea României la Uniunea Europeană (UE) a adus o serie de noi reguli pentru buna funcţionare a acestor unităţi, nu-mai că nu toţi administratorii au înţeles importanţa respectării lor”, a declarat directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui, Decebal Săraru.
 
Patronii celor 9 fabrici închise au la dispoziţie trei luni pentru a remedia deficienţele constatate şi a-şi alinia unităţile la standardele UE. Dacă fabricile nu vor fi modernizate, ele vor fi închise definitiv.
 
Inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) au efectuat la începutul lunii august un număr de 458 controale la unităţile de morărit şi panificaţie, în urma cărora au aplicat amenzi în valoare de 450.200 lei.
 
Preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş, a anunţat că inspectorii Autorităţii au suspendat activitatea de funcţionare a 18 unităţi, iar activitatea altor 8 unităţi a fost interzisă.
 
Guvernul a decis, recent, verificarea celor aproximativ 10.000 de societăţi care activează în industria de morărit şi panificaţie în vederea reducerii evaziunii fiscale din sector.
Controalele sunt realizate în comun de ANSVSA, ANAF şi Inspecţia Muncii şi urmăresc în ce măsură producătorii de pâine de pe piaţă au vânzări în corespondenţă cu consumul de energie şi gaze, dacă au personal legal angajat şi respectă condiţiile de igienă pentru consumul uman.
Potrivit ministrului Agriculturii, Decebal Traian Remeş, după finalizarea controalelor se va lua o decizie în privinţa reducerii TVA la pâine.

 
 
Suceava: 60 din 61 de firme depistate cu nereguli

 
 
Şi comisarii Gărzii Financiare Suceava au finalizat o primă rundă de verificări la societăţile de morărit şi panificaţie din judeţ. Rezultatele? Din 61 de firme care îşi desfăşoară activitatea în acest domeniu, 60 au fost depistate cu nereguli, aplicându-se amenzi în sumă totală de 56.000 de lei.
 
De asemenea, au fost confiscate 12,5 tone de făină introdusă în producţie fără documente de provenienţă. Confiscările au fost făcute la 11 agenţi economici din tot judeţul, cea mai mare cantitate fiind la o firmă din Suceava, respectiv patru tone.
La o firmă din Fălticeni s-au descoperit 2,5 tone de făină fără acte, iar la o alta, tot din municipiul Suceava, comisarii financiari au găsit 2,3 tone de făină neînregistrate în contabilitate.
 
În urma controalelor s-a dispus cercetarea penală la o firmă din municipiul Rădăuţi la care, în urma inventarierii, s-au descoperit minusuri la stocurile de făină de 24,4 tone, la drojdie – 11 kilograme, iar la sare – două tone.
Minusurile proveneau din comercializarea produselor de panificaţie fără a fi înregistrate în contabilitate şi fără a fi plătite impozitele şi taxele aferente către bugetul de stat.
 
În urma calculelor făcute, pornite de la reţetarele firmelor, comisarii Gărzii Financiare au constatat că din cantitatea de făină găsită lipsă s-au copt şi vândut 44.000 de pâini în cursul acestui an.  
 
Valoarea totală a pâinilor vândute la negru este de 62.500 lei, inclusiv TVA, iar prejudiciul calculat ce a fost adus bugetului de stat este de 15.400 lei, din care 10.000 lei TVA, diferenţa reprezentând-o impozitul pe profit.
 
Comisarii au găsit o singură societate comercială cu obiect de activitate în morărit şi panificaţie fără nereguli. Este vorba despre SC “Arinul” SRL Fălticeni, firmă care a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,2 milioane lei.
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata