Marile privatizări au fost transferuri de proprietate către monopoluri de stat

 
• "Nu văd, dacă statul român şi-a vândut monopolul unui alt stat, de ce n-ar face-o Patriciu, care n-are nici o obligaţie faţă de statul român. Dacă eşti într-o situaţie în care cineva îţi oferă de două ori mai mult decât face un lucru, de ce să nu-l dai?"  – analistul economic Ilie Şerbănescu

 
 
• „Fac parte dintre aceia care consideră că «Petrom» a fost prost privatizată. Din punctul meu de vedere, cu mare nonşalanţă ne-am înstrăinat rezervele şi dacă tot am făcut-o măcar trebuia să fi obţinut un preţ ca lumea” – Daniel Dăianu, fost ministru de Finanţe
 
 
 
 
 Analistul economic Ilie Şerbănescu, fost ministru al Reformei în perioada decembrie 1997-aprilie 1998, consideră că firma „KazMunayGaz” urmăreşte să intre în sistemul occidental de distribuţie şi pentru asta a plătit suma cerută pentru „Rompetrol”.
 
„Ironia stă în faptul că România delirează despre privatizări, iar ceea ce se întâmplă cu «Rompetrol» este doar o faţetă a aceluiaşi proces prin care, în Ro-mânia se numesc privatizări transferurile de proprietate către monopoluri de stat”, a declarat Ilie Şerbănescu.
 
Acesta este de părere că marea problemă în acest caz nu este „Rompetrol”, ci „Petrom”, care a fost vândută unui alt stat, ceea „ce noi numim în mod scârbos «privatizare»”.
 
„Nu văd, dacă statul român şi-a vândut monopolul unui alt stat, de ce n-ar face-o Patriciu, care n-are nici o obligaţie faţă de statul român. Dacă eşti într-o situaţie în care cineva îţi oferă de două ori mai mult decât face un lucru, de ce să nu-l dai?”, a adăugat economistul.
 
El este de părere că „Petrom” nu trebuia vândută şi că oricum „a fost vândută cui nu trebuie”. Fostul ministru al Reformei crede că prin vânzarea pachetului majoritar de acţiuni al Grupului „Rompetrol” se produce o deschidere mare, aceasta fiind paşaportul precursor al intrării marilor companii ruseşti de petrol şi gaze pe piaţa procesărilor şi distribuţiilor din Occident, „care «s-a făcut arici» când a fost vorba ca globalizarea pe care o tot cântă să-i atingă şi pe ei.
 
Aceştia doresc globalizare numai de la ei înspre alţii, nu şi de la alţii înspre ei. N-au nici o motivaţie să respingă companiile de stat pentru o himeră care este marea eficienţă a companiilor private”, a adăugat Ilie Şerbănescu.

 
 
„Petrom”, înstrăinată „în mod neprofesional”
 
 
 
La rândul său, fostul ministru de Finanţe, profesorul în economie Daniel Dăianu, consideră că preţul obţinut de Dinu Patriciu pentru vânzarea pachetului de 75% din acţiunile „Rompetrol” subliniază maniera neprofesionistă în care a fost privatizată compania „Petrom”.
 
„Preţul pentru «Rompetrol», după aprecierea mea, pentru că eu nu am toate reperele, mi se pare un preţ mai mult decât rezonabil şi exprimă, pe de o parte, perspectivele pe care le are «Rompetrol», combinate cu atractivitatea pentru grupul kazah. Aici fără îndoială că s-a întâlnit interesul acţionarilor «Rompetrol» cu cel al grupului kazah. Pe de altă parte, acest preţ ilustrează buna gestionare a afacerii şi, automat, lumina cade pe modul în care s-a privatizat «Petrom» şi pe cât a obţinut statul român din această privatizare”, a explicat Dăianu.
 
Acesta a subliniat că preţul considerabil mai mare în cazul „Rompetrol” nu ar trebui să reprezinte o surpriză, dat fiind modul în care a fost gestionată afacerea, spre deosebire de cazul „Petrom”.
 
„Percepţia legată de «Petrom» era că este vorba de o întreprindere foarte mare, însă căpuşată, o întreprindere «de la care foarte mulţi cai se adapă», o întreprindere care aducea bani bugetului de stat, dar, în acelaşi timp, în mod nemeritat, aducea bani şi altora, care n-ar fi trebui să obţină rentă de la «Petrom». Aceasta ar fi o explicaţie, dar este doar una parţială, a preţului mult inferior faţă de ceea ce a obţinut «Rompetrol», păstrând proporţiile, ţinând cont de activele care au fost scoase la bătaie în cazul «Rompetrol» versus activele «Petrom».
Din punctul meu de vedere, cu mare nonşalanţă ne-am înstrăinat rezervele şi dacă tot am făcut-o măcar să fi obţinut un preţ ca lumea”, a mai spus Dăianu.
 
Dinu Patriciu a arătat că Grupul „Rompetrol” a fost evaluat la 3,616 miliarde dolari, ceea ce înseamnă că valoarea estimată a tranzacţiei de vânzare a 75% din acţiuni este de circa 2,7 miliarde dolari.
 
Preţul plătit de OMV pentru 51% din acţiunile „Petrom” este o combinaţie între valoarea a 33% din acţiuni plus investiţiile până la 51%, adică 1,7 miliarde euro.
 
Potrivit afirmaţiilor lui Daniel Dăianu, „Petrom” a fost, este şi, cel puţin o perioadă de timp, va fi o întreprindere cu active mai valoroase, deoarece deţine rezerve, care au fost înstrăinate „în mod neprofesional”.
 
„Eu fac parte dintre aceia care consideră că «Petrom» a fost prost privatizată. Eu aş fi recurs la un contract de management, aş fi dat pe mâna unor buni manageri, chiar o echipă adusă din străinătate, un contract cu o bancă de investiţii, un management care să schimbe maniera în care s-a gestionat «Petrom».
 
Sunt convins că s-ar fi văzut rezultatele. Chiar dacă privatizarea ar fi avut loc şi s-ar fi cedat controlul, ar fi trebuit să se obţină un preţ mult mai bun, pentru că – la o afacere care se privatizează sau se vinde – se judecă trecutul (istoria), se judecă portofoliul (activele, pasivele) – şi se judecă perspectiva. Chiar dacă «Petrom» fusese prost gestionată, fusese căpuşată, atunci când ea a fost vândută trebuia să se aibă în vedere perspectiva, tendinţa clară de creştere a preţurilor.
 
În 2004 era evident că treaba se împotmolise în Irak, geopolitica nu ajuta, în sensul menţinerii preţurilor ţiţeiului la un nivel scăzut.
 
Dimpotrivă, presiunea era către ascensiunea preţurilor la ţiţei şi la gaz, creştea cererea pe plan mondial, pe fondul dezvoltării economice a Chinei, Indiei. Toate acestea erau argumente ca cei care eu făcut duedilligence-ul în cadrul «Petrom» să gândească o altă evoluţie a cash flow-ului, a profitului, şi acest lucru nu s-a întâmplat”, a mai spus Dăianu.
 
 
 
 

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!