Linii aviatice "Dumnezeieşti": Vaticanul şi-a creat propria companie de transport aerian

0

• Nu se ştie ce efect va avea asupra turiştilor – dintre care mulţi au oricum temeri legate de transportul aerian – sloganul noii companii, un citat dintr-un psalm: “Căuta-voi chipul tău, Doamne”

 
Vaticanul, ale cărui venituri provin în mare parte din turism, a decis să se doteze cu o companie aviatică proprie, destinată transportului de enoriaşi pe la locurile sfinte ale Bisericii Catolice. Luni, 27 august, a avut loc prima cursă a companiei aviatice bugetare a Sfântului Scaun de la Roma spre oraşul francez Lourdes.
 
Se estimează că din decembrie 2007 compania aviatică a Vaticanului va începe să transporte în mod activ pelerini către locurile sfinte ale Bisericii Cato-lice. Pentru dezvoltarea de curse aeriene către locurile sfinte, Vaticanul a încheiat un acord pe cinci ani cu compania turistică “Opera Romana Pellegrinaggi”, care organizează pelerinaje la locurile sfinte, precum şi cu firma italiană de curierat “Mistral Air”, care înainte se ocupa doar de transport aviatic de mărfuri.

 
 
Target: 150.000 de pasageri în primul an

 
 
Deocamdată, în culorile drapelului oficial de pe reşedinţa Suveranului Pontif au fost vopsite doar două avioane ale acestei mici companii charter, în pofida faptului că numai în primul an de activitate a companiei aviatice, Vaticanul speră să transporte circa 150.000 de pasageri spre locuri sfinte ale catolicismului, în Franţa, Polonia, Spania, Portugalia şi Orientul Mijlociu, iar cu timpul şi în Mexic.
 
De asemenea, este planificată deschiderea de circuite spre Ierusalim şi Egipt, pentru vizitarea muntelui Sinai, cunoscut şi ca muntele lui Moise. În afară de aceasta, compania aviatică a Sfântului Scaun va realiza curse în acele ţări unde se vor desfăşura evenimente importante pentru comunitatea catolică.
 
Astfel, în 2008, compania planifică mai multe curse către Sidney-ul australian, la Congresul Mondial al Tineretului. După toate probabilităţile, transportatorul aviatic îşi va avea sediul la Roma, deoarece la Vatican nu există aeroporturi şi funcţionează doar o pistă pentru elicoptere. În acest context, cotidianul rus “Vremia Novostei” precizează că însuşi Papa Benedict al XVI-lea preferă, pentru călătoriile nu prea lungi, elicopterul.

 
 
Citate din Biblie pe tetierele scaunelor

 
 
Se pare că Vaticanul speră ca, indiferent de locul de destinaţie, pentru turişti să devină atrăgătoare însăşi ideea de zbor sub protecţia Bisericii. Potrivit BBC, la bordul avioanelor ce vor face parte din parcul aviatic al Vaticanului, tetierele scaunelor vor fi împodobite cu citate din Biblie, iar în timpul zborului pasagerii vor putea asculta rugăciuni şi viziona imagini cu locuri sfinte, cu ajutorul tehnicii video şi audio.
 
În afară de aceasta, însoţitoarele de bord de pe navele aeriene ale Vaticanului vor fi special instruite pentru deservirea pasagerilor religioşi. Este adevărat, notează cotidianul rus, nu se ştie ce efect va avea asupra turiştilor – dintre care mulţi au oricum temeri legate de transportul aerian – sloganul noii companii, un citat dintr-un psalm: “Căuta-voi chipul tău, Doamne”.
De altfel, se pare că anturajul Suveranului Pontif consideră că adevăraţii catolici nu vor fi intimidaţi de aceste cuvinte.
 
Compania aviatică a Vaticanului, ale cărei venituri sunt formate în proporţie majoră din donaţii din partea catolicilor şi din turismul religios, va contribui la iluminarea şi la atragerea de enoriaşi ai Bisericii Romano-Catolice, prin practicarea de reduceri pentru transportul de pelerini.
 
“Trebuie să facem pelerinajul mai accesibil, iar această iniţiativă ne va permite să reducem preţul normal al biletului cu 10-15 procente”, citează “Vremia Novostei” declaraţiile directorului companiei turistice “Opera Romana Pellegrinaggi”, padre Caesar Atuire.
Potrivit lui Atuire, Vaticanul a fixat pentru organizarea propriilor curse aviatice nişte obiective exclusiv iluministe. “Din aceasta nu se câştigă bani, aceasta este ceea noi credem. Vrem ca oamenii să trăiască o experienţă religioasă care să-i ajute să-şi întărească credinţa”, declară padre Atuire.
 
Cu toate acestea, în opinia reprezentanţilor Organizaţiei Mondiale a Turismului, ţinând cont de interesul din ce în ce mai mare pe care turiştii îl manifestă pentru pelerinaje, liniile aeriene ale Vaticanului ar putea constitui o concurenţă demnă pentru companiile aviatice care funcţionează deja pe piaţa mondială, nu doar în ceea ce priveşte lupta pentru turiştii catolici, ci şi pentru călătorii de alte religii, notează în final ziarul rus.
 
 
 
 
 

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.