EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Bolile profesionale s-au înmulţit

¤ Sindromul de canal carpian este o boală întâlnită în special la persoanele care lucrează la calculator şi care se manifestă prin amorţeli ale mâinilor şi ale degetelor

 
 
Neurastenia, sindromul de canal carpian, polineuropatiile sunt câteva dintre noile afecţiuni incluse în categoria bolilor profesionale cauzate de suprasolicitarea fizică şi de stres, după cum susţin cadrele medicale din Clinica de Medicina Muncii a Spitalului de Recuperare Iaşi, singura de acest gen din Moldova.
 
Medicii de medicină a muncii susţin că, în ultima perioadă, s-a constatat o schimbare a patologiei bolilor profesionale. Dacă în urmă cu zece ani cele mai multe cazuri erau de silicoză şi astm bronşic profesional, în prezent s-a trecut la bolile cauzate de substanţe chimice toxice, suprasolicitare fizică şi stres.
 
Dalila Arbune, medic primar de medicină a muncii la Spitalul de Recuperare Iaşi, a precizat că, în prezent, bolile profesionale cel mai des întâlnite sunt polineuropatiile cauzate de expunerea la substanţe chimice şi care se manifestă în special prin amorţirea mâinilor şi picioarelor, dorsopatiile, manifestate prin dureri ale coloanei dorsale şi lombare, sindromul de canal carpian, boală întâlnită în special la persoanele care lucrează la calculator şi care se manifestă prin amorţeli ale mâinilor şi ale degetelor.
 
O altă boală profesională mai nou apărută este neurastenia, cauzată de suprasolicitarea psihică la locul de muncă.
„O problemă foarte gravă, întâlnită în ultima perioadă, este faptul că tot mai mulţi oameni nu sunt îndrumaţi de medicii de întreprindere din teritoriu pentru a-şi face o evaluare a stării de sănătate în spital. Explicaţia este că foarte mulţi patroni ai firmelor private refuză nejustificat să înregistreze în societăţile pe care le conduc cazurile de boli profesionale”,  susţine dr. Arbune.
 
În astfel de condiţii, medicii de întreprindere angajaţi ai unor firme nu eliberează bilete de trimitere către spital cu specificaţia de „boală profesională”, iar pacienţii sunt nevoiţi să ajungă la spital doar cu ajutorul trimiterilor date de medicii de familie.
 
Pe de altă parte, afirmă medicul ieşean, bolnavii se tem să le fie pus acest diagnostic, motivând că au probleme la serviciu, putând fi chiar şi concediaţi. Managerul Spitalului de recuperare din Iaşi, dr. Cristina Dobre, consideră că, din acest motiv, adresabilitatea înregistrată la singura clinică de boli profesionale din Moldova a scăzut în ultimii ani. „Faţă de acum zece ani, când aveam şi câte 1.200 de pacienţi pe an, acum numărul a ajuns la 700”, a precizat dr. Dobre.
 
Potrivit specialiştilor în medicina muncii, cei mai afectaţi de bolile profesionale sunt minerii, chimiştii, muncitorii necalificaţi care depun efort fizic mare, muncitorii din turnătorii, din industria pielăriei şi a vopselelor sau persoanele care lucrează mult timp la calculator.
 
Medicii susţin că, odată diagnosticaţi cu boala profesională, pacienţii trebuie să se prezinte anual la controale medicale şi tratament de recuperare. În plus, cel mai important lucru în rezolvarea problemelor pacienţilor este reglementarea condiţiilor la locul de muncă.
 
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata