Galaţiul ar putea avea 10.000 de angajaţi chinezi

 
• Federaţia Europeană a Oamenilor de Afaceri Chinezi propune o investiţie de un miliard de euro în oraşul de la malul Dunării

 
Municipiul Galaţi ar putea deveni primul oraş din România în care va exista un cartier chinezesc, după ce Federaţia Europeană a Oamenilor de Afaceri Chinezi (FEOA) şi-a propus efectuarea unei investiţii de un miliard euro în oraşul de pe malul Dunării.
 
Vicepreşedintele FEOA, Ying Wang Huhai, şi secretarul federaţiei, Yang Yi Min, au avut o întâlnire cu primarul Galaţiului, Dumitru Nicolae, în care au prezentat principalele caracteristici ale proiectului lor, ansamblul edilitar de peste 20 de hectare urmând să cuprindă fabrici de aparatură electronică, textile şi încălţăminte, o zonă comercială cu sute de magazine, locuinţe pentru peste 10.000 de chinezi, unităţi şcolare şi alte utilităţi.
 
Costurile proiectului se cifrează, pentru început, la 40-60 de milioane euro şi ar urma să fie asigurate parţial de Agenţia Naţională Chineză pentru Comerţ, dar şi din alte surse de finanţare externă. Ulterior, în dezvoltarea proiectului ar putea fi făcute investiţii de până la un miliard de euro.
 
În alegerea Galaţiului ca locaţie pentru acest proiect, investitorii chinezi au fost atraşi de poziţionarea oraşului la Dunărea maritimă şi la graniţa de est a Uniunii Europene, dar şi de faptul că la mai puţin de 15 km de Galaţi se află municipiul Brăila.
Cele două mari municipii au în prezent 527.000 de locuitori, dar prin dezvoltarea proiectului edilitar prin care vor fi unite, noua zonă metropolitană va avea 800.000-1.200.000 de locuitori.
 
Noul cartier „Chinatown” ar facilita pătrunderea mărfurilor chinezeşti produse la Galaţi pe piaţa Uniunii Europene. Urmează ca până la sfârşitul lunii septembrie, reprezentanţii FEOA să prezinte date concrete despre proiectul lor.
 
„Din punctul meu de vedere, au venit cu un proiect interesant, ieşit din comun. Eu ştiu că au cea mai agresivă politică de expansiune, prin care îşi creează capete de pod în Europa, dar asta este globalizarea. Pe noi ne bucură că această zonă atrage investiţii.
Ei ne-au contactat în urmă cu o lună, noi fiind asociaţie patronală recunoscută în ţară şi în Regiunea de Dezvoltare 2 Sud Est şi ne-au cerut date despre această zonă. Le-am pus la dispoziţie pachetul nostru de pliante de prezentare a zonei, iar după ce s-au consultat, ne-au spus că vor să investească.
Le-am spus că noi nu avem nimic împotrivă, dar dacă vor să dezvolte un astfel de proiect, trebuie să o facă în colaborare cu autorităţile şi aşa am mediat întâlnirea cu primarul Galaţiului.
Urmează ca în aproximativ o lună, o lună şi jumătate, să îi prezinte primarului Galaţiului detalii şi planuri ale acestui proiect, urmând ca după aceea proiectul să fie supus unei dezbatei în Consiliul Local Municipal”, a declarat preşedintele Patronatului Intreprinderilor Mici şi Mijlocii Galaţi, Marian Filimon, care a facilitat întâlnirea reprezentanţilor oamenilor de afaceri chinezi cu primarul Galaţiului.
 
Federaţia Oamenilor de Afaceri Chinezi intenţionează să mai dezvolte alte două proiecte similare la Bucureşti şi Cluj.
 
 
 
 
 
 
 
 
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata