Peste 16% din fondurile alocate prin POR vor reveni Regiunii Nord-Est

 
Cele mai semnificative sume din fondurile alocate României prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013 (POR), respectiv 16,32% din total, au fost direcţionate către Regiunea Nord-Est, evaluată ca fiind cea mai săracă regiune a Uniunii Europene, potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL).
 
Repartizarea fondurilor pe regiuni de dezvoltare a fost aprobată în cadrul primei şedinţe a Comitetului de Monitorizare a POR. PIB pe locuitor în regiunea Nord-Est este de 30% din media UE. Din totalul fondurilor alocate prin POR, în valoare de 4,436 miliarde euro, pentru dezvoltarea regiunii Nord-Est au fost acordate peste 724 milioane euro.
 
Pentru regiunea de Sud-Est au fost alocate 587,8 milioane euro, pentru cea de Sud – 631,3 milioane euro, pentru Sud-Vest – 621,6 milioane euro, pentru regiunea Vest – 458,7 milioane euro, cea de Nord-Vest – 536,4 milioane euro, iar pentru Centrul ţării – 483,6 milioane euro şi zona Bucureşti – Ilfov – 393,1 milioane euro.  
 
Alocarea diferenţiată a fondurilor pe regiuni a fost realizată în funcţie de gradul de dezvoltare al acestora, astfel încât să se împiedice creşterea disparităţilor economice şi sociale deja existente între regiuni. Pentru măsurarea nivelului de dezvoltare s-a utilizat Produsul Intern Brut pe locuitor, ajustat cu un coeficient al densităţii populaţiei.
 
Aceste alocări financiare sunt orientative, în sensul că, pe parcursul implementării programului, Comitetul de Monitorizare a POR poate aproba realocarea fondurilor ca urmare a evaluărilor intermediare care pot evidenţia o slabă capacitate a regiunilor de a absorbi sumele repartizate, în cazul anumitor axe şi/ sau domenii de intervenţie.
 
 
 
Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!